SON DAKİKA
Hava Durumu

Vali Harput'a antik kent raporu

Tarihi milattan önce 700’lü yıllara kadar uzanan ve şu anda devam eden inşaat nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Myrleia Ant

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2013 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2013 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Tarihi milattan önce 700’lü yıllara kadar uzanan ve şu anda devam eden inşaat nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Myrleia Antik Kenti için akademik odalar tarafından hazırlanan teknik rapor Vali Şahabettin Harput’a sunuldu. 


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Fikri Düşünceli, Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Mart, Mimarlar Odası Şube Başkanı Nizamettin Kaya, Elektrik Mühendisleri Şube Başkanı Remzi Çınar ile Tabibler Odası, KESK, Mudanya Platformu, Bursa Barosu, Çağdaş Hukukçular Derneği temsilcilerinin olduğu heyet, Vali Şahabettin Harput ile Myrleia Antik Kenti hakkında görüşerek, bölge ile ilgili teknik raporu Vali Harput’a sundular.
Antik kentin bulunduğu alan hakkında Bölge Koruma Kurulu tarafından inşa edilen bina hakkında iki kez durdurma ve iki kez de devam edilmesi kararının verildiğini söyleyen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Fikri Düşünceli, “İnşaat şu anda devam ediyor. Tarihi M.Ö. 700’lü yıllara dayanan bu tarihi bölgenin korunması önemli. En azından yapılacak AVM’de camlı bir bölme ile Myrleia Antik Kenti kalıntıları sergilenebilir” dedi.
“BÖYLE BİR TARİHİ YENİDEN BULABİLMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Bir binanın her zaman yapılabileceğini; ancak tarihi bir bölgeyi koruyamamanın geri dönüşü olmayacağına dikkat çeken Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya, “Bursa surları restore edilirken, kazılarda kilise kalıntılarına ulaşıldı. Onun için Myrleia Antik Kenti’nde de daha ayrıntılı kazı yapılmalıdır. Alt katmanlarda da tarihi eserler çıkabilir. Bu önemli bölgeye sahip çıkmalıyız. Böyle bir tarihi yeniden bulabilmemiz mümkün değildir” diye konuştu.
Vali Şahabettin Harput ise, verilen kararların hatalı olması durumunda bir üst kurula gidilebileceğini, Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, “Bölge ile ilgili konu, birimler ve bakanlık tarafından yeniden değerlendirilerek konu hakkında karar verilmesi gereklidir. En doğru kararın en kısa sürede verilmesi için mücadele edeceğim” ifadelerini kullandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.