SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuğunuzun gözüne dikkatle bakın

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2021 20:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.09.2021 20:03

Okulların açılmasıyla birlikte çocukların okuma yazma eğitimi sırasında yaşadıkları zorlukları fark eden dikkatli eğitimci ve aileler, onların bu sıkıntısının büyümeden giderilmesi için hemen bir uzman görüşü alıyor. İhmal edilen göz sorunları bir yandan çocukta daha ileri seviyede görme problemine sebep olurken diğer yandan da yaşıtlarından geride kalmasına, eğitime karşı isteğini kaybetmesine yol açıyor. 
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özgül Altıntaş, “Geç tanı gecikmiş tedavi demektir” uyarısında bulunarak, aile ve eğitimcilere sesleniyor: “Erken teşhis sayesinde görme bozukluklarının gözlük ile düzeltilmesi, görmenin hızlı öğrenildiği 8-9 yaş öncesi çocuklarda görme keskinliğinin artışını sağlıyor. Tedavide geç kalındığında ise görme tembelliği kalıcı hale dönüşebiliyor. Görme bozukluğunun erken tanısı için çocuklar hiçbir yakınmaları olmasa dahi doğumdan sonraki ilk 6 ay-1 yaş aralığında, 3. ve 6. yaşta mutlaka göz muayenesinden geçmeli. Ayrıca göz bozukluğuna işaret eden yakınmalarda zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.” 
Peki çocuğumuzun göz sağlığını korumak için neler yapmalıyız?
Prof. Dr. Özgül Altıntaş, çocuklarda görme bozukluğu oluşumunu önlemek için alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:  
21 cm’den küçük ekranlara en az 25-30 cm uzaktan, büyük ekranlara da 50-60 cm uzaktan bakmalı.
Her 25 dakikada bir, 1-2 dakika kısa molalar vermeli ve bakışlarını uzağa yöneltmeli. Kısa molalarda ekranlı başka bir cihaz kullanmamalı.
İki kısa mola sonrasında biraz daha uzun mola daha etkili olacaktır. Tercihen dış mekan aktiviteleri yapması sağlanmalı.  
Haftada en az 10-14 saat, güneş ışığının yeryüzüne dik gelmediği saatlerde dış mekanda zaman geçirmeli. Güneş ışığının violet dalga boyunun miyopiye gidişi azalttığı iddia edilse de, dış mekanda zaman geçirirken ekranlardan uzaklaştıkları için faydalı olabilir. 
Çocuğumuzda oluşan görme sorununun da gözlemleyerek farketmemiz için şu belirtilere dikkat etmemizi öneriyor uzman hekimimiz. 
Okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çeviriyorsa, 
Okulda tahtadaki yazıyı netleştirebilmek için sürekli kendini zorlaması nedeniyle sık sık baş ağrısı oluşuyorsa,
Okurken ya da yazarken kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma problemi yaşıyorsa,
Gördüğünü netleştirme çabası sonucunda yorgun düşmesi nedeniyle ilgisinde azalma varsa, 
Görüntüleri netleştirmek için sık sık gözlerini kırpıyor, kısıyor ya da ovalıyorsa
Okurken veya yazarken harflere çok yakından bakıyorsa, 
Satırları kaydırıyor veya sürekli parmakla takip ediyorsa, 
Ayakkabılarını bağlama, oyun oynarken topu tutma veya düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanıyorsa, zaman kaybetmeden bir göz hekimine başvurmanız gerekiyor.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.