SON DAKİKA
Hava Durumu

Yıldırım devrimin eşiğinde

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2014 18:34
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2014 19:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yıldırım devrimin eşiğinde
manset_1-web_177Yıldırım’ı daha yeşil ve daha yaşanabilir hale getirmek için kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam eden Yıldırım Belediyesi, ilçenin şu anki halini ve dönüşüm sonrasında nasıl bir görünüme kavuşacağını maketler sayesinde vatandaşlarla paylaşacak. Gerçeğine uygun bir şekilde günümüz ve geleceğin Yıldırım’ını maketler sayesinde vatandaşlara anlatacaklarını söyleyen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Sadece 35 kilometrekarelik kentsel alanı ve 700 binden fazla nüfusu ile Yıldırım, bugün, dünyanın en yoğun olan yerleşim yerlerinden biridir. Bu yoğunluk sadece New York ve Londra gibi çok büyük şehirlerde görülebilir. Bu yüksek yoğunluk, uzun vadeli planlama eksikliği, yetersiz altyapı, aşırı göç ve açık alan yetersizliği, Yıldırım’ın değer kaybetmesine sebep olmuştur. Biz artık kültürümüze, toplumsal değerlerimize ve doğal çevremize saygısı olmayan gelişmelerden memnun değiliz. Yıldırım’ın sakinleri ve yöneticileri olarak, yerel ve ulusal yöneticiler ve kentsel gelişim alanındaki profesyonellerin yardımıyla, Yıldırım’ı ulusumuzun yeni, yeşil ve sürdürülebilir büyüme hareketinin lideri yapma konusunda kararlıyız” dedi.

DÖNÜŞÜM HALKLA EL ELE OLACAK

Yıldırım’ın kentsel ve toplumsal kalkınması için  ‘yeni bir yeniden doğuş ve başlangıç’  ilan ettiklerini belirten Başkan Edebali, “Yıldırım’ın ‘yeşil vizyon planı’ üç hedeften oluşmaktadır. Birincisi, kentsel çevresi ve doğal kaynakları ile beraber Yıldırım’ı devamlı gelişen bir kent yapmak, ikincisi, Yıldırım’ı kentsel yaşamı ve sosyal gelişimi ile en ileri kent haline getirmek ve üçüncüsü ise, Yıldırım’ı ekonomik büyümesi ve istihdam fırsatları ile gelişmiş bir kent yapmak istiyoruz” diye konuştu. İlçede hayata geçirilecek kentsel dönüşümün Yıldırım maketleri sayesinde ‘hayali’ olmaktan çıkacağını ifade eden Edebali, “Biz dönüşümü halkımızla bütünleşerek hayata geçireceğiz. Şu an üzerinde çalıştığımız ilçe maketleri ile Yıldırım’ın bugününü ve yarınını halkımıza görsel olarak beyan edeceğiz. Herkes şu anki evinin nerede olduğunu ve dönüşüm sonrasında da hangi lokasyonda yer alacağını bilmiş olacak. Yıldırım’ı halkımızla el ele vererek bir kez daha Türkiye’nin gözbebeği yapacağız” şeklinde konuştu.

YILDIRIM’A ANKARA’DAN TAM DESTEK

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’yi ziyaret ederek Yıldırım Belediyesi Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi ve kentsel dönüşüm konusunda sunum yaptı. Bakan Güllüce yaklaşık yarım saat süren sunum sonrasında Yıldırım Kentsel Dönüşüm yol haritasına tam destek verdi. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Ak Parti Yıldırım İlçe Başkanı Hüdayi Yazıcı ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’yi makamında ziyaret ederek Yıldırım Belediyesi Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi ve kentsel dönüşüm konusunda sunum yaptı.

GELECEĞE EMİN ADIMLARLA YÜRÜYOR…

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise Yıldırım’ın kentsel dönüşüm hamlesine çok iyi hazırlandığını belirterek tebriklerini iletti. Bakan Güllüce, “Tasarladığınız gelişim ve dönüşüm aşamalarını takdirle karşılıyorum. Bursa ve Yıldırım Osmanlı İmparatorluğu’nun payitahtı olarak derin izler taşımaktadır. Var olan kültürel mirasımıza bu şekilde sahip çıkmamız ve geleceğe taşımamız çok önemli. Bu anlamda çalışmalarınıza bakanlık olarak tam desteğe hazırım. Önümüzdeki aylarda da bizzat sizleri ziyaret ederek çalışmalarınızı yerinde görmek isterim” dedi.

