SON DAKİKA
Hava Durumu

'Veda Hutbesi ilk evrensel insan hakları beyannamesidir'

AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı'nın 81 il 7 bölge eğitim toplantılarının ikinci zirvesi Bursa'da gerçekleştirildi. Zirvede sunum yap

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2018 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2018 15:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Veda Hutbesi ilk evrensel insan hakları beyannamesidir'
AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı'nın 81 il 7 bölge eğitim toplantılarının ikinci zirvesi Bursa'da gerçekleştirildi. Zirvede sunum yapan Adalet Komisyonu Üyesi ve Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Hz. Muhammed'in Veda Hutbesi'nin ilk evrensel insan hakları beyannamesi olduğunu söyledi.
AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı’nın 81 il 7 bölge eğitim toplantılarının Bursa’da gerçekleştirilen ikinci zirveye AK Parti İnsan Hakları Başkan Yardımcısı, Adalet Komisyonu Üyesi ve Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de katıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları Başkanı Dr. Leyla Şahin Usta, geçmiş dönem İç İşleri Bakanı AK Parti Milletvekili Efkan Ala, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman’ın yanı sıra Bursa, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Edirne Bolu gibi çevre illerden gelen AK Parti kadın ve gençlik kolları ile STK’ların katıldığı zirvede ‘insan hakları kavramı ve tarihsel gelişimi’ hakkında sunum yapan Vekil Gözgeç, Hz. Muhammed’in Veda Hutbesi’nin ilk evrensel insan hakları beyannamesi olduğunu söyledi.


“İslam, tüm insanlığı kucaklayıcı bir dindir”
İslam dininin din, ırk, cinsiyet gözetmeden tüm insanlığı kucakladığını vurgulayan Vekil Gözgeç, “Batı hukukuna bakıldığında insan denilince, dünyadaki tüm insanların kastedilmesi, ancak BM’nin kuruluşundan sonraki insan hakları belgelerinde yer almıştır. Ondan önce ise insan denildiğinde, tüm insanlar yerine, toprak sahipleri, asiller, beyaz ırk kastedilirdi. Oysa Magna Carta’dan 583, Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nden 1400 yıl evvel var olan Veda Hutbesi’nde Eyyüten Nas; ey insanlar denilerek; cinsiyet, ırk gözetmeksizin tüm insanlığa hitap edilmektedir” dedi.
“AK Parti döneminde özgürlüklerin kapsamı genişledi”
AK Parti’nin kuruluşundan itibaren ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıyla hareket ettiğini ifade eden Vekil, “AK Parti iktidarı döneminde Anayasa’da yapılan değişikliklerle; düşünce, ifade özgürlüğü, kültürel ve siyasal yaşama katılma hakları kapsam olarak genişletilmiştir. Kadın, çocuk, engelli ve yaşlılık gibi hassas gruplara pozitif ayrımcılık ilkesi getirilmiştir” diye konuştu. İnsan hakları alanında farkındalık yaratma amacıyla yapılan çalışmalara değinen AK Parti İnsan Hakları Başkan Yardımcısı Vekil Gözgeç, “Teşkilat içi yaptığımız eğitimlerle, halkla buluşmalarımızda ve mecliste, insan hakları konusunda, ulusal politikaların oluşturulması, bölgesel sorunların ve önerilerin tespit edilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Düzenlediğimiz 81 il 7 bölge eğitim toplantıları ile ülkemizi insan hakları konusunda daha iyi bir konuma getireceğimize inancımız tam” şeklinde konuştu. (Bülten)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.