SON DAKİKA
Hava Durumu

Vali Beye zor sorular!

Bursa Valisi iken Bahar Hastanesine bina ve Orhangazi Üniversitesine arazi tahsis edilmesi için usulsüzlüklere imza atan Şahabettin Harput’a soru

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2016 23:37
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2016 00:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Vali Beye zor sorular!
Bursa Valisi iken Bahar Hastanesine bina ve Orhangazi Üniversitesine arazi tahsis edilmesi için usulsüzlüklere imza atan Şahabettin Harput’a soruyoruz; Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü binası ihalesi öncesi ve sonrasında neler yaşandı?


Bursa’da görev yaptığı süre boyunca paralel yapıyı koruyan, Bahar Hastanesi’ne bina ve Orhangazi Üniversitesi’ne arazileri usulsüz olarak tahsis ettiği ortaya çıkan Vali Şahabettin Harput’u kimin koruduğu, yargılanmasını ve hesap vermesine kimin engel olduğu sorusu cevabını bir türlü bulmuyor. Bu kez Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü binası dosyasını açıyoruz.

TAPU BİNASINDA AKIL ALMAZ İŞ ARTIŞI

Vali Şahabettin Harput döneminde Dünya Bankası Hibe kredisi sağlanarak Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılan Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü Binası, davet usulü ile ihale edildi. 2014 yılının aralık ayında yapılan ihaleyi en düşük teklifi veren Y.D.A İnş. San. Tic. A.Ş-Fuat Çelik İnşaat San. A.Ş konsorsiyumu kazandı. Konsorsiyum 18 milyon 844 bin liralık en düşük teklifle işi aldı ancak anahtar teslim ihale edilen iş, bir süre sonra iş artışı nedeniyle 24 milyon 556 bin 855 liraya çıktı. Daha önce Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne ait binaların olduğu arazide nasıl bir iş artışı olduğu açıklanmazken, yüklenici firma 6 milyon liraya yakın parayı cebine koydu.

İNŞAAT KİK’TEN NASIL KAÇIRILDI?

Kamu İhale Kanunu’ndan kaçırılan bina işinde iş artışı kafaları karıştırdı. Konuyla ilgili bir başka iddia ise bu paranın Orhangazi Üniversitesi’nin inşaatında kullanıldığına yönelik. Düz bir arazide herhangi bir doğal zorluk olmamasına rağmen üst sınırdan iş artışına onay verilmesi, teknik olarak izah edilemiyor. Bursa Şehir Gazetesi’ne konuşan konunun uzmanları bu tür bir arazide verilen iş artışının gerçekçi olmadığını ifade etti.

KAZAKİSTAN’A GEZİ

İşin çok daha ilginç olan yanı ise Vali Şahabettin Harput’un bu ihaleden bir süre önce Bursa’daki paralelci işadamlarının üye olduğu BUGİAD’ın Başkanı Ali Fuat Er ve ihaleyi alan Fuat Çelik’le Kazakistan’a gitmiş olması. İkili arasındaki ilişkilerin ihaleden çok önce başladığı bilinirken, yine Vali Şahabettin Harput’un Çelik’in sponsorluğunda Hacc’a gittiği ve lüks otellerde konakladığı ileri sürülüyor. Bu geziler ve organizasyonlar ikili arasında çok sıkı bir ilişki olduğunu da gözler önüne seriyor.

EVİNİN FAYANSLARI ADRESE TESLİM

Vali Harput’la işadamı arasındaki ilişkilerin bununla da sınırlı kalmadığı ileri sürülüyor. Harput’un Ankara’da yaptırdığı evin malzemelerinin Tuşpa tarafından adrese teslim edildiği ifade ediliyor. Vali Harput ve eşinin bizzat giderek malzemeleri beğendiği ve ilgili işadamının hediyesi olarak Ankara’ya gittiği öne sürülüyor. Devlet memuru olan Vali Şahabettin Harput’un değeri bu yakar yüksek hediyeler kabul etmesi de başka bir tartışmalı durum olarak gösteriliyor.

HARPUT’UN VUKUATLARI

Bursa’da görev yaptığı süre boyunca tartışmalı işlerle gündeme gelen Vali Şahabettin Harput, bir çok olumsuzluğun da baş aktörü oldu. Yavuzselim’de 1 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan olaylar sırasında İspanya’ya gitmeyi tercih eden Vali Şahabettin Harput, Beşiktaş-Bursaspor maçında çıkan olaylarda da aldığı kararlarla baş aktör oldu. Olaylar nedeniyle 90 kişi 4 ay hapis yattı. Bursa caddeleri savaş alanına döndü. Harput’un çılgın projesi olan “Dağyenice Termal Tesisleri” hayal olmaktan öteye gidemezken, Arap yatırımcıları da Bursa’da gören olmadı. Devlete borcu olan Cavit Çağlar’dan arazi bağışlamasını istediği ortaya çıkan Harput, yine BTSO seçimlerinde İlhan Parseker yönünde tavır almasıyla da gündeme gelmişti. Bahar Hastanesi’ne devletin binasının usulsüz olarak kiralanmasında baskı kurduğu ve bakanlığa bile doğruyu söylemediği ortaya çıkan Harput, paralel örgütün Orhangazi Üniversitesi için devletin arazisinin peşkeş çekilmesinde de aktif olarak müdahalede bulundu.

HARPUT’U HALA KİM KORUYOR?

Tüm bu usulsüzlükler ve iddialara rağmen Vali Şahabettin Harput’la ilgili herhangi bir işlem yapılmıyor ya da yapılamıyor. Paralelle ilişkileri ayyuka çıkan ve emekli olmasına 6 ay kala bu nedenle görevden alınan Harput’la ilgili dosyalar hazırlanmasına rağmen bir türlü soruşturma açılmıyor, ifadesi alınmıyor. Bursa’da kimin ya da kimlerin Harput’u koruduğu, neden Harput’la ilgili işlem yapılmadığı ya da yapılamadığı kamuoyu tarafından merak ediliyor. Paralel yapının Bursa’da etkinliğini sürdürdüğü ve bu nedenle Harput’a dokunma yollarının kesildiği ileri sürülüyor.


CEVAP BEKLİYORUZ SAYIN HARPUT


Tüm bunların ışığında dönemin Valisi Şahabettin Harput’un cevaplaması gereken sorulardan bir kısmı şöyle:
1) Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü Binası’na Dünya Bankası’ndan hibe kredi sağlanarak Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Kurumu denetiminden çıkarıldı mı?
2) İhale neden davet usulü yapıldı da daha geniş katılıma müsaade edilmedi?
3) Düz bir arazi olan ve daha öncede üzerinde bina olan arazide yüzde 30’luk iş artışı nasıl oluştu? Bu arazide normal inşaatı engelleyen ne oldu?
4) Hac ziyaretinizin masrafını Fuat Çelik mi karşıladı? Neden ihale verdiğiniz bir müteahhitle Hac’ca gittiniz?
5) Tuşpa’da beğendiğiniz malzemeler Ankara’da yaptırdığınız eve aynı firma tarafından teslim edildi mi? Bedelini kim ödedi? Böylesi maddi değeri yüksek hediyeyi bir bürokratın kabul etmesi suç değil mi?
6) Döneminizde kaç kamu kurumu inşaatında yüzde 30 iş artışı verildi? Kimlere verildi?
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.