‘YEŞİL YILDIRIM’ KÜLLERİNDEN DOĞACAK

Kentsel dönüşümle birlikte Yıldırım’ın adeta yeniden doğacağını ifade eden Başkan Edebali, Yıldırım’ı geçmişte olduğu gibi bir kez daha yeşil ve yaşanabilir bir şehir yapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ‘Yıldırım Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi’ni kurduklarını ifade eden Başkan Edebali “ Bu merkezimiz için yeni bir bina yapacağız. 5 bin metrekarelik alanda inşa edilecek olan merkezimizin yeni binası, 2 katlı olacak. Ayrıca bu merkezde kentsel dönüşümü gösterecek şehir maketi bulunacak” dedi. Başkan Edebali Türkiye’de bir ilk olacak şehir maketiyle Yıldırım’daki geçmiş ve gelecekteki sosyal, kültürel çevre koşullarını kıyaslamanın mümkün olacağını ifade etti.  Gerçeğine uygun bir şekilde günümüz ve geleceğin Yıldırım’ını maketler sayesinde vatandaşlara anlatacaklarını söyleyen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Sadece 35 kilometrekarelik kentsel alanı ve 700 binden fazla nüfusu ile Yıldırım, bugün, dünyanın en yoğun olan yerleşim yerlerinden biridir. Bu yoğunluk sadece New York ve Londra gibi çok büyük şehirlerde görülebilir. Bu yüksek yoğunluk, uzun vadeli planlama eksikliği, yetersiz altyapı, aşırı göç ve açık alan yetersizliği, Yıldırım’ın değer kaybetmesine sebep olmuştur. Biz artık kültürümüze, toplumsal değerlerimize ve doğal çevremize saygısı olmayan gelişmelerden memnun değiliz. Yıldırım’ın sakinleri ve yöneticileri olarak, yerel ve ulusal yöneticiler ve kentsel gelişim alanındaki profesyonellerin yardımıyla, Yıldırım’ı Türkiye’nin yeni, yeşil ve sürdürülebilir büyüme hareketinin lideri yapma konusunda kararlıyız” dedi.

YILDIRIM, TÜRKİYE’NİN YENİ YÜZÜ OLACAK

Yıldırım’ı yeni yeşil vizyonu kapsamında kentsel çevresi, doğal kaynakları ve ekonomik büyümesi ile gelişmiş bir şehir yapmak istediklerini ifade eden Başkan Edebali, ayrıca mahallelerin özelliklerini korumak için planlama politikaları geliştirdiklerini söyledi. Uygulamaya geçirilecek projeleri yerinde takip edeceklerini ve vatandaşların isteklerine göre çalışmalara anında müdahale edeceklerini belirten Başkan Edebali, “Kentsel yenilenmeyi gerçekleştirirken vatandaşların gelir durumunu gözetecek, geniş ve uygun fiyatlarda konutlar inşa edeceğiz. Kentsel yenileme projelerimize 2019’a kadar Yıldırımlıların en çok rıza gösterdiği 4 mahallede başlayacak ve 10 bin konut yapacağız. Dönüşüm konusunda hangi mahalle daha istekliyse öncelik o mahallemizde olacak. Gerçekleştireceğimiz bu 5 yıllık çalışma bize 50 yıllık bir sıçrama yaşatacaktır” ifadelerini kullandı.

