SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaylada toplandılar

Yeni Büyükşehir Kanunu ile gelecek yıl mart ayında mahalle statüsüne geçecek olan dağ köylerinin durumu Keles Kocayayla'da yapılan '1. Uluda

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2013 13:43
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2013 14:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yeni Büyükşehir Kanunu ile gelecek yıl mart ayında mahalle statüsüne geçecek olan dağ köylerinin durumu Keles Kocayayla'da yapılan '1. Uludağ Muhtarlar Zirvesi'nde ele alındı. 


Kocayayla'daki Oba Kamp'da 2 günlük bir toplantı tertipleyen Türkiye Muhtarlar Derneği Bursa Şube Başkanı Ferruh Sevimgil, dağ yöresinin dertlerini paylaşıp, büyükşehir statüsünde ne tür bir hizmet beklentisi olduğunu ve bölgenin kalkınması için hangi konulara öncelik verilmesini belirlemek istediklerini söyledi. Osmangazi dağ yöresi ve Keles muhtarları, nüfusun sürekli şehre göç etmesi sebebiyle köylerde nüfusun azalarak yaşlandığına dikkat çekerek, "Ancak yine de şehirde olanlar hafta sonlarında tarlalarına gelerek, çilek ve kiraz gibi ürünleri yetiştirmeyi sürdürüyorlar. Dağın eteklerinde zirai ilaç bakımında kirlenmemiş topraklar, hiç ekilmeyen alanlar var. Bu ürünlerin katma değerli bir şekilde pazarlanması ile ciddi bir gelir artışı sağlanabilir. Hayvancılık konusundaki teşvikler köylerde daha iyi anlatılarak, bölgede hayvancılık geliştirilebilir. Ancak yeni belediye kanununda köy yerleşimi içinde ahır kurulmasına müsade edilmiyor. Bu ahırların köy dışına yapılması konusunda belediyeler destek verebilirler. İlk yıllarda bu maddenin uygulanmasında esneklik gösterebilirler. Büyük köylerde köy yerleşik alanının genişletilip imar planları yapılması önemli bir imkan sağlayacaktır. Alt yapı eksiklikleri kanun işlerlik kazanmadan önce belirlenip, sınırlar genişletilip hemen halledilebilir. Köy okullarının büyük bir kısmı boş duruyor. Bu okulların, köy konağı veya gelenleri misafir etmek için elden geçirilip tefriş edilmesi sağlanabilir. Gölet, yayla gibi doğal güzellikleri olan köylerde dalından çilek ve kiraz yemek için turlar düzenlenebilir. Kullanılmayan ahşap ve kerpiç köy evleri pansiyon olarak hafta sonları kiraya verilebilir. İnsanlar dağ köylerindeki insanların safiyetini görmek istiyor. Egzoz dumanının olmadığı, bülbül seslerinin hakim olduğu yerler Bursa'ya 40 veya 50 kilometre uzaklıkta. Artık İstanbul ve Ankara ile kolaylaşan ulaşım ile bu metropollerden de dağ yöresine insanların gelmesi mümkün olabilecektir. Ilıca olan köylerde termalden istifade, hızlı akan sularda rafting yapmak için organizasyonlar yapılabilir. Kocayayla Bursa'nın piknik alanı gibi değerlendirilip büyükşehir burada günü birlik kullanım alanları inşa edebilir. Koyun sütü ve yoğurdu, keçi peyniri, gezen köy tavuğu yumurtası, tandır ekmeği, şeker fasülye, dağ patetesi, erişte, organik pazarlarda şehirden gelenlere sunulabilir" dediler.
Şehre göçün devam edeceği gerçeğinin değişmeyeceğini belirten muhtarlar, ancak doğal güzelliklerin daha fazla anlatılması ve yeni kanunla yapılacak hizmetler sayesinde göçün azaltılabileceğini bildirdiler. Doğancı Barajı ile Bursa arasındaki duble yol inşaatının bir an önce başlaması için Bursa milletvekillerinin ilgisini talep eden dağ köylerinin muhtarları, özel idare eliyle 1 yıl içerisinde köylere döşenecek parke taşı dağıtımının da son yıl olması sebebiyle hızlandırılmasını ve ihtiyaçların yarısını karşılayabilecek şekilde parke taşı dağıtılmasını istedi.
Muhtarlar Başkanı Ferruh Sevimgil, bölge insanın temiz ve saf kalpli yaklaşımının çok fazla hizmeti hak ettiğini, ancak yoksul olan halkın su parası, emlak vergisi gibi yeni mali yüklerle birden bire yüz yüze kalacağına dikkat çekerek, "Yeni belediye kanunu ile mahalli idareler bu bölgelerden aldıkları bedellerden çok daha fazlasını Uludağ'ın eteklerinde hayat mücadelesi veren insanlara aktarmak durumundadır. Onun için belediyeler köylerde yapılabilecek çalışmalar için şimdiden bir ekip kurup yöreyi gezmeli ve yatırım planlamalarını yapmalı" diye konuştu.
Muhtarlar, orman idaresi ile yaşadıkları tecrübeleri birbirleri ile paylaşırken, dayanışmayı arttırmak adına ok atma, telde kayma, at binme, halat yarışı gibi değişik faaliyetlerle vücutlarını da çalıştırdı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.