SON DAKİKA
Hava Durumu

Yine hafriyat kabusu

-Alpaslan YILDIZ Geçen hafta İstanbul’da hafriyat nedeniyle çöken binaların ardından

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2018 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2018 22:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Yine hafriyat kabusu
-Alpaslan YILDIZ
Geçen hafta İstanbul’da hafriyat nedeniyle çöken binaların ardından benzer bir korku da Mudanya’da yaşandı. Kontrolsüz şekilde yapılan hafriyat nedeniyle yol çöktü. Bir apartmanda ciddi tehlike oluşurken, insan hayatına verilen değer de bir kez daha gözler önüne serildi.
İstanbul Sütlüce’de bir inşaatın hafriyat çalışması nedeniyle meydana gelen toprak kayması sonucu bir apartman çökmüş ve 6 bina kullanılamaz hale gelmişti. Aynı hafta içinde İstanbul’da gerek aşırı yağış gerekse hafriyatlar nedeniyle 3 çökme olayı daha yaşanmıştı. Bu yaşananlar hafızalarda tazeliğini korurken, benzer bir olay da Mudanya’da meydana geldi.
BU NASIL HAFRİYAT?
Belediyelerin sorumluluğunda olan inşaat ve hafriyat çalışmalarının denetiminin gerekli hassasiyetle yapılmadığı, Mudanya’da yaşanan toprak kayması ile bir kez daha gözler önüne serildi. Mudanya Şükrüçavuş Mahallesi Su Deposu Caddesi’nde bir firma derin hafriyat çalışması başlattı. Oldukça eğimli bir noktada yapılan hafriyat için gereken önlemler alınmazken, yağışlarında etkisiyle hafriyat alanının üstündeki yolda toprak kayması oluştu. Toprak kaymasının olduğu noktada Başarır Apartmanı’nın altı da kayarken, vatandaşlar büyük korku yaşadı.
VATANDAŞ ÖNLEM ALINMASINI BEKLİYOR
İnşaat hafriyatı sırasında meydana gelen toprak kayması, Ihlamur Sokak’ta yer alan Başarır Apartmanı'nı tehdit ediyor. Toprak kayması sebebiyle caddenin yarısı çökerken; yol, geçişlere kapandı. Toprak kaymasıyla büyük korku yaşayanBaşarır Apartmanı sakinleri, büyük tedirginlik yaşıyor. Olası bir felaket yaşanmaması için belediyenin acilen gerekli önlemleri alması gerektiğini de vurguluyor.
DOĞALGAZ BORULARI AÇIKTA
Olayın yaşandığı bölgede vatandaşları bekleyen bir diğer tehlike ise doğalgaz borularının açığa çıkmış olması. Askıda kalan borular büyük tehdit oluştururken, devrilen elektrik direkleri de panik yaşanmasına yol açtı. Elektrik tellerinin kısa devre yapmasının bazı dairelerde ufak tefek yangınlara sebep olduğu da vatandaşlar tarafından dile getiriliyor. Kaymanın bölgedeki diğer binaları da etkileyeceğine dikkati çeken vatandaşlar, yetkililerin bir an önce bu duruma müdahale etmesini bekliyor.
AÇIKLAMA TAM BİR KARAMİZAH 
Her yağmurda yolun kaymaya devam ettiğini dile getiren mahalle sakinleri, Mudanya Belediyesi’ne müracaat ettiklerini ancak bariyerlerle yolun kapatılması dışında bir tedbir alınmadığını ifade etti. Mudanya Belediyesi’nin kendileriyle ilgilenmediğini söyleyen vatandaşlar, yaşadıkları korkuyu anlattıklarında ise belediye yetkililerinin binanın kaya üzerinde olduğunu, bu nedenle bir şey olmayacağını söylediklerini aktardı. Mahalle sakinleri “Oysa kayan yer de kayalık, ama her yağmurdan sonra kaymaya devam ediyor.” ifadelerini kullanırken; Belediye yetkilerinin müteahhite ceza yazdıklarını ve  inşaatı durdurduklarınıda söylediler.
“BURAYA 2 AY BiR ŞEY YAPAMAYIZ”
Vatandaşların dile getirdikleri bir başka iddia ise akıllara durgunluk verecek cinsten. İddiaya göre belediye yetkilileri çökme ve kaymanın olduğu yerde 2 ay bir şey yapamayacaklarını söyledi. Bu söylemlere de tepki gösteren vatandaşlar, “Buraya gelen belediye teknik elemanları 2 aydan önce bir şey yapılmayacağı bilgisini vererek gitti. Bu binada oturanlar iki ay kâbus yaşamaya mahkûm edildi. Bir an önce bu yerin kontrol altına alınmasını istiyoruz” dedi.
KAYMAYA KARŞI İLKEL TEDBİRLER
Müteahhit firmanın inşaat alanına herhangi bir tabela koymadığı gözlenirken, inşaatın kim tarafından yapıldığı, hafriyat öncesi tedbirlerin neden alınmadığı merak konusu. Toprak kaymasının ardından ilkel yöntemler kullanıldığı da gözlerden kaçmadı. Kayma olan alanda tahtalarla, kalaslarla ve urganlarla yapılan bağlantılar görenleri acı acı gülümsetti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.