ONLİNE HİZMETLER, MASALAR VE ŞEFFAF YÖNETİM ANLAYIŞI

Yıldırım Belediyesi’ne online hizmet merkezi kuracaklarını ifade eden Edebali, “Vatandaş online hizmet merkezine tek numaradan telefonla, cep telefonuyla internet ve sosyal medya üzerinden ulaşabilecek. Yıldırım’da 7/24 belediyecilik hizmetini esas alacağız. İlçemizdeki tüm kurum ve kuruluşların, siyasi parti yöneticilerinin, muhtarlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, üniversitelerimizin doğal üye olacağı Yıldırım Şurası’nı teşkilatlandıracağız. Bürokrasiyi azaltacağız. Verimli ve kalıcı hizmetler sunmak adına; ilçemize ait tüm verileri kuracağımız yıldırım bilgi bankasında toplayacağız. Halkla ilişkilerde yeni bir dönem başlatacağız. Belediye yönetimi 7/24 halkın içinde olacak. “Başkan evimizde”, “Başkan sokağımızda” ve “Başkan mahallemizde” projelerini uygulamaya geçireceğiz. Yıldırım Belediyesi’nin, tüm hesap ve harcamalarını internet sitesinden yayınlayacağız. Bütçemizi çağdaş bir anlayışla yönetip, tasarruf ilkesine önem vereceğiz” dedi.

KÜLTÜREL ETKİNLİKLER, SEMPOZYUMLAR, TURİZM

Yıldırım Bayezid Han adına her yıl sempozyum düzenleyeceklerini ifade eden Edebali, “Bursa'nın manevi şahsiyetlerinden Emir Sultan Hazretleri’nin anısına her yıl mayıs ayında tasavvuf konulu Emirsultan ve erguvan sempozyumu düzenliyoruz. Bursa’nın ve Yıldırım’ın eski sakinleri olan alimlerimizin kitapları, Latin alfabesiyle yeniden basılacak. 250 iş kolunu destekleyen turizm Yıldırım’da; hazırlayacağımız eylem planıyla sisteme ve disipline kavuşacak. Bu çerçevede Zeyniler köyündeki Osmanlı mirasını ayağa kaldıracağız. Bölgedeki manastırlarla birlikte Zeyniler'i inanç turizmi merkezi haline getireceğiz. Hızlı kentleşmeyle birlikte tahrip edilen Cumalıkızık, Fidyekızık, Değirmenlikızık, Hamamlıkızık köylerimiz, kentsel dönüşümle tarihi kimliğine kavuşacak. Yunan mezalimi sırasında yakılan Kızık köylerinin anısına da Osmanlı Mahallesi adıyla yeni kızık köyü inşa edeceğiz. Kentsel dönüşümün modelini de oluşturacak Osmanlı Mahallesi, turizmin hizmetine açılacak. Burada zabıta, esnaf ve çalışanlar Osmanlı kıyafetleriyle hizmet verecek. Osmanlı Mahallesi aynı zamanda sinema ve dizi sektörüne de hizmet edecek. Kurtuluş savaşı sırasında Hacivat köprüsü yakınlarında şehit düşen 11 Mehmetçiğimizin anısına bölgede şehitlik ve anıt-meydan düzenlemesi yapacağız.” diye konuştu.

