SON DAKİKA
Hava Durumu

Dijitalleşirken Unuttuklarımız

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2021 20:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2021 20:24

Dünyanın geldiği son halde internetin ve dijitalleşmenin önemi yadsınamaz. Çevrimiçi oturumlar ve sempozyumlar, internet üzerinden yapılan dersler pandemi döneminde kaçırdığımız, eksik kaldığımız birçok alanı tamamladı ya da tamamlamaya çalıştı. İnternet üzerinden ulaşamayacağımız bir bilgi, araştırma yapamayacağımız bir konu neredeyse kalmadı. Online araştırmalar yapmak, öğrenmeye ve bilgiye ulaşmak için pandemi gibi sıkıntılı bir süreçte özellikle eğitim öğretim camiası için çok büyük bir rol oynadı.

Bu çevrimiçi ortam ve dijitalleşme hayatımızı, bilgiye ulaşmamızı ne kadar kolaylaştırmış olsa daha yatlarımızdan bazı şeyleri çaldı. Kitap okumak için bile artık bir telefon bir tablet kullanmaya başlayan insanlık, sayfaların renkli dünyasını, bir kitabın kapağını açmayı, altını çizerek okuma ve araştırma yapmayı artık neredeyse unuttu. Bu hissiyattan uzaklaştıkça, gündelik hayatımız da teknolojik gereçlere bağımlı bir hale geldi. Telefonundan, tabletinden, internete ulaşımından biraz bile uzak kalan herkes de bir yoksunluk durumu oluştu. Kitaplar, dergiler, gazeteler… yazılı basım kaynakları ikinci plana atıldığından beri tek okuma öğrenme kaynağı internet olan herkes sayfaların kokusunu unutarak ekranların dünyasında yaşamaya başladı.

Bu dijital dünya dokunma hissiyatımızı sadece bilgisayarlarımıza, telefonlarımızın dokunmatik ekranlarına indirgedi. Hâlbuki bir derginin arka sayfalarında sudoku çözmek, gazete sayfalarını okurken