SON DAKİKA
Hava Durumu

Yanlışta ısrar neden?

FETÖ’cü Orhangazi Üniversitesi’nin KHK ile kapatılmasının ardından kampusunun Bursa Teknik Üniversitesi’ne verilmesiyle bu kurumun yer sor

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2017 21:42
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2017 23:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yanlışta ısrar neden?
FETÖ’cü Orhangazi Üniversitesi’nin KHK ile kapatılmasının ardından kampusunun Bursa Teknik Üniversitesi’ne verilmesiyle bu kurumun yer sorunu çözüldü. Ancak birileri devletin en az 525 milyon lirasının sokağa atılması anlamına gelen Kestel Çataltepe’de kampus kurulması için çalışmaya var gücüyle devam ediyor.  Kimler hangi hesaplarla bu işin peşinden koşuyor, neden bu ısrar?

Kurulduğu tarihten itibaren geçici binalarda hizmet veren Bursa Teknik Üniversitesi, FETÖ’nün darbe girişiminin ardından KHK ile kapatılan Orhangazi Üniversitesi’nin kampusu bu kuruma verilerek yer sorunu tamamen ortadan kaldırılmış oldu. BTÜ’ye kampus kurulması amacıyla Kestel Çataltepe Mevkii’nde tahsis edilen alana ihtiyaç kalmadı. Burada yapılacak yatırım için gereken 525 milyon lira da devletin cebinde kaldı.

 BİR EL ISRAR EDİYOR

Ancak BTÜ’nün Yıldırım’daki kampusunun yeterli olmasına ve gelişim alanı da bulunmasına rağmen karanlık bir el ısrarla Kestel Çataltepe’ye kampus yatırımı için çaba harcıyor. Şehirden oldukça uzak ve dağ başındaki kampus alanı yatırım maliyeti olarak da işletme maliyeti olarak da milletin sırtına ciddi bir yük getiriyor.  Oysa Yıldırım kampusu genişleme alanıyla birlikte üniversiteye yetecek durumda. O halde kim neden tekere çomak sokmaya, milletin rızkını dağ başına yatırmaya uğraşıyor.

İŞTE RAKAMLARLA GERÇEKLER

Bursa Teknik Üniversitesi Mimar Sinan Kampusu ile Kestel Çataltepe’deki proje arasındaki karşılaştırma tablosundaki rakamlarda dağ başına yapılacak yatırımın ne kadar anlamsız olduğunu gözler önüne seriyor. Hali hazırda Yıldırım yerleşkesinde 83 bin metrekare kapalı alanda eğitim öğretim faaliyeti sürüyor. Buradaki kapalı alanın bugünkü değeri 120 milyon lira ve bu yatırım gerçekleşmiş durumda. Mimar Sinan Kampusu’ndaki altyapı yatırım beledi 3 milyon lirayken Kestel’de 7 milyon 500 bin liraya gereksinim var. Ana caddeler üzerinde olan Mimar Sinan Kampusu için yol yatırımı gerekmiyor ancak Kestel Çataltepe’de ulaşım için tam 90 milyon lira yatırıma ihtiyaç var. Mimar Sinan’da toplam yatırım ihtiyacı 177 milyon lirayken, Kestel Çataltepe de bu rakam 400 milyon lira olarak görünüyor. Üstelik Çataltepe için yol ve diğer yatırımlar da eklenince rakam 500 milyon liranın üzerine çıkıyor. Çataltepe hastaneye 5 kilometre uzakta oysa Mimar Sinan Kampusu Araştırma Hastanesi’nin hemen karşısında yer alıyor. Çataltepe’de yurt imkânı yokken, Mimar Sinan Kampusu’nun karşısında yurt var. Üstelik kent merkezinde olduğu için barınma imkanı oldukça fazla alternatifli.

ÇATALTEPE SORUN DOLU

Sadece işin ekonomik boyutu ile değil sosyal boyutuyla da Çataltepe’de kurulmak istenen kampus sorunlar yumağı. Ankara asfaltına 2, metro istasyonuna 4 kilometre uzaklıktaki Çataltepe, metro dışında ulaşım imkanına henüz sahip değil. Oysa Mimar Sinan kampusu metro istasyonu bitişiğinde ve Ankara yoluna cephe durumda. Hastanenin burada olması nedeniyle sürekli otobüs ve minibüs seferleri yapılıyor ve ulaşım sıkıntısı yok. Kent merkezinde olmasının avantajına sahip olan Mimar Sinan Kampusu, sadece öğrencilerin oluşturacağı ortamlara müsait değil. Oysa Çataltepe şehir dışı imar sınırında olması nedeniyle çevresinde Görükle’de olduğu gibi sadece öğrencinin yaşadığı kontrolsüz alanların oluşmasına müsait durumda.

ARAZİ BÜYÜK AMA YAPILAŞMA ALANI SINIRLI

Bursa’da siyasiler ve bir kısım lobi, Kestel Çataltepe sırtlarındaki araziye BTÜ için kampus yapılması noktasında ısrarcı. Kampus, arazi şartları itibariyle de ancak Orhangazi Üniversitesi’nden devralınan kampustaki yapılaşma kadar yapılaşmaya imkan tanıyacak.  Kapatılan Orhangazi Üniversitesi’nden devralınan toplam alan 260 dönüm, Kestel’de ise bin 500 dönüme yakın devasa bir arazi var ancak arazi şartları nedeniyle Kestel’deki arazide yapılaşma aşağı yukarı bu kampustakiyle aynı olacak.

ÇAVUŞOĞLU TEKRAR GÜNDEME TAŞIDI

Kestel Çataltepe mevkii ile ilgili tartışmalar geçen hafta AK Parti Kestel İlçe Kongresi’ne katılan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun konuşmasında buraya da değinmesiyle bir kez daha gündemde yerini aldı.  Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu kongrede yaptığı konuşmada, “AK Parti bir söz verdiyse sözünde durur. Biz Kestel’e söz verdik ve bunun için çalışmalara başladık, en kısa sürede bu süreç başlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Bursa kamuoyunda karşılığı olmayan ve milletin kaynağının sokağa atılması anlamına gelen Çataltepe ısrarından vazgeçilmesi gerekiyor. Bugün birçok siyasi ve kentin dinamikleri bu yatırımın gereksizliğinde hemfikir. Çataltepe’deki arazi kamu arazisi. Gelecekte kamu bu araziyi istediği gibi kullanabilir. Üstelik kent merkezinde üniversite kampusu varken gençleri dağ başına gönderme isteğinin izahının olması gerekiyor. Kamuoyu bu ısrarın gerekçesini merak ediyor. Bakalım Çataltepe ısrarını sürdüren odaklar, bunun gerekçesini kamuoyuna açıklayabilecek mi?

(Fetih BAĞCI)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.