SON DAKİKA
Hava Durumu

Çocukların göz sağlığı için doğru oyuncak seçin

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2022 20:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2022 20:00

Çocuklarımızın sağlık, eğitim, eğlence gibi ihtiyaçları için her zaman fedakarlık etmeye hazırız. Onları yetiştirip, koruyup kollarken seçimlerimizde de dikkatli olmalıyız. Pandemi günlerinde onların kovidle temasından endişe ediyor ve sosyal korumaya alıyoruz. Bu dönemde de çocuklarımızın vakti okul ve evde geçiyor. Dolayısıyla da ev ortamında oyun kuruyorlar. Çocuklar etrafını keşfederken, göz kazalarına büyüklerden daha fazla eğilimli oluyor. Göz kazalarının sebepleri arasında oyuncak seçiminin yanlış olması ön plana çıkıyor. Bu da geri dönüşü olmayan görme sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, çocukları bu dönemde ev kazalarından korumak için daha özenli olmamız gerektiği konusunda uyarıyor: “Ebeveynlerin çok dikkatli olması; ev içinde önlemler alması gerekmektedir. Aileler herhangi bir göz travmasıyla karşılaştığında mutlaka bir göz hekimine başvurmalıdır. Oyuncak seçimine dikkat edilmesi, kesici-delici aletlerin ve kimyasal maddelerin çocukların ulaşamayacağı yerlere konulması önem taşımaktadır.”


Memorial Göz Merkezi’nden Doç. Dr. Gamze Öztürk Karabulut, çocukluk döneminde görülen göz yaralanmaları hakkında bilgi verdi. “Göz travmasına uğrayan gözlere kısa sürede müdahale edilmezse çocuklarda kalıcı görme hasarı ya da kaybı görülebilmektedir” diyen Öztürk, ailelere uyarılarda bulundu: “Ev kazaları her yaşta görülse de, çoğunlukla çocukları etkilemektedir. Çocukların boyları, hareketli halleri, merakları, keşfetme hisleri kazalara neden olabilmektedir. Örneğin evde oyun oynanırken koşulduğunda kapı kolları, uzaktan kumandalı arabaların telleri, ev kazaları ve göz travmaları açısından tehlike oluşturabilmektedir. Çocuklar boyları nedeniyle ev içinde koşarken dikkatsizlik sonucu gözlerini kapı kollarına çarpabilmektedir. Uzaktan kumandalı arabaların antenlerinin sivri uçları çocuğun eğilmesiyle birlikte göze girebilmekte ya da göz kapağını yırtarak hasarlayabilmektedir. Annesine yardım amaçlı sofradan tabak kaldıran çocuk bunu mutfak tezgahına koyarken elinden düşürebilmekte ve tabağın porselen parçası çocuğun gözüne gelerek ciddi travmalara neden olabilmektedir. Yine göze gelen bir darbe, oyuncak fırlatılması ile olabilecek künt bir travma gözde geri dönüşümsüz görme kayıplarına neden olabilir.  Bu nedenle ebeveynlerin özellikle ev içinde önlem alması büyük önem taşımaktadır.” 


Evde geçirilen zamanlarda telefon, tablet, tv gibi ekran maruziyetini de beraberinde getirdiğini anlatan Karabulut, çocukların yaşayacağı sorunlara dair bilgiler verdi: “Dünya üzerinde miyop vakalarının artması cep telefonu ve tablet kullanımının artmasıyla ilişkilendirilmektedir. Ayrıca bu tür elektronik cihazlardan yayılan ışığın retina üzerinde olumsuz etkileri olabildiği düşünülmektedir. Ekrana bakarken konsantre olup göz kırpma sayısının azalması ile de kuru göz meydana gelmektedir. Bu nedenle özellikle çocuklarda total ekran maruziyetinin kısıtlanması önemlidir. Son dönemlerde çocukların oynadığı bir başka oyuncak türü de lazer ışıklı olanlardır. Bu tür oyuncakların retina üzerinde de olumsuz etkileri olabileceği düşünülmektedir.  Evde ortada bırakılan temizlik maddeleri de çocuklar için başka bir tehlikedir. Göze temas eden kimyasal bir maddeyle gözün ön tabakasında ciddi hasarlar, yapışıklıklar ve hatta görme kaybı ile sonuçlanan beyazlaşmalar görülebilir.”
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.