SON DAKİKA
Hava Durumu

Çingıl bells!

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2018 21:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2018 21:00
Esasen “Şükran günü” için yazılmış bir “Pazar okulu” yani çocuklardan oluşan kilise korosu şarkısıdır Çingıl Bells (İngilizcesi Jingle Bells). Amerika’da 1857 sonbaharında yazılmıştır. Noel ile alakası olmamasına rağmen sonraları Noel şarkısı olarak benimsenmiş ve tüm Hristiyan memleketlere yayılmıştır.

Size bu bilgileri vermemin sebebi şarkının amacını anlatmak. Bunu anlattıktan sonra esas meseleye geçelim.

Ben pek öyle okurlardan gelen postaları köşeme alan bir yazar değilim, bilirsiniz. Ne var ki bu postayı köşemde yansıtma mecburiyeti hissettim. Bir ilkokul öğrencisinin velisi yazmış. Virgülüne dokunmadan veriyorum;

“Ahmet Bey Merhaba,

Benim oğlum ilköğretimde beşinci sınıfa gidiyor. Özel X okuluna (Okurumun ricası üzerine okulun ve kendisinin adını vermiyorum) gidiyor. Evde hararetli bir şekilde müzik çalışmaya başladı. Ödev vermişler. Yılbaşı nedeniyle flütle Çingıl Bells şarkısını çalacakmış. Bir sahne gösterisi düzenlenmiş. Noel baba kılığına falan da girilecekmiş.

Allah rızası için şu işe bir el atın. Türk çocuğunun Hristiyan şarkılarıyla Noel babayla falan ne işi var? Milli Eğitim bu gibi şeylere nasıl izin veriyor? Bizim kültürümüzde Noel de kilise şarkıları da yok.

Ben çocuğuma anlatmaya çalıştım ama öğretmeninin verdiği görevi yerine getirmekte ısrarcı oldu. Okulu arayıp sual edecek oldum beni gericilikle suçladılar. Çocuğumun bir Hristiyan şarkısı çalmasını istememekle nasıl gerici oluyorum ki? Biz Amerika’da mı yaşıyoruz?

Sizden ricam bu mevzuya bir el atın. Çocuklarımıza Hristiyan kültürü aşılıyorlar. Buna bir son verilsin.”

Okurumun haklılığını görünce ben de konuyu dile getirme, köşemden duyurmak istedim.

Sayın Milli Eğitim Bakanım Ziya Selçuk beyefendi;

Ben de okurumla aynı görüşteyim. Lütfen bu konuya bir el atın. Çocuklarımıza Noel baba kıyafetleri giydirmek, kilise şarkıları çaldırıp söyletmek sizce doğru mu? Bu bizim kültürümüze uyar mı?

Bu bir dönemin kalıntıları olan ve esas kültürümüzü silmeyi amaçlayan bu gibi nice örnek var.

Minik ve taze beyinlere “Yılbaşı gecesi bacadan girip hediyeler getiren kırmızı giysili ve şapkalı bir Noel baba” saçmalığını sokuyorlar. Bu bizim kültürümüz değildir…

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.