SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuklara bayramlar büyüklere masallar

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2017 18:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2017 18:40
Çocuklar biliyorsunuz ki amca dede dedikleriniz bayramlarını sizlerle yapmak istiyorlar. Ama o bayramlarda ya kendileri konuşuyorlar ya da onların yazdıklarını sizin tekrar etmenizi istiyorlar. Bu yüzden yaptıkları resmi törenlere mutlaka sizleri de götürüyorlar. Bunun için sizin gidip gitmemenizi de hiç sormuyorlar. Mutlaka gitmenizi istiyorlar. Gitmezseniz “sizin için iyi olmayacağı” tehdidini de pek çoğundan duymuşsunuzdur.

Çocuklar siz daha çok küçükken uykudan hemen önce duyduğunuz masallar vardı. Aslında siz o zamanda öyle masallara inanmazdınız. Ama masal dinleme bahanesiyle bir yakınınızın sesini duyarak ya da elini tutarak uyumak istediğinizden dolayı o masalları dinlerdiniz.

O zamanda duyduğunuz masalların bazıları aklınıza yatmazdı. Hatta itiraz ettiklerinizde olurdu. Bu yüzden “Evladım bu sadece masaldır” diye kaç kez uyarılmışsınızdır. O zaman bile bazı masalların size anlatılmasını, aklınızın basite alınması gibi anlar ve üzülürdünüz. Ama o masalları size anlatan aile büyükleriniz ise sizin bu üzüntülerinizi ya anlamaz ya da anladıkları halde önemsemezlerdi.

Şimdi büyüdünüz, artık okula gidiyorsunuz. Bilgileriniz çoğaldı. Düşünme yeteneğinizde gelişti. Olup bitenleri daha iyi anlıyor kavrıyorsunuz. Ama yaptıkları törenlere mutlaka sizleri götüren büyükleriniz ise sizde ki bu gelişmenin farkında bile değiller. Anlattıkları her masala sizin kolayca inanacağınızı hatta inanmak zorunda olduğunuzu düşünüyorlar. O büyüklerinize bazen güldüğünüz bazen de kızdığınız oluyor. Yine de masal anlatmak için yaşını başını almış amcaların dedelerin tören yapmalarını bir türlü kabullenemiyorsunuz. Büyüklerin çocuklara yalan söyleyebileceğini kendi kendinize bile anlatamıyorsunuz.

Elbette sizi en çok üzen hususlardan birisi de büyüklerin masal anlatmak için her yıl aynı günlerde tören yapmalarıdır. Hatta bu törenler için siz derslerinizden aylarca alıkonulur o masal törenleri için hazırlanırsınız. Hem derslerinizin aksamasına hem de bazı masalların, yalanların sizin tarafınızdan tekrarlanmasına hayıflanırsınız. Çoğunuz ben büyüyüp yönetici olunca bu masal törenlerini kaldıracağım diye kendi aranızda hayal bile kurarsınız. Bu günün yöneticilerinin nasıl olup da böyle hayallerini olmadığına da şaşırıp kalırsınız.

Biliyorsunuz ki insanın en kötüsü yalan söyleyendir. Çocuklara değişik adlarla törenlerle masallar anlatılmasına da duyduğunuz öfke giderek artmaktadır. Üstelik dünyanın değişik ülkelerinden davet edilen çocuklara da aynı masalların koca koca amcalar dedeler tarafından anlatılması sizi şaşkınlıktan öteye büyük bir mahcubiyetin içine düşürür. El aleme karşı da ayıp ettik diye kaç kere içinizden geçirdiğiniz de olmuştur.

Bir zamanlar sizin uyumanız için anlatılan masallara benzer yalanların, büyükler içinde ömür boyu anlatıldığını bu törenlerde görürsünüz. Amcaların teyzelerin o masallara inanmak için daha çok istekli davrandıklarını heyecanla size çok anlamsız gelen cümleleri tekrarladıklarını da görüp küçük dilinizi yutacak gibi olursunuz. Bu amcaların teyzelerin bazılarının bir görev icabı bu masalları tekrarladıklarını diğer bazılarının da yine bir görev icabı bu masalları duydukça coşkuyla alkışlamaları üzüntünüzü arttırır. O amcalara teyzelere olan saygınız sevginiz giderek azalır.

Dedenizden duyduklarınız aklınıza gelir. Masallar hakkında yazılan bazı kitapların yazarlarının bir zamanlar idam edildiklerini, evlere gelen polis amcaların asker ağabeylerin hemen o kitapları aradıklarını eğer bulurlarsa dedenizi babanızı alıp götürdüklerini kaç kere dinlemişsizinizdir. Ben olsaydım o polis amcalar beni götüremezdi diyerek kendinizi dedelerinizden daha güçlü gördüğünüz günlerde olmuştur. Polis amcalar sizi götürürken akrabalarımız, komşularımız onların önüne çıkıp engel olmadılar mı diye sorduğunuz da ise dedenizin gözlerini sizden kaçırarak “evladım onlar kapılarını kapatıp perdelerini çektiler” sözleri ise çok ağır gelmiştir. Oysa akrabalarınızın komşularınızın ne kadar da iyi insanlar, korkusuz kimseler olduklarını bile düşünerek onlara hayranlık duyardınız.

Şimdi katıldığınız her tören duyduğunuz her masal dedenizin size anlattığı o eski hikâyeleri hatırlatıyor. O masal kahramanlarının adlarını fotoğraflarını her gördüğünüz de ellerinizi yumruk yaparak dişlerinizi sıkıyorsunuz. Dedenizin çok önemli biri olduğunu düşünüyorsunuz. Bundan dolayı kendinizi sınıf arkadaşlarınızdan takım arkadaşlarınızdan çok daha şanslı gördüğünüzde oluyor. Sonradan başka arkadaşlarınızın dedelerinin de sizin dedeniz gibi olduğunu duyduğunuzda hiç kıskanmıyor kendi dedenize sakladığınız hayranlığınızın bir kısmını da o arkadaşlarınızın dedelerine ayırıyorsunuz. Diyorsunuz ki hiçbir zalim Türk halkını alt edememiştir. İçiniz yeniden sevinç doluyor.

Törenlerde duyduğunuz o eski masallar giderek bir uğultuya dönüşüyor. Sıkılıyorsunuz. Göğsünüz daralıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.