RESTORASYON VE MÜZE, KÜTÜPHANE 

İlçedeki tüm medrese, türbe, mescit, külliye, hanları çevresiyle birlikte ihya edeceklerini kaydeden Edebali sözlerini şöyle sürdürdü: “Mollaarap mahallemizde bulunan Osman Gazi'nin Bursa'daki ilk ve tek eseri olan Balabanbey kalesini ayağa kaldırıp bölgeyi turizme kazandıracağız. İlçemize göç müzesi kuracağız. Yıldırım ilçemizin tarihini yansıtacak; Osmanlı dönemine ait savaş araçları ile sikkelerinin sergilenebileceği bir müzeyi de Molla Arap Mahallemize kazandıracağız. Yeni dönemde kadınlarımız gençlerimiz ve engellilerimiz için inşa edeceğimiz 5 merkezde, 5 ayrı şube olarak hizmet verecek Yıldırım kütüphanelerini faaliyete geçireceğiz. Okçuluk sporuna hizmet vermesi amacıyla Yıldırım'a okçuluk merkezi kazandıracağız. Yine binicilik sporunun merkezi Yıldırım olacak. Yıldırım'dan kayakta şampiyonlar yetiştirmek istiyoruz. Bu amaçla ilçemize, teorik eğitimlerin verileceği kayak eğitim merkezi kuracağız. İlçemize yeni dönemde 2 ayrı yüzme havuzu kazandıracağız. Kentsel dönüşümle birlikte yüzme havuzlarının sayısını artıracağız. Yıldırım’a 5 bin kişilik uluslararası standartlarda kapalı spor salonu kazandıracağız. Spor salonunda basketbol ve voleybol lig maçları oynanabilecek. Yıldırım Belediyespor, yeni dönemde her branşta hizmet verecek. Yıldırım genelinde 69 mahallemize spor parkları kazandıracağız. Başta Bursasporumuz olmak üzere önemli futbol kulüplerimizle işbirliğine giderek ilçemizde futbol okulları açacağız. Yıldırım’daki 17 amatör futbol kulübüne tesis ve malzeme desteği sağlayacağız. Yıldırım'ın gençleri sporda da yıldırım gibi olacak. İlçemizde ayağa kaldıracağımız tarihi eserlerin büyük bir bölümünü kültür-sanat okulu olarak kullanacağız. İnşa edeceğimiz yeni gençlik, kadın ve engelli eğitim ve kültür merkezlerini amatör tiyatro gruplarının kullanımına açacağız. Yeşil cami ve türbesi civarında bir sokağımızı ressamlar sokağı olarak düzenleyeceğiz. İlçemizde her yıl gençlik festivali düzenleyeceğiz. Faaliyet duyurularının yanı sıra tüm eğitim programlarında, kuracağımız yıldırım web tv’den faydalanacağız. Yıldırım'da lise çağına gelip de Çanakkale ve Türkiye’nin diğer kültür şehirlerini görmeyen hiç bir evladımız kalmayacak.”

SOSYAL BELEDİYECİLİK ALANINDA YAPILACAK HİZMETLER

İlçeye iki gençlik merkezi kuracaklarını ifade eden Edebali, “Birinin ismi Çelebi Mehmed Han Gençlik Merkezi, diğerinin ismi “Yıldırım Bayezid Han Gençlik Merkezi” olacak. Yine ilçemize iki ayrı kadın eğitim ve sağlık merkezi kazandıracağız. Bünyelerinde kreş ve yaşlı bakım bölümlerini de barındıracak olan kadın eğitim ve sağlık merkezlerinde, sinema, konferans salonları, atölyeler, derslikler, spor salonları yer alacak. Evlilik okulu açacağız. Gençlerimizi evliliğe hazırlayacağız. Yıldırım’da istihdama katılan annelerimizi desteklemek amacıyla her 5 mahalleye 1 kreş kazandıracağız. Ev kadınlarının üretime katılması amacıyla tanzim satış kooperatifi kuracağız. Engelli vatandaşlarımız için eğitim ve teknoloji merkezi kuracağız. Burada bilgilendirme, bilinçlendirme, yönlendirme, danışmanlık, sosyal ve mesleki iyileştirme hizmetleri vereceğiz. Sadece engelli vatandaşlarımızın satış yapabileceği bir ticaret merkezi kuracağız. Engelli vatandaşlarımıza kültür turlarıyla hem kendi şehirlerini, hem de Çanakkale, Ankara, Konya, İstanbul gibi önemli şehirlerimizi gezme imkânı sunacağız. Engelli vatandaşlarımıza yönelik yaz kampları düzenleyeceğiz. Sosyal güvencesi olmayan engelli vatandaşlarımıza, işitme cihazı, akülü tekerlekli sandalye, beyaz baston, ortez-protez gibi medikal yardımlarda bulunacağız. Tüm bunlarla birlikte belediyemiz bünyesinde Engelsiz Masa kuracağız. Sosyal dayanışmaya da büyük önem vereceğiz. Bu kapsamda Yıldırım ilçesinde kullanılmayan ev araç gereçleri, mobilyaları çöpe atılmayacak. Bu eşyaları yıldırım paylaşım atölyesinin ekipleri toplayacak, tamir edecek, bakımdan geçirecek ihtiyacı olan ailelere dağıtacak. İlçemize bir çamaşırhane kuracağız. Sadece şehit yakınlarına ve gazilerimize hizmet verecek Yıldırım Masa’yı faaliyete geçireceğiz. Kadınlarımıza ve gençlerimize yönelik kapsamlı ve sürekli mesleki eğitim programı geliştireceğiz. Yıldırım'da iş gücü vasıflı olacak” dedi.

Yıldırım'da halk, emniyet ve Jandarma güçleri, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte güvenlik eylem planı hazırlayacaklarını ifade eden Edebali, “Suç ve suçla mücadelede devlet-vatandaş el ele vereceğiz. Milli Eğitim, halk eğitim ve tüm kurumlarla işbirliği yaparak ilçemizde okuma-yazma seferberliği başlatacağız. Diploma sahibi olamayan vatandaşlarımızı da açık eğitim programlarına yönlendireceğiz. Vatandaşımızı acı gününde de yalnız bırakmayacağız. Özellikle Ankara yolunun altındaki mahallelerimize taziye evleri ve çadırları kazandıracağız. İlçemizdeki cami, cemevi tüm ibadethanelerin temizliğini biz yapacağız Yıldırım’da hem tarihi ve kültürel mirası, hem de doğal mirası gelecek nesillere ulaştırmak amacıyla eylem planı hazırlayacağız. Su kaynaklarımızı koruyacağız. Artık çöpler ayrıştırılarak toplanacak. İlçemize bir çöp ayrıştırma tesisi kazandıracağız. Lodosu dikkate alarak Yıldırım’da elektrik hatlarını yer altına almaya devam edeceğiz. İlçemizdeki tüm park ve dinlence alanlarını güneş enerjisi ile aydınlatacağız. Yıldırım genelinde sokak hayvanları konusunda ilgili kamu kurumları ve STK' ların katılımıyla bir eylem planı hazırlayacağız. Osmanlı dönemi tarihi camilerde karşılaştığımız kuş köşklerini ilçe genelinde yaygınlaştıracağız. Belediyemizin mevcut hayvan barınağını, daha da geliştireceğiz. Yıldırım'da yeşil alan oranını daha da artıracağız. Yıldırım belediyemiz tarafından daha önce oluşturulan Otosansitin üzerindeki kent ormanını, turistik amaç ve hedefler doğrultusunda yeniden düzenleyeceğiz. Yıldırım’a bir kültürpark kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

TARIM ve TİCARETİN MERKEZİ

Kentsel dönüşüm hamlesiyle birlikte özellikle ova mahallelerimizdeki verimli arazilerimizi yeniden tarımsal faaliyete açılacağını söyleyen İsmail Hakkı Edebali, “Yıldırım’da sanayi rehabilitasyonu anlamında da önemli çalışmalar yapacağız. İlçemizde dağınık halde üretim yapan tekstil firmalarını bir bölgede toplayacağız. İlçemize bir mobilya ticaret merkezi kuracağız. Belediye bünyesinde tarım birimi oluşturacağız. Mevcut Jeotermal kaynaklardan istifade ederek, ilçemizde seracılık faaliyetlerini destekleyeceğiz. Yıldırım’ın kalbi konumundaki caddelerimizde her yıl alışveriş şenliği düzenleyeceğiz. Esnafımız kazanacak, Yıldırım’da ticaret bereketlenecek. Küçük esnafın yanında olacağız. Sürekli farkındalık kampanyası düzenleyeceğiz. Belediyemiz bünyesinde sadece esnafımıza hizmet veren bir masa oluşturacağız. Belediyemizin yeni döneminde de kapalı pazaryeri projeleri devam edecek. Her mahalleye kapalı pazaryeri kazandıracağız. İlçemizin eski mahalleleri, Emirsultan, Piremir, Musababa, Namazgah, Yeni mahalle, Setbaşı, Temenyeri, Umurbey ve Mollaarap’ a bölgesel otoparklar kazandıracağız. Yeni dönemde ilçemize en az 2 kurban kesim merkezi daha kazandıracağız. Yeni dönem Yıldırım’ın yıkım değil, diriliş dönemi olacak. Şeyh Edebali’nin dediği gibi ‘İnsanı yaşatıp, devletimizi yaşatmaktır” dedi.

 

 

 

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.