SON DAKİKA
Hava Durumu

Yabancı öğrenciler de NUTUK mağduru

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2013 00:42
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2013 01:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yabancı öğrenciler de NUTUK mağduru
Uludağ Üniversitesi’nde çeşitli bölümlerde okuyan birçok yabancı öğrenci de zorunlu olarak okutulan NUTUK dersinden mağdur olduklarını ifade etti. 29 Kasım 2012 tarihinde yabarcı uyruklu öğrenciler ile rektörlük bir toplantı yaptı, fakat herhangi bir değişiklik olmadı.

NUTUK dersinin Türkiye’de sadece Uludağ Üniversitesi’nde tüm bölümlerde okutulmasını geçtiğimiz hafta sütunlarımıza taşımıştık. Söz konusu dersin Mustafa Yurtkuran’ın rektörlüğü döneminde müfredata dahil edildiğini gündeme getirmiştik. Tıp Fakültesi de dahil olmak üzere öğrencilerin meslekleriyle uzaktan yakından alakalı olmayacak tüm bölümlerde bu dersin okutulduğunu vurgulamıştık. Aslında iş sadece okutulan NUTUK dersinin meslekle alakalı olup olmamasıyla da kalmıyor. Zira Uludağ Üniversitesi’nde okuyan ve okul bittikten sonra kendi ülkelerine geri dönecek olan birçok yabancı öğrenci de bulunuyor. Yurtkuran bir beyanatında NUTUK dersinin zorunlu ders olarak okutulma gerekçesini bakın şöyle izah ediyor: "Cumhuriyet’in kuruluşundaki felsefeyi, Kuva-yı Milliye ruhunu da öğrencilerimize anlatmak zorundayız. İnanıyorum ki hiçbir Türk aydını, Cumhuriyet'in korunmasını ve kollanmasını bir kuruma ihale edip kenara çekilme hakkına sahip değildir. En az Cumhuriyet düşmanları kadar cesur olmak mecburiyetindeyiz" Uludağ Üniversitesi’nde Balkan ülkeleri, Fildişi Sahilleri ve diğer Afrika Ülkeleri, Arap Ülkeleri, Afganistan, Pakistan olmak üzere daha birçok ülkeden öğrenciler eğitim görmekte. Tüm bu yabancı öğrencilere, NUTUK dersi ile “Kuva-yı Milliye ruhu”nun aşılanmaya çalışılması ve mesleklerini edinip kendi ülkelerine dönecek olan bu öğrencilerden “Cumhuriyet düşmanlarına karşı”  Cumhuriyetimizi koruyup kollamalarının beklenmesi ortaya gerçekten ilginç bir durum çıkarıyor.

YABANCI ÖĞRENCİLER ÇÖZÜM ARADI AMA…

Edindiğimiz bilgiye göre 29 Kasım 2012 tarihinde yabancı uyruklu öğrencilerle bir toplantı yapıldı. Yabancı öğrenciler bu toplantıda NUTUK dersi ile alakalı şikâyetlerini ve taleplerini gündeme getirdiler. Söz konusu toplantıda yetkililer tarafından, meselenin çözüleceği belirtilmesine rağmen vaat edilen çözüm gelmedi.

Uludağ Üniversitesi’ndeki yabancı öğrencilerin genel koordinatörü Jomi Sultanzode gazetemize yaptığı açıklamada ‘Buradaki yabancı öğrencilerin çoğu bu dersten şikâyetçi; bu dersi vermekte bir hayli zorlanıyoruz. Rektörümüzden bu konuda yardım istedik, fakat bu zamana kadar herhangi bir değişiklik yapılmadı.”dedi.

Yabancı öğrenciler ise NUTUK dersi yerine mesleki derslere ağırlık verilmesinin kendileri için daha yerinde bir uygulama olacağını belirtti. Yabancı öğrenciler, NUTUK dersini veremediği için bursu kesilen arkadaşlarının olduğunu da vurguladı. Öğrenciler dersin kendileri için çok zor olduğunu, diğer öğrenciler gibi konu hakkında bir bilgi birikimleri ve alt yapılarının olmadığını bu sebeple de onlarla eşit şartlarda olmadıklarının da altını çizdi.

ÖĞRENCİLERİN İSTEDİKLERİ ÇÖZÜM NE?

Yabancı öğrencilerin çözüm önerileri ise şöyle: “Bu ders mümkünse kaldırılsın. Eğer kaldırılmayacaksa sorular bizim için kolaylaştırılsın ve NUTUK dersinin ortalaması diğer Türkiyeli öğrencilerle birlikte hesaplanmasın; yabancı öğrencilerin ortalaması ayrı, kendi içinde hesaplansın.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.