SON DAKİKA
Hava Durumu

'Yılda yüzde 8 büyümemiz lazım'

Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, hükümetin 2023 hedeflerinde yüzde 6.5 büyümeden bahsed

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2013 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2013 11:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, hükümetin 2023 hedeflerinde yüzde 6.5 büyümeden bahsedildiğini belirterek, "Yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye’nin 2023 hedefini yakalayabilmesi için her yıl yüzde 8 büyümesi lazım" dedi. 


MAKSİFED bünyesinde, Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Evi'nde Orta Gelir Tuzağı’na ilişkin çalıştay gerçekleştirildi. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Onatça, “Türkiye orta gelir tuzağının neresinde, diye bir çalışma yaptık. Rapor bitmeye yakın 3 farklı Türkiye ortaya çıktı. 3 farklı Türkiye’nin bir tanesi orta gelir tuzağı riski olmayan, içinde 14 il ve 4 bölgeyi barındıran, Bursa’nın da olduğu bir bölge. Antalya, Mersin, Kayseri, Adana gibi iller gelir tuzağı ile karşı karşıya. Bir il milli gelir hasılası 16 bin dolar, 40 ilde 8 bin 500 dolar seviyesinde. 27 il var ki bırakın orta gelir tuzağını yoksulluk tuzağı riski ile karşı karşıya. Bunlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Haziran ayında rapor sonuçlarını Elazığ’da açıklayacaklarını vurgulayan Onatça, “Bazı bölgeler için rapor şekillenmeye başladı. Örneğin Güneydoğu’da 27 ilin olduğu yoksulluk tuzağı olan illerde şu anda geçimlik tarımdan ekonomiden endüstriyel ekonomiye geçiş olmalı. Bunun içinde de devlet katkılarının olması lazım. Teşvik Yasası uygulanmaya başladı. Bugünkü koşullarda umuyoruz ki barış süreciyle yatırımlar daha çok gidecektir. Yoksulluk tuzağındaki illerin birçoğu orta gelir tuzağına yaklaşacaklardır. Aynı gömleği herkese giydirmeniz mümkün değil. Her bölgeye ayrı çalışma yapmak lazım. Bursa'ya, 'Tarımsal ekonomiye, endüstriyel ekonomiye geçin' diyemezsiniz. Bursa’ya biraz daha katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini tavsiye edeceğiz. Bunlar çalıştay sonrası belli olacak. Bunlar sadece ipuçları. Basın ve akademisyen iktisatçıların da katkıları alınarak bir reçete çıkarılır diye düşünüyorum” diye konuştu.
Türkiye’nin 50 yıldır orta gelir tuzağı içinde kaldığının altını çizen Onatca, “Türkiye 50 yıldır aynı yerde duruyor. Onun için en fazla kalanlardan bir tanesidir. Güney Kore 17 yıl kalmış ve sonrasında çıkmış. Diğerleri 19 yılda çıkmış. Biz 50 yıl sıkışıp kalmışız. Onun için eğer hükümetimizi belirlediği 2023 vizyonu ile ilgili çalışma yapılabilirse inşallah çıkabiliriz. Hükümet tarafından yüzde 6,5 büyümeden bahsediliyor. Bu yıl 4, seneye 5 büyüme oranı açıklanıyor ama bizim yaptığımız hesaplamalara göre Türkiye’nin her yıl yüzde 8 büyümesi lazım ki 2023 vizyonunu yakalayabilelim” açıklamasında bulundu.
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Coşkunöz Yöney ise, “Değerli TL’nin ihracatı köstekleyen bir gelişme olduğu konusunda açıklamalarımız var. Para politikalarında buna yönelik çalışmalar olması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.