SON DAKİKA
Hava Durumu

Van'dan Bursa'ya dostluk köprüsü

Bursa Valiliği’nin öncülüğünde Basın-Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürlüğü tarafından Van’da faaliyet gösteren 28 kişiden oluşan bir gru

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2014 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2014 17:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Van'dan Bursa'ya dostluk köprüsü
Bursa Valiliği’nin öncülüğünde Basın-Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürlüğü tarafından Van’da faaliyet gösteren 28 kişiden oluşan bir grup gazeteci, “Gazeteci Değişim Programı” ve “Çözüm Süreci”ne destek kapsamında Bursa’yı ziyaret etti. Basın mensupları üç günlük program çerçevesinde, kentteki basın-yayın kuruluşları ile görüş alışverişinde bulunma imkanı bulurken, Bursa protokolü ile de bir araya geldiler. Ziyarete ayrıca Basın-Yayın ve Enformasyon Diyarbakır İl Müdürü Melik Akaslan da katıldı.

Gazeteci Değişim Programı çerçevesinde ilk ziyaret, Basın-Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürlüğünün Bursa’dan 20 gazeteciyi, ağustos ayında Van’a götürmesiyle başlamıştı.

Programın ikinci ayağı olan Bursa’da gerçekleştirilen ziyaret çerçevesinde düzenlenen şehir turunda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerek Bursa’nın değerlerinin evrensel olarak tescillenmesini sağlayan Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri gibi Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma tarihi yapılar rehber eşliğinde gezildi. Ayrıca Mudanya İlçesi'ne gidilerek, restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulan Mudanya Mütareke Evi Müzesi de ziyaret edildi.

Vanlı gazeteciler, ziyaret programı çerçevesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe ile de bir araya geldi. Ziyaret sırasında bir konuşma yapan İl Müdürü Kadir Akarkaya, gezi programı ile çözüm sürecinde ve gelinen noktada özgürlüklerin, demokrasinin ve hukukun esas olduğu bir ortamda kaynaşma ve bütünleşmenin sağlanmasının hedeflendiğini belirterek, basın alanında mesleki çalışma ve işbirliği imkanlarının geliştirilmesi, her iki kentin basın mensuplarının haberleriyle milli birlik, beraberlik ve dayanışma duygularının güçlendirilmesinin amaçlandığını belirtti. Akarkaya, yerel medyanın sorunlarına da değinerek, Doğu ve Batı arasında zaman zaman vuku bulan ön yargıların ortadan kalkması gerektiğini ifade etti.

Altepe ise, yerelin gelişmesinin ve yerelde sağlanan birlikteliğin Türkiye’nin geleceğini olumlu etkileyeceğini, Bursa’nın, tarihiyle, turizmiyle, çok önemli olduğunu ve büyükşehir belediyesi olarak dost ve kardeş Balkan ve Orta Doğu ülkelerinin, sosyal kültürel gelişmelerinin yanında ekonomik ve ticari gelişmelerine de katkı sunduklarını söyledi.

Misafir basın mensupları program çerçevesinde Van’da Vali olarak da görev yapan Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nu da ziyaret ettiler. Karaloğlu yaptığı konuşmada, "İnadına kardeşlik, inadına sevgi, muhabbet. Başka yolumuz yok. Biz birbirimizi seviyoruz, sevmeye de devam edeceğiz. Bu yaşananlar da hiçbir zaman ümitsizliğe düşürmesin hiçbirimizi" dedi. Karaloğlu ayrıca, bir şehrin başkent olmasının tesadüfen olmadığını ifade ederek, "Ne Van'ın Urartular'a başkent olması tesadüftür ne Bursa'nın Osmanlı'ya kurucu başkent olması tesadüftür" ifadesini kullandı. Bu iki güzel şehir arasında gazetecilerin yaptıkları karşılıklı ziyaretlerin çok önemli olduğunu, daha önce de Bursalı gazetecilerin Van'ı ziyaret ettiklerini anlatan Karaloğlu, Yunus Emre'nin "Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz" sözünü hatırlatarak, başka türlü ön yargıları kırmanın mümkün olmadığını dile getirdi. Karaloğlu, bu ziyaretin iki kent arasındaki kardeşliği güçlendirmesi temennisinde bulunarak, Vanlılara sevgilerini gönderdi.
Programın son gününde Basın-Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürlüğü’nü de ziyaret eden gazeteci grubuna hitaben bir konuşma yapan Akarkaya, gazeteciler arasında birlik-beraberlik olmasını gerektiğini, çözüm sürecinde basına çok iş düştüğünü vurguladı. Önyargıların konuşarak, anlaşarak, birbirini dinleyerek çözüleceğini belirten Akarkaya, İl Müdürlüğü olarak yürütülen hizmetlere de değindi. Ayrıca Bursa basını hakkında da bilgi verdi. Söz alan basın mensupları ise bu tür programların önyargıları yıkma konusunda önemli olduğunun altını çizerek, bu ziyaretlerin sivil toplum kuruluşları tarafından da gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yaptılar.
Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Selahattin Akdaş ise Akarkaya ve Bursa’daki gazetecilere gösterdikleri misafirperverlikten ötürü teşekkür etti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.