SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP Bursa’da fırtına öncesi sessizlik!

Yazının Giriş Tarihi: 28.07.2020 20:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.07.2020 20:40

CHP Bursa’da yerel seçimler öncesi başlayan ve ara ara alevlenen büyük savaş, Ankara’da hafta sonu yapılan 37. Kurultay öncesinde de patlak verdi.

Malum Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ile İl Başkanı İsmet Karaca’nın yıldızı hiç barışmadı. Yine Sarıbal, Mustafa Bozbey’i hiç hazzetmedi.

Hayri Türkyılmaz ile Orhan Sarıbal’ın arası da seçimlerden hemen sonra ciddi şekilde ve tamir edilemez çapta bozuldu.

Düne kadar birbirlerine destek veren hatta Hayri Türkyılmaz için adeta kendi siyasi kariyerini riske eden Orhan Sarıbal, bugün büyük bir pişmanlık içinde olduğunu çevresine söylüyor ve hesaplaşmanın mutlaka olacağını da ekliyor.

İl Kongresi sürecinde Sarıbal Hüseyin Akkuş’u Hayri Türkyılmaz ise İsmet Karaca’yı destekledi. Bursa’daki mücadeleyi Türkyılmaz Karaca ittifakı kazandı.

O günden beri Sarıbal ile Karaca hiç yan yana gelmedi. Öyle ki Sarıbal, il başkanlığını Karaca’nın olmadığı zamanlarda ziyaret etti. Asla aynı organizasyon içinde olmadılar.

İsmet Karaca- Hayri Türkyılmaz ittifakı 37. Büyük Kurultay öncesi Parti Meclisi’ne dolayısıyla partinin yönetim kademesine Orhan Sarıbal’ın girmemesi için adeta tankları ile toplarıyla mücadele verdiler.

Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun yanı sıra Fatih Söylemez, Meral Altuntaş ve Serkan Öztürk’ü PM’ye taşımak isteyen ve Bursa’da tamamen hakimiyetlerini ilan etmek için var güçleriyle çalıştılar.

Ancak bu sırada Orhan Sarıbal’da boş durmadı. Bütün Anadolu’yu karış karış gezdi. Yine İstanbul İl Başkanı ile yakın oluşu Sarıbal’ın Bursa örgütüne rağmen PM’ye hem de Nurhayat Kalışoğlu’ndan fazla oy alarak girmesini sağladı.

Sarıbal’ın ekibi de İsmet Karaca-Hayri Türkyılmaz ekibinin sırtını yere getirmek için mücadele etti. Sarıbal’ın gücünü gören ittifak Meral Altuntaş, Serkan Öztürk ve Fatih Söylemez için mücadele etmedi. Bu üç isminde Karaca-Türkyılmaz ittifakına çok bozuk olduğu, hatta gemileri yaktıkları söyleniyor.

Hafta sonu kurultayda bir beklenti daha vardı. Mustafa Bozbey ve ekibi günlerdir Bozbey’in Kılıçdaroğlu’nun listesinden PM’ye gireceğini hatta yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olacağını üflüyordu.

 Sarıbal ve ekibi ise bunun olmaması için gerçekten büyük bir mücadele verdi ve son gece o listeden Bozbey ismi çıkarıldı. Sabah yaşanan şokun ardından Bozbey kongreden erken ayrıldı.

Aslında kendi iktidarını ve hâkimiyetini sağlamak için mücadele girişen Sarıbal, bir taraftan da aslında büyük bir oyunu bozmuş oldu.

 Bozbey’in Bursa’da ittifak ettiği isimleri tüm Bursa kamuoyu biliyor. Teker teker isimlerini buradan yenilemeye gerek yok.

 Bursa’nın egemen abilerinin de tercihi Bozbey’in PM ve MYK’ya girerek yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olmasıydı.

 Alan genişleyip tüm ülkeyi saracaktı. Nilüfer’deki ittifak ülkeye yayılacaktı anlayacağınız. O nedenle sadece CHP içinden değil sağ cenahtan da desteği vardı.

İşte Sarıbal bu organizasyonu son gece bozdu ve Bozbey ismi listeden çıkarıldı. Yani Sarıbal, maksadı o olmasa da hayırlı bir iş yapmış oldu.

Bozbey, yılların kurt siyasetçisi, mevzuyu hemen anlamış ve aday olmayarak orada siyaseten yıpranmaktan kurtuldu.

Son akşam verilen yemekte Hayri Türkyılmaz ve İsmet Karaca’nın tavırlarıyla iyice netleşen Bozbey, destek alamayacağını da net bir şekilde görmüş.

Enteresan tutumlardan birisi de Bursa milletvekili Erkan Aydın. Kurultay öncesi Bozbey girmesin diye mücadele veren isimlerden biri olan Aydın, kurultayda ortalıkta görünmemiş.

CHP’ye yakın kaynaklar Aydın’ın son anda fikir değiştirdiğini söylüyor. Sebebini bilmiyoruz. Ama merak etmiyor da değiliz tabi.

Şimdi Sarıbal, MYK'ya girerse ki çok büyük ihtimalle girecek, Bursa'daki en etkili isim olacak! Bu da İsmet Karaca için kabusun başlangıcı ya da sonun başlangıcı demek...

Karaca, 9 ilçe başkanını delege yapmamıştı. Parti tabanında da büyük rahatsızlık var. Hem partililer hem de ilçe başkanları örgüt toplantısı yapılmasını bekliyor.

 Herkes içindekini orada dillendirecek. Ama İsmet Karaca örgüt toplantısı yapacak mı bilmiyoruz. Aslında çok yanaşacağını da sanmıyoruz.

Bu arada kongreye giden arkadaşlar önemli bir noktanın altını çizdi. CHP kurultay delege yapısı parti tabanını oldukça sinirlendirecek bir yapı. Eş dost hısım akraba yazılmış Türkiye’nin büyük kısmında. Ve tabi Bursa’da da durum aynı.

Bu da CHP’nin geleceği için trajik bir durum. Tabanı oldukça hareketli olan CHP’de insanların umutlarını yitirmesi ve motivasyonlarını kaybetmelerine neden olabilir.  

Devam edeceğiz….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.