SON DAKİKA
Hava Durumu

Yerel medya çalışanlarının mağduriyetlerini giderdik

 

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2014 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2014 18:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yerel medya çalışanlarının mağduriyetlerini giderdik
 

Bursa Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü, 26.11.2011 tarihli ve 28124 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. Hızla gelişen ve İletişim Çağı olarak da adlandırılan günümüzde, dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen, değerlendiren ve sonuçlarını kamuoyuna yansıtan; dış politika oluşturma sürecine aktif ve etkin katılım sağlayan, devlet yönetimi tarafından basın ve enformasyon alanında uygulanacak politikaların belirlenmesine yardımcı olan, ulusal çıkarların savunulmasında etkin yayınlar üreten, Türkiye aleyhindeki propaganda faaliyetlerine karşı tedbirler geliştiren, enformasyon ve aydınlatma faaliyetlerini Türkiye’nin dış politikasını destekleyecek şekilde düzenleyen, yerli ve yabancı basın mensuplarının çalışmalarını etkinleştirme yönünde önlemler alan, düşünce ve ifade özgürlüğü alanının genişletilmesine destek veren ve bunları kamusal sorumluluk çerçevesinde geliştiren bir yapılanma oluşturması için İl Müdürlüğümüz üzerine düşeni yapmaktadır.


BYEGM son dönemde Türkiye genelinde İl Müdürlüğü sayısını arttırdı…


94 yıllık geçmişe sahip olan Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, dünyada ve medyada yaşanan gelişmelere bağlı olarak kendini yenileyerek,  yurt içi ve yurt dışı teşkilatlarını sayıca artırırken verilen hizmetin kalitesine de büyük önem vermektedir. Çıkarılan kanun hükmünde kararname ile yurt içi ve dışı teşkilatımız daha da güçlendi. Adana, Antalya, Çanakkale, Edirne, Gaziantep, İzmir, Konya, Samsun, Trabzon, Afyonkarahisar, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Kayseri, Muğla ve Şanlıurfa’da olmak üzere il müdürlüğü sayımız 17'ye çıktı. Genel Müdürlüğümüz yeni kurulan il müdürlükleriyle yerel medyamızın büyüyüp güçlenmesine sorunlarının yerinde çözümüne büyük katkı sağlamıştır.


Bursa, yerel ve bölgesel medya bakımından en gelişmiş illerimizden biri olduğu için Genel Müdürlüğümüz Bursa'ya ayrı bir önem ve değer vermektedir. Anadolu Basını Özendirme Yarışması’nda Bursa’da basınından her yıl ödül alan medya mensuplarımızın olması bizleri çok sevindirmektedir.


Gazetecilere Sağlanan Kolaylıklar…


Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) yerel basının desteklenmesi, güçlendirilmesi ve etkinliklerinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütmektedir.


Toplam 161 basın-yayın kuruluşu ve basın kartı taşıyan basın mensubu açısından bakıldığında Bursa, Türkiye’nin dördüncü büyük ili durumundadır. İlimizde 340 basın kartı taşıyan basın mensubu bulunmaktadır. Kurulduğu günden bu yana İl Müdürlüğümüze basın kartı başvurusu yapan gazeteci sayısı da sürekli artmaktadır. Bu da bizim açımızdan çok sevindirici bir durum. Basın kartı taşıyan gazetecilere basın trafik kartı verilerek ulaşım, iletişim park etme gibi hizmetlerden yararlandırılmaktadır. Ayrıca yıllardır basın meslek dalında görev yapıp basın kartı sahibi olmayan ilkokul mezunlarına basın kartı verilerek yerel basındaki önemli bir mağduriyetin giderilmesi sağlanmıştır.


Yerli ve yabancı basın-yayın organlarının ve mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmaya yönelik tedbirleri alma faaliyetleri çerçevesinde,  İl Müdürlüğü olarak basın mensuplarının basın kartı, basın trafik kartı ve silah ruhsatı taleplerini karşılıyoruz. Ayrıca İl Müdürlüğümüzde bir basın merkezi bulunmaktadır. Basın mensupları, basın merkezimizden faydalanabilirler. Basın merkezimizde beş bilgisayar, internet, çoklu televizyon mevcut olup, bu merkezimiz 24 saat basında çalışan arkadaşlarımızın emrindedir.


 


Medya Ziyaretleri ve Medya Veri Bankası…


Bursamızda faaliyet gösteren basın yayın kuruluşlarının iletişim bilgileri güncel olmadığından Müdürlüğümüz tarafından medya veri bankası oluşturarak, ilimiz sınırları içinde faaliyet gösteren basın yayın kuruluşlarının iletişim bilgileri güncellenmekte ve Genel Müdürlüğümüzün yerel medyaya yönelik faaliyetleri ve yeni projeler etkin şekilde duyurulmaktadır.



Yerel medya ile yakın ilişki içinde medya kuruluşlarını tek tek ziyaret ederek, sorunlar ve çözüm yolları bulmak için görüş alışverişinde bulunmakta ve hazırladığımız Medya Veri Bankası bilgileri güncellenmektedir. Halen ziyaretlerim devam etmektedir.


Devlet Enformasyon Sistemi (DES)…


Genel Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan Devlet Enformasyon Sistemi (DES) ile bölge ve yerelde çıkan gazete ve dergilerin elektronik nüshaları (pdf) sisteme aktarılarak, güncel olarak takip edilerek, bölgelerdeki haberler gününde, anında izlenmekte ve arşivlenmektedir.


Medyanın başlıca problemleri …


Gazetecilik yorucu, meşakkatli, gecesi gündüzü olmayan bir meslektir. Meslek kazalarına da açıktır. Haber peşinde koşarken hayatını kaybeden, sakatlanan gazetecilerimiz var. İşin kalitesinin ve verimliliğin artırılması açısından gazetecilerin özlük haklarının güçlü olması önemlidir. 


Bir meslekte çalışma garantisinin olması çok önemlidir.  Yasal düzenlemelerin dışında gazetecilerin işverenlerin karşısına daha güçlü çıkabilmesi örgütlenmelerine bağlıdır. Medya, halkın haber alma kanallarının başında gelmektedir, bu çerçevede medyanın toplumsal sorumluluğu çok önemlidir. Doğru, tarafsız, etik ilkelere uygun yayın yapmak büyük önem arz etmektedir. Kısacası medya elindeki gücü doğru kullanmakla yükümlüdür. Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz gibi gazetecilerin iş güvenliği ve yıpranma payı konusunda iyileştirmeye gidilmesi bu sektörde çalışanların özlük haklarının korunması bakımından büyük önem taşımaktadır. Son dönemde yürüttüğümüz projelerle ilgili olarak basın-yayın kuruluşlarına duyurular gönderiyoruz. Projelerin hayata geçirilmesi, istenilen verimliliğin ve başarının sağlanması yerel medyayla işbirliğini gerektirmektedir. Duyurularımıza gerekli hassasiyetin gösterilmesini bekliyoruz.


Bursa medyası hakkında değerlendirmeler


Önemli olan doğru ve dürüst haber yapmaktır. Haberi masa başında değil de yerinde yapmaktır. Bursa medya sektörü açısından çok hareketli. Bizim amacımız yerel düzeyde yayın yapan basın yayın organlarının gücünü ve etkinliğini ulusal düzeye taşımaktadır. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu amaçla Genel Müdürlüğümüzün öncülüğünde projeler yürütülmektedir. Bu hedefe ulaşabilmek için ilimizde faaliyet gösteren medya kuruluşlarının işbirliğine her zaman hazırız.


Haber yaparken kişilik haklarına saygılı olmak gerekmektedir. 1980’li yılların bir gazetecisi olarak ben diyorum ki: Basın, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberleri kamuoyuna sunma mesleğidir. Yapılan ve yayılan her haberin önce kendi vicdanımızda kabul görmesi esastır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.