SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni yıla 47 yeni proje ile başladık…

Hakan Saçmacı:  Tip İmar Yönetmeliği kargaşası olmasa 2017’ye 80 proje ile girerdik Bursa’nın kentsel dönüşüm şampiyonu Er

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2017 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2017 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yeni yıla 47 yeni proje ile başladık…
Hakan Saçmacı:  Tip İmar Yönetmeliği kargaşası olmasa 2017’ye 80 proje ile girerdik

Bursa’nın kentsel dönüşüm şampiyonu Erol Saçmacı İnşaat’ın başarılı projelere imza atan Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Saçmacı ile yeni adımlarına dair sohbet ettik. 2017 yılına 47 yeni proje ile adım atan Erol Saçmacı İnşaat, bu yıl da adından çok söz ettirecek… Erol Saçmacı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Saçmacı, Bursa sevdasını, mahalle kültürüne verdiği önemi ve yaptıkları inşaatların sağlamlığını bizlerle paylaştı. Ayakkabı sektöründe kentin önemli markası haline gelen Saçmacı ismi, kentsel dönüşümle başladığı inşaat sektöründe de sağlam adımlarla ilerliyor. Satış sonrası müşteri hizmetleri ile de ön plana çıkan Erol Saçmacı İnşaat, ülke çıkarlarını da düşünerek yeni kampanyalarla ses getirdi. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Saçmacı, dolar bozduran vatandaşlara indirimli fiyat düzenlediklerini ve ticarete Türk Lirası ile devam ettiklerini söyledi.

 

 

Söyleşi: Burak TOK

 

 

Saçmacı ismi Bursa’da birkaç nesildir tanınan bir marka. Firmanız ve ailenizden bahseder misiniz?

İlk işletmemiz dedem Salih Saçmacı tarafından 1935 yılında Bursa Okçular Çarşısında ayakkabı üzerine kuruldu. Dedemin babası da tekstil işi ile uğraşıyordu. Babam 1970 yılında ilk perakende mağazasını Bursa Kapalıçarşı’da açarak ayakkabı sektörüne girdi. 1989 yılında inşaat sektörüne ilk adımı attık. 2010 yılında ise tamamen kurumsal bir şekilde inşaat sektöründe çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aile şirketiyiz. Satış ve pazarlama işlerine babamız bakıyor. Ben yönetim ile ilgileniyorum. Aynı zamanda kardeşlerim ile birlikte çalışıyoruz. Bu sektörde ben ve kardeşlerim üçüncü kuşağız, şimdi çocuklarımızı dördüncü kuşak olarak hazırlıyoruz.2010 yılından itibaren kurumsal bir şekilde Bursa’mıza inşaat sektöründe hizmet veriyoruz.

Ayakkabı sektöründen inşaat sektörüne geçişiniz nasıl başladı? Erol Saçmacı bu değişimi nasıl karşıladı?

Ayakkabı sektöründe çok köklü bir markayız. Erol Saçmacı kurumsal bir firma olduktan sonra tanınır bir marka olmasından dolayı kendimizi kanıtlayacağımız sadece inşaatlarımız vardı. İnşaatlarımızı da bölgelerin standartlarının üzerinde yaparak kendimizi inşaat sektöründe kanıtladık. Erol Saçmacı değişimi olumlu karşıladı. Aile olarak inşaata yatkınlığımız vardı. İnşaatın her aşamasını bilirdik. Namazgâh Mahallesi’nin köklü bir ailesiyiz. Fakat bizim burada başaralı olmamızın sebeplerinden biride kendi doğduğumuz, büyüdüğümüz mahallelerimizde iş yapmamız.  Çevremizden hep olumlu tepkiler aldık.

Kentsel dönüşüm projeleriniz ödül aldı. Size bu ödülü kazandıran farkınız ne oldu?

Biz 2010 yılından 2014 yılına kadar 1144 daireyi yapıp teslim ettik. Bu çalışmalarımız Namazgâh, Davutkadı, Yenimahalle, Mollaarap gibi mahallelerde ciddi bir coğrafik dönüşüme etki sağladı. Yaptığımız kentsel dönüşüm projelerimiz, Kentsel Dönüşüm Derneği ve Yıldırım Belediyesi tarafından ödüllendirildi. Şirketimize layık görülen bu ödül bizlere onur verdi.

Erol Saçmacı İnşaat’ı kentsel dönüşüm çalışmalarına yoğunlaştıran sebepler nelerdir?

Kentsel Dönüşüm çalışmalarına bizi iten bu bölgenin insanları olmamızdır. Buralarının eski bir yerleşke olması ve Namazgâh, Davutkadı, Yenimahalle, Mollaarap gibi mahallelerde tanınırlığımız fazla olduğu için ev yıkıp yapma çalışmalarımız oldu. Bizim en çok dikkat ettiğimiz unsur mahalle kültürünü yaşatmaktır. Kentsel dönüşümleri mahalle kültürüne zarar vermeyecek şekilde yaptık. Kendi komşularımız ve akrabalarımız ile birlikte bu çalışmaları sürdürdük. Eski evleri yenilemekten çok memnunum kimi müteahhitler boş araziler gördüklerinde gözleri parlar, benim ise eski evleri görünce gözlerim parlıyor.

Sağlam bir binanın olmazsa olmazları nelerdir?

Sağlam bir bina çevre, şehircilik ve yapı denetim şartlarına uygun, modern bir şekilde yapılmalıdır. Deprem yönetmeliği şartlarına uyum sağlamalı ve statik çözümler binaların temellerini oluşturmalıdır. Binalarımızda kaliteli malzemeler kullanıyoruz. Projelerimizde c25 beton yazsa bile c30 beton kullanıyoruz. Müşterilerimize güvenli bir yapı imar ediyoruz.

“Herkesİ ev sahİbİ yapmak

bİzlerİ mutlu edİyor”

 

Müşteriler neden Erol Saçmacı İnşaat’ı seçmeli?

Mahallelerimize baktığımız zaman eski görünümler, 1970’li mimariler ile yapılmış evler mevcut. Eski zamanlarla şuan ki mimari arasında dünya kadar fark var. Bugün bakıldığında yaptığımız inşaatlarımızda, Fransız balkon, modern asansörler, modern yaşam alanları, otopark gibi ihtiyaçları karşılamaya çalıştık ve başarılı olduk. İnsanlarımızın bizleri tercih etmesinin başında lüks şekilde yaptığımız binalar gelir. 82 yıllık bir firmayız, genlerimizde esnaflık var. Ufak rakamlara takılı kalmıyoruz. Eski bir esnaf aile olduğumuz için müşterinin halinden anlayan bir firmayız. Ufak rakamlara takılı kalmıyoruz ve daha ılımlı bir tavra sahibiz. Herkesi ev sahibi yapmak bizleri mutlu ediyor.

Vatandaşlar ev alırken nelere dikkat etmeli?

İkinci el evlerde çok büyük bir sıkıntı var. İkinci el evlere baktığımız zaman 100 bin lira olan bir eski evin içine tadilat yaptığınız zaman 30-40 bin lira para harcıyorsunuz. Bununla beraber 20 bin lira civarı bir fark verdiği zaman yeni bir daire alabiliyorsunuz. Eski binalarda statik hesapları, deprem yönetmelikleri ve kullanılan betonların c4, c5 gibi kalitesiz kullanılmış olması bizi eski evlerden uzak tutmalı. Bugün sıfır yapılmış bir binanın 60-70 yıl geriye bakılacak bir durumu yok. Bu yüzden sıfır bina tercih etmelerini ve güvenli bir şekilde yaşamalarını öneriyorum.

 Yeni projeleriniz nelerdir?

2017’ye 47 farklı projeler ile giriş yapıyoruz. Yeni projelerimiz yüzde 90 ağırlığında Yıldırım bölgesinde gerçekleşecek. Yıldırım’ da çok güzel bir projeye imza atıyoruz. Satın almalarımız tamamlandı. Işıklar bölgesinde 58 daire ile başlayan ve 450 daireye ulaşacak projemize başladık. Diğer projeler Namazgâh, Davutkadı, Yenimahalle, Mollaarap, Musababa, Elmasbahçeler, Emirsultan gibi mahallelerde çalışmalarımızı başlatırken, Nilüfer ilçesinde siteler için kentsel dönüşüm projelerimiz var. Eski Gemlik yolu üzerinde yine büyük bir projemiz anlaşma aşamasında bulunuyor.

Bursa dışında projeler yapmayı düşünüyor musunuz?

Benim tek sevdam Bursa’dır. Bursa dışında bir sevdam yoktur. Herkesin idealleri vardır. Ben kendi mahallelerimizin kentsel dönüşümünü yapmaktan mutluluk duyuyorum. Ayşe teyzemizin dut ağacını kesmeden bina yapabilmek bana sevinç veriyor. Bu bölgelerde olmaktan onur ve mutluluk duyuyorum.

Satış sonrası müşteri hizmetiniz devam ediyor mu?

Esnaflık ayrı bir kavramdır. Baktığınız zaman Bursa’nın yerli bir ailesiyiz. Buralarda iyi işler yapıyoruz. 2 yıl da, 5 yıl da geçse biz sattık bitti kavramı bizim için geçerli değildir. Bunu sizlere bir örnek ile anlatmak istiyorum: Sattığımız dairelerden birini alan yaşlı bir amcamız geçtiğimiz günlerde yanımıza geldi. Abdest alırken ayağını lavaboya kaldırmıyormuş. Hemen amcamızın boyuna göre bir lavabo ile değiştirdik. Yaşlı amcamız bu hizmetimizden memnun kaldı. Şirketimizi akrabalarına önermiş ve hemen ardından amcanın yeğenlerine daire sattık. Müşteri her zaman memnun olmalı ve satılan malın arkasında durulmalıdır. Bunlar yapılmazsa ticaretin devamlılığı gelmez. Çocuklarımıza temiz bir isim bırakabilmek için yaptığımız her işin arkasındayız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dolar çağrısını nasıl karşıladınız?

Cumhurbaşkanımızın dolar sinyaline ilk tepki veren firmayız. Dolar bozdurup makbuzunu getiren müşterimize bozdurduğu doların yüzde 5'i kadar indirim yapıyoruz. Tüm iş adamlarına dolarla ticareti bırakmalarını hatırlatmak istiyorum. Ülkemiz için yararlı olacak her şeye Saçmacı olarak biz varız. Dolarla ticaret yapmıyoruz. Milli paramız ile işlerimize devam ediyoruz.

Başkanlık sistemi ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Başkanlık olayına gelince biz uzun zamandır ticaret yapıyoruz. Eski dönemlerde ufak siyasi tartışmalar bile başımızı çok ağrıttı. Piyasaya güvenmiyorduk. 2002 yılından itibaren ortaya çıkan siyasi  istikrar sayesinde ülkemizde ekonomik anlamda çok önemli ve güzel gelişmeler oldu. Ben Başkanlık sistemi ile yeni bir dönem başlayacağına inanıyorum. Başkanlık sonrası karmaşıklık çıkmayacağını ve birilerinin ülkeye zarar veremeyeceğini düşünüyorum. Başkanlık sistemini sonuna kadar destekliyorum.

 

Kentsel dönüşüm konusunda 0.50 emsal artışı ile alakalı prosedürlerin azaltılması lazım. TİP yönetmeliğinin Bursa’da uygulanması durumunda Bursa’nın eski mahallelerinin sonunu getirir. Eğim ve kot farkı ile ilgili sıkıntılar yaşayacağız. Kat kazanımı bitecek, 2 katlı imarlı evlere asansör zorunluluğu gelecek, dublex dairelerin iptali olacak. Ne yapmaya çalışıldığını anlayamıyorum. Bu TİP yönetmeliği eski mahallelerinin sonu olacak. TİP yönetmeliğinin süresinin uzatılmasını değil, tamamen kaldırılmasını istiyorum. Biz şuanda 47 proje ile 2017’ye giriyoruz. Eğer önüm açık olsaydı, 70-80 proje ile girebilirdim. TİP yönetmeliği yüzünden adım atamıyoruz. Sektör olarak çok büyük sıkıntılar içindeyiz. Her bölgenin kendine ait bir imar yönetmeliği olması gerekiyor. Bu durum böyle devam edecek olursa eski binalar ve yeni binalar arasında büyük farklar ortaya çıkacak.

 

Ülkemizin tanınması için yaptığınız çalışmalar nelerdir ? 

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürümüz deneyimli gazeteci Erdoğan Paçin, Türkiye'de gazetecilik mesleği adına ilk kez AB Projesi yazan isimdir.  Başarılı gazeteci arkadaşımız firmamızın sponsorluğunda  XI. Uluslararası Medya Forumu, Genç  Gazeteciler " Kültür ve Uluslararası Fotoğraf Sergisi " Burada yaşıyorum " etkinliği için St. Petersburg'da  dünyanın en büyük ve en fazla ziyaret edilen The Hermitage Müzesi'nde konferans vermiştir. Konferansta sadece İngilizce ve Rusça konuşulmasına izin verilerken etkinliğe katılan ilk Türk gazeteci Erdoğan Paçin göğsümüzü kabartacak şekilde ülkemizden söz edip basın özgürlüğünü anlatmıştır. Türkçe konuşarak tabuları yıkan Paçin, 15 Temmuz gecesini, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakan Binali Yıldırım'ın basına karşı olan ılımlı yaklaşımını 250 gazeteciye anlatmıştır ve ülkemizde ki terör belasından  bahis etmiştir. Paçin, Türkiye' de basın özgürlüğünün var olduğunu bir kez daha yaptığı konuşma ile ortaya koymuştur.   Erdoğan Paçin'in eşi Yasemin Paçin'e ait 3 fotoğraf  The Hermitage Museum'da sergilenmeye layık görülmüş ve buda adeta tarihe geçecek bir onur olmuştur. Her anlamda ülkemizin yurt dışında temsilimizi sağlayan Erdoğan Paçin adeta bizlerin gönüllü kültür elçisi olarak görev yapmaktadır. Erol Saçmacı İnşaat olarak bu anlamda sponsorluklarla ülkemizin tanınması için de her zaman bu tip çalışmalara destek sağlıyoruz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.