SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa ve Türkiye için bir gurur abidesi: GUHEM!

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2020 19:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.06.2020 19:19

Son birkaç gündür sosyal medya hesaplarında belli bir kesim Bursa’nın ve Türkiye’nin gurur abidelerinden biri olan ve 23 Nisan tarihinde yapılacak açılışı pandemi nedeniyle ertelenen Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi'ni (GUHEM) hedefe koyup, akıllarınca eğleniyorlar.

Vay efendim dualarla temeli atılan astronot yetiştirecek okul ne olmuş vs vs

Buyurun ne olmuş anlatalım…

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Gökmen Projesi kapsamında Avrupa'nın en iyi dünyada ise ilk 5 uzay ve havacılık merkezinden birisi olan GUHEM, eylül ayında Türkiye’ye hizmet etmeye, uzay ve havacılık alanında çalışmalar yapmaya başlıyor.

Temeli dönemin Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'ın da katıldığı törenle atılan ve 13 bin metrekarelik alanda dikkat çekici bir mimariyle inşa edilen merkez, tamamlandı ancak salgın nedeniyle açılışı ertelendi.

Bakın BTSO’nun sitesinde GUHEM hakkında verilen bilgiler nasıl bir eser olduğunu gözler önüne seriyor. İşte GUHEM: “Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın 16 makro projesinden birisi olan ''Gökmen Projesi'' kapsamında genç nesillere Uzay-Havacılık uzay ve havacılık sektörü sevdirilerek, bu alanlarda oluşturulacak ekosistemin temellerinin eğitim ile başlatılması hedeflenmektedir.

Bursa’da Uzay-Havacılık sektörüne geçiş kapsamında sanayide başlayan dönüşümün güçlendirilmesi ve sektörde kalıcı hale getirilmesi için gençlerin uzay ve havacılık sektörüne ısındırılması, onların gelecek hedefleri için hayallerine pencere açılabilmesi amacı ile bu proje hayata geçirilmiştir.

Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), uzay-havacılık alanında alt yapı oluşturmak amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ve TÜBİTAK desteği ile projelendirilmiştir.

200 Milyon TL yatırım

154 interaktif eğitim düzeneği

80 Milyon TL TÜBİTAK desteği

Türkiye’nin uzay temalı ilk merkezi olarak yaklaşık 13.000 m2 kapalı alan olarak inşa edilen GUHEM’in, zeplin şeklindeki kapalı alanının tamamı Uzay-Havacılıkla ilgili eğitim amaçlı sergi alanları ve düzeneklerden oluşmaktadır.

GUHEM’in, Avrupa’da en iyi ve Dünya’da da ilk beş uzay-havacılık merkezinden biri olması amaçlanmaktadır.”

Şimdi astronot yetiştirecek okul diye sözüm ona dalga geçmeye kalkanlara tavsiyem TÜYAP Fuar Alanı’nın hemen yanında tamamlanmış ve mimarisiyle bile Bursa’ya katkı sağlayan bu eseri gidip görebilirsiniz. Astronot olmak size kalmış isterseniz eğitimlere katılıp astronot olma şansınız bile var. Belki bilim ilginizi çeken ve Türkiye’nin ilk uzay mekiğini yapmak istersiniz!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.