SON DAKİKA
Hava Durumu

Yasayla hizmet yayılacak

 AK Parti Genel Merkezi’nin Manisa’da düzenlendiği ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun konuşmacı, Başbakan Yardımcısı ve Bursa M

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2013 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2013 13:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 AK Parti Genel Merkezi’nin Manisa’da düzenlendiği ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun konuşmacı, Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç’ın da dinleyici olarak katıldığı eğitim seminerinde, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin, Bursa’da gerçekleştirdiği kent uygulamaları katılımcılardan büyük alkış aldı.


AK Parti Genel Merkezi’nin Manisa’da düzenlendiği parti içi eğitim programı yoğun bir katılımla gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dış politika ilişkin bir sunum yaptığı eğitim seminerine, Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti Manisa milletvekilleri Uğur Aydemir, Recai Berber ve Muzaffer Yurttaş, Manisa İl Başkanı Murat Baybatur ve partililer katıldı. Konuşmasında Türkiye’nin dış politikada sergilediği tutum hakkında detaylı bilgi veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Biz göremesek de bizden sonraki nesil cihan devletinin vatandaşı olacak” dedi.
YATIRIMLARIN YÜZDE 10'U KIRSALA
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan ve önümüzdeki yerel seçimlerin hemen ardından yürürlüğe girmesi beklenen Büyükşehir Yasası hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Başkan Altepe, kırsal alandaki gelişimi sağlamanın Büyükşehir Yasası'yla birlikte belediyeciliğin hedefi haline getirildiğini söyledi. Yasayla birlikte Büyükşehir kaynaklarının önemli oranda artırıldığını ve bütçenin yüzde 10'luk kısmının kırsal kesime ayrılmasının zorunluluk haline getirildiğini söyleyen Başkan Altepe, "Yasayla birlikte kentlerdeki her türlü yetki büyükşehir uhdesine bırakılıyor. İmar bütünlüğünün sağlanması, su kaynaklarının değerlendirilmesi, köylerde yapılacak alt yapı ve yol çalışmaları, cami, mabet ve okul nereye ne gerekiyorsa her şey Büyükşehir’e bırakılıyor. Yeni yasayla bu işler, Büyükşehir Belediyelerinin zorunlu görevi, ödevi haline getiriliyor" dedi.
MAKRO PROJELERE BÜYÜK BÜTÇE ŞART
Kırsal kesimdeki makro ölçekli projelerin ancak büyükşehir bütçeleriyle gerçekleşebileceğini, ilçe ve belde belediyelerinin sahip olduğu maddi kaynakların bunu sağlamaya yetmeyeceğini belirten Başkan Altepe, Büyükşehir Yasası'yla birlikte bu düzensizliğin kontrol altına alındığını ifade etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak yasa çıkmadan 4 yıl önce çalışmalara başladıklarını, kırsal kesimde o tarihten bu tarafa toplamda 66 milyon lira tutarında hizmet ve yatırım gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Altepe, "Yaptığımız yatırımlarla, tam 45 yıl boyunca su götürülemeyen Güneybayır Köyü'nü suya kavuşturduk. Yine Kestel ilçemize bağlı 13 köye ilk kez su hizmeti verdik. Arıtma tesislerinin yapılması, kırsal kesimin ihtiyaç ve eksikliklerinin giderilmesi için onlarca hizmet ve yatırıma imza attık. Gerçekleştirdiğimiz icraatların finansal tutarı, 66 milyon lirayı buldu. Eğer bu yatırımlar ilçe ve belde belediyeleri tarafından gerçekleştirilmek istenseydi, tüm bütçe ayrılsa bile maksimum 21 milyon lira tutarında yatırım yapılabilirdi. Büyükşehir imkanlarıyla, mevcut imkanların 3 katı yatırım gerçekleştirildi" diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa kırsal kesiminin kendi kendine yetebilmesi, sahip olduğu imkanlarla artı değer üretebilmesi için geçmişte olduğu gibi bugün de faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayan Başkan Altepe, Keles'te 4 dağ ilçesinin sütlerinin değerlendirilip süt ürünleri şeklinde piyasaya verilmesini sağlayacak fabrikanın 2 ay sonra hizmete alınmasıyla ilgili yoğun faaliyetler yürüttüğünü kaydetti. Başkan Altepe, "Bundan sonra tüm dağ ilçelerinin, kırsal kesimin sahip olduğu imkanları faaliyete geçirmek adına ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. İnşallah bu çalışmalarımız, Büyükşehir Yasası'yla birlikte ivme kazanacak. Kırsal kesim için ürün geliştirmeyse ürün geliştirme, depolamaysa depolama, maden ocaklarıysa maden ocakları. Ne gerekiyorsa yapılacak. Yerel yönetimler, yasayla birlikte 'Bu konu bize ait değil' diyemeyecek. Her şeyden sorumlu hale gelecek" şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Yasasıyla birlikte kent merkezlerinin de yatırımlardan nasibini alacağını ifade etti. Yasanın güçlü yerel yönetimleri hedeflediğini, yatırımlarını kendisi yapmak isteyen, kentin gücünü en iyi şekilde kullanmak isteyen, şeffaf katılımcılık çerçevesinde çalışmak isteyen, kentin gelişimi konusunda her türlü enerjiyi stoklamak ve sinerjiye çevirmek isteyen yerel yönetimlere büyük imkanlar getireceğini ifade eden Başkan Altepe, "Yasanın pilot uygulaması, 3 yıl boyunca İstanbul ve Kocaeli bölgelerinde yapıldı. Tüm il sınırlarının bir bütün şeklinde kalkındığı görüldü ve ülke geneline yaygınlaştırılması kararı alındı." dedi.
Bugün il olmanın illere bir şey katmadığını, asıl artı değerin büyükşehirle birlikte geldiğini vurgulayan Başkan Altepe, İstanbul ve Kocaeli'den pekiştirici örnekler verdi. Silivri'nin İstanbul sayesinde Silivri olduğunu, daha önce kokudan geçilmeyen İzmit Körfezi'nin de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarıyla hayat bulduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "İl olmak değil, Büyükşehir’e dahil olmak artı değer katıyor. Yalova, bugün İstanbul'dan ayrı tek başına bir il ve kendi yağıyla kavruluyor. Kendi bütçesi dışında yatırımlar gerçekleştiremiyor. Bu mümkün değil zaten. Ama İstanbul'un bir ilçesi olarak kalsaydı, Yalova bugün belki de hayal edemeyecek yatırımlar alacaktı. Çünkü İstanbul'un bütçesi Yalova'nın bütçesinin 300 katı. Hesabı yaptığınız zaman, kazanımlar ortaya çıkıyor. İnşallah Manisa da aynı şekilde olacak, Manisa da yeni yasayla birlikte hayal sınırlarını aşacak" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hizmet içi eğitim toplantısında Bursa'da gerçekleştirdikleri kent uygulamalarına da yer verdi. Son 4 yılda 20 yılda yapılamayan yatırımları hizmete aldıklarını, Türkiye'ye örnek 1/100.000'lik çevre düzeni planını yaptıklarını, Türkiye'nin ilk yerli tramvayının ürettiklerini, 45 bin kişilik kapasiteye sahip dünya standartlarındaki Büyükşehir Stadyumu'nun kaba inşaatının tamamlandığını, dünyanın en uzun teleferik hattı için çalışmalara başladıklarını, İstanbul'la ulaşım köprüleri kurduklarını, bu uğurda deniz otobüslerinden deniz uçaklarına kadar her türlü imkanı değerlendirdiklerini, tarihi çarşı ve hanlar bölgesini ayağa kaldırdıklarını, birbirinden vizyonel onlarca esere hayat verdiklerini anlatan Başkan Altepe'nin konuşması, Manisalılar tarafından sık sık alkışlarla kesildi.
Başkan Altepe, sunumunun ardından Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç ve Manisalı partililerle sohbet etti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.