SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocuklara bilinçsizce ilaç verilmemeli

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2022 20:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2022 20:23

Çocukların geçirdiği hastalıklar ebevenylerin her zaman kabusu haline geliyor. Ancak, çocuklarımız hastalandığında bir an önce iyileşsin diye bilinçsizce ilaç vermemeliyiz. Örneğin; Çocuğumuzun ateşi yokken ya da fazla miktarda verilen ateş düşürücüler vücudun ısısını düşürür ve hipotermi oluşabilir. Ayrıca karaciğere ve böbreklere zarar verip kalıcı hasar da bırakabilir. 


Konu ile ilgili, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Bozdağ, enfeksiyon hastalıklarına bakteri ve virüs gibi gözle görülemeyen canlıların neden olduğunu, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla çocuklarda özellikle su ve gıda kaynaklı, bağırsak enfeksiyonlarına bağlı ishallerde artış olduğunu söyledi.


Bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Bozdağ, şöyle devam etti: "Yaz mevsiminin gelmesi ve sıcağın kendini hissettirmesiyle birlikte özellikle su ve gıda kaynaklı bağırsak enfeksiyonlarına bağlı ishal artış göstermeye başladı. Bağırsak enfeksiyonlarında etken hemen her zaman virüslerdir. En sık Rotavirüs, Adenovirüs, Calicivirüs gibi etkenler ishale neden olur. Dolayısıyla almamız gereken temel önlem bu canlıların vücudumuza girmesini engellemektir. Bunu da iki şekilde başarabiliriz; bağışıklık sistemimizi güçlendirmek ve mikroplardan uzak durmak. Bebeklerin ve çocukların bağışıklık sistemini enfeksiyonlara karşı güçlü tutmanın ilk ve en güçlü adımı aşı yaptırmaktır. Çocuklarımıza ilk doğduğu günden itibaren Sağlık Bakanlığı takvimindeki aşıları yaptırmalı, diğer özel aşılar hakkında da mutlaka çocuk doktorunuzdan bilgi almalısınız. Bağışıklığı güçlendirmek için mevsim meyve ve sebzeleri tüketilmelidir. Gece uykusu çocuğun hem büyümesi hem de bağışıklığı için önemlidir. Stres bağışıklık sisteminin önemli düşmanlarından biri olduğu için çocuğa rahat, huzurlu ev ve okul ortamları hazırlamak gerekir"


Çocuklarımız hastalandığında mutlaka bir uzman hekime başvuralım. Aksi takdirde ileride çok büyük kalıcı hasarlar bırakacak bir tedavi yöntemi uygulamaya kalkmayalım.

Sağlıklı günler. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.