SON DAKİKA
Hava Durumu

Üretimde 'GÜÇ'ler birliği!

Türkiye ekonomisine yön veren Bursa ve İstanbul, üretimden gelen güçlerini stratejik ortaklığa dönüştürdü. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2015 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2015 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Üretimde 'GÜÇ'ler birliği!
Türkiye ekonomisine yön veren Bursa ve İstanbul, üretimden gelen güçlerini stratejik ortaklığa dönüştürdü. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) arasında imzalanan protokol ile Marmara Havzası’nın yüksek teknolojili ve inovatif ürünlerin merkezi olması hedefleniyor.
 

 

İki oda arasındaki stratejik iş birliği protokolü BTSO Altıparmak hizmet binasında imzalandı. İmza törenine BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk ve her iki odanın yönetim kurulu üyeleri katıldı. Tören öncesi gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Marmara Havzası’nın ekonomik gücünü iş birliği içinde daha da yukarıya taşımak istediklerini söyledi. Bu kapsamdaki ilk toplantıyı İSO Yönetim Kurulu ile 18 Kasım 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Burkay, bu buluşmanın ardından her iki odanın yönetim kurulu üyelerinden çalışma grubu oluşturduklarını dile getirdi.

“KATMA DEĞERLİ ÜRETİMİN PAYINI ARTTIRMALIYIZ”
İş birliği protokolünün odak noktasını 1. bölge olarak tarif ettikleri Marmara Havzası’nın katma değerli üretim ve yüksek teknolojili yatırımların merkezi yapma hedefinin oluşturduğunu belirten İbrahim Burkay, “Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı için belirlediğimiz kalkınma hedeflerimiz ihracata dayalı büyümeden geçiyor. Ancak bu hedefe, klasik sanayi üretimi ile ulaşamayız. Kişi başı milli gelir hedefimizi 25-30 bin dolar seviyesine, ihracatımızı 500 milyar Dolar’a yükseltmenin yolu, katma değerli üretimin payını da arttırmaktan geçiyor. Türkiye’nin bu sıçraması, ileri teknolojili üretime geçişle ve bunu başarabilecek 1. bölge şehirlerinin yeniden kurgulanması ile mümkün. Ülkemizin ileri teknoloji ihracatının yüzde 60’ını, orta ileri teknolojilerde de ihracatın yüzde 80’ini karşılayan 1. bölgemiz yine Türkiye’nin zenginlik üreten merkezi olacaktır” dedi.

 
btsoarafoto

BİLGİ, TEKNOLOJİ VE İNOVASYON TEMELLİ BİR BÖLGE
ABD ekonomisine yön veren San Francisco Havzası ve Almanya’daki Baden Württemberg bölgelerinin uyguladığı stratejilerin İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi önemli üretim merkezlerinin bulunduğu Marmara Havzası’nda hayata geçmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden İbrahim Burkay, “Bizim talebimiz, Güney Marmara Havzası’nın bilgi, teknoloji ve inovasyon temelli faaliyetlerin desteklediği bir bölge olarak kurgulanmasıdır. İSO ve BTSO’nun örnek iş birliği ile bölgesel planlama mantığında yüksek katma değerli, yüksek teknolojili ve ihracat odaklı sektörler ile yeni nesil teknoloji ve girişim alanlarına dönük çalışmalar başlatacağız” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin kendi otomobilini üretme noktasında cesur ve doğru bir adım attığını vurgulayan İbrahim Burkay, Bursa iş dünyası olarak ilk Türk markasının üretimine talip olduklarını hatırlatarak, “İstanbul Sanayi Odamız ile ortak görüşümüz, merkezi Bursa’da olacak yerli otomobil üretimini İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’daki ana ve yan sanayimizi de entegre ederek planlanmasıdır” dedi.

 
“ÇALIŞMALARIMIZ SOMUT BİR ÜRÜNE DÖNÜŞTÜ”
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin önde gelen iki güçlü odası olarak bir süredir yaptıkları görüşmeler ve birlikte yürüttükleri ortak çalışmaları somut bir ürüne dönüştürdüklerini söyledi. Bahçıvan, “İSO ile BTSO’nun geçmişten gelen köklü bilgi ve tecrübeleriyle bütüncül bir vizyon eşliğinde, yeni çağın üretim anlayışını ortaya koyan bir anlayışla oluşturdukları işbirliği protokolü ezber bozan bir uygulamaya örnek teşkil ediyor” dedi.

 
“BÖLGEDE SİNERJİ OLUŞTURACAK"
Bursa’nın Marmara Bölgesi’nde İstanbul’dan sonra ticari potansiyel açısından bölgenin en büyük ili durumunda olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, İstanbul’un da Türkiye ekonomisinin geçirdiği tüm dönüşümlerde merkezi rol oynadığını dile getirdi. Bahçıvan, “Tarihsel, coğrafi ve ekonomik özellikleriyle değerlendirdiğimizde Marmara Bölgesi’nin bir sanayi havzası olarak bütünsel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini görüyoruz. Gelişmiş sanayi altyapılarıyla İstanbul ve Bursa’nın böyle bir perspektifte özel bir konumu olacaktır. Bölgede en önde gelen bu iki şehrin işbirliği Kocaeli başta olmak üzere bölgedeki diğer şehirleri de olumlu etkileyerek bir sinerji oluşturma potansiyeline sahiptir” diye konuştu. Konuşmaların ardından İbrahim Burkay ve Erdal Bahçıvan stratejik iş birliği protokolüne imza attı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.