SON DAKİKA
Hava Durumu

Yanlış hesap Bağdat'tan dönecek mi?

Bursa 8. Ağır Ceza mahkemesi tarafından yüzlerce sayfalık FETÖ Bursa davasında Bursa Baronu Eyüp Karakuş’un da aralarında bulunduğu 6 ismin

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2018 21:30
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2018 23:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yanlış hesap Bağdat'tan dönecek mi?
Bursa 8. Ağır Ceza mahkemesi tarafından yüzlerce sayfalık FETÖ Bursa davasında Bursa Baronu Eyüp Karakuş’un da aralarında bulunduğu 6 ismin tahliye edilmesi ve 4 kişinin tutuklama isteminin reddedilmesine Cumhuriyet Savcısı Ömer Akıncı itiraz etti. Şimdi mahkemenin kamuoyunda büyük tepkiye yol açan kararını gözden geçirip 10 kişi hakkında tutuklama kararı verip vermeyeceği merak ediliyor.

Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi, geçen hafta cuma günü Bursa’da FETÖ/PDY davalarında itirafçı oldukları gerekçesiyle serbest bırakılan 4 iş adamı hakkında Cumhuriyet Başsavcısının tutuklama talebini reddetti.  Aynı davada örgüt yöneticisi olan 6 tutuklu sanık ev hapsi alırken, 2’si kefalet karşılığında, 3 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mahkemenin şok kararlarının ardından kamuoyunda büyük tepki oluştu. 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada FETÖ’nün darbe girişiminin ardından 17 Ağustos’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanan eski Bursa Valisi Şahabettin Harput ve 25’i tutuklu 60 sanık yargılanıyor.  Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, itirafçı olduğu gerekçesiyle serbest bırakılan iş adamları Ferudun Kahraman, Hilmi Gülcemal, Şakir Umutkan ve Emin Akça’nın yeniden tutuklanmasını talep etti.

BARONA EV HAPSİ

Ancak ara kararında mahkeme heyeti, 4 sanığın tutuksuz yargılanmasının devamına, tutuklu sanıklar Sevgi Demir ile Veli Velioğlu’nun 50 bin liralık kefaletle, Celal Sevmezler’in kefaletsiz olarak tahliye edilmesine karar verdi. Mahkeme, Eyüp Karakuş, Turan Boztepe, Selamettin Özgörüş, Mahmut Kesici, Cengiz Resimoğlu ve Selahattin Çelik’e ev hapsi cezası verirken, eksik evraklarının tamamlanması için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

SAVCI İTİRAZ ETTİ

Mahkemenin şok kararının ardından Cumhuriyet Savcısı Ömer Akıncı, tahliye kararları ile tutuklama isteminin reddine itiraz etti. Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme suçundan haklarında kamu davası açılan ve mahkemenin 2017/214 esas numaralı dosyasında yargılanmaları devam eden Eyüp Karakuş, Turan Boztepe, Cengiz Resimoğlu, Selahattin Çelik, Veli Velioğlu ve Sevgi Demir’in tahliyelerine karar verildiğine işaret edilen itiraz dilekçesinde, sanıklara isnat edilen suçun CMK’nın 100/3. Maddesinde gösterilen katalog suçlar arasında olduğu, sanıkların müspet suçu işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren kuvvetli delillerin bulunduğu vurgulandı.

EK İFADE VERMEDİKLERİ ORTAYA ÇIKTI

Savcının itiraz dilekçesinde şok bir gerçek de ortaya çıktı. Eyüp Karakuş, Turan Boztepe, Cengiz Resimoğlu, Selahattin Çelik, Veli Velioğlu ve Sevgi Demir’in mahkemece alınmış yeni bir ifadelerinin bulunmadığına dikkati çeken savcı, yine Cumhuriyet Başsavcılığı’nca etkin pişmanlık kapsamında alınmış bir ifadenin de dosyada olmadığına dikkati çekti. Mahkemedeki savunmalarında itiraflarda bulunmalarının etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması için yeterli olmadığı, sanıkların zaten bilinen ve haklarında soruşturma yürütülen kişiler ve konularda beyanlarda bulundukları, bu ifadelerin örgütün dağılmasına ve mensuplarının yakalanmasına katkı sağlamayacağı vurgulanan itiraz dilekçesinde, zaten mahkemenin bunu yeterli bulmadığı için bu ifadelerden hemen sonra tahliye kararı vermediği ifade edildi. Yine iddianamede isimleri geçen tanıkların henüz duruşmada dinlenilmediğine de işaret edilen dilekçede, sanıkların örgüt içindeki konumları ve sosyal statüleri dikkate alındığında tanıkları etkileme imkanları olduğu vurgulanarak tahliyelerin usul, yasa ve dosya kapsamında uygun olmadığı ileri sürüldü.

TUTUKLAMANIN REDDİNE DE İTİRAZ

Ferudun Kahraman, Hilmi Gülcemal, Şakir Umutkan ve Emin Akça’nın soruşturma aşamasında etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için verdikleri ifadelerin yetersiz, tahliyelerinin de usulsüz olduğunun değerlendirildiğini dile getiren savcı, eylemlerin tahliyeden sonra da devam ettiklerinin gerek sanık savunmaları gerekse tanık beyanlarıyla tüm dosya kapsamından anlaşıldığını ifade etti. Savcı, adı geçen isimlerin FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün üst düzey elemanlarından olduğunu, daimi mütevelli heyeti üyesi olduklarını, haklarında örgüt üst düzey militanı oldukları ve örgüte yüklü finans sağladıkları yönünde birçok beyan bulunduğunu, BTSO’nun 2015 seçimlerinde örgütsel tavır takındıkları, BTSO’daki ağırlıklarını kullanarak imkanlarının örgütün menfaatleri doğrultusunda kullanmaya çalıştıkları gibi bilgilere yer verdiği itiraz dilekçesinde adı geçen isimlerin verdikleri ifadelerden de örnekler kullanarak verdikleri isimlerin büyük kısmının zaten bilinen ve işlem yapılan isimler olduğuna vurgu yaptı. 3 sayfalık itiraz dilekçesinin sonuç bölümünde ise itirazın kabul edilerek Eyüp Karakuş, Turan Boztepe, Cengiz Resimoğlu, Selahattin Çelik, Veli Velioğlu, Sevgi Demir, Ferudun Kahraman, Hilmi Gülcemal, Şakir Umutkan ve Emin Akça’nın CMK’nın 94 vd maddeleri gereği tutuklanmak üzere yakalama emri çıkarılmasını istedi.

MAHKEMEDEN GARİP TALEP

Bursa’da FETÖ/PDY davasında geçtiğimiz cuma günü tahliye kararları ile gündeme oturan Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Bursa Cumhuriyet Savcılığı’na 15.01.2018 tarihinde gönderdiği yazı sanık Eyüp Karakuş’a ait ifade örneklerinin gönderilmesini istedi. Mahkeme ayrıca varsa teşhis tutanaklarının da gönderilmesini istedi. 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’na gönderdiği yazı, “Tahliye kararı verirken ek ifade tutanağı dosyada yok muydu?” sorusunu akıllara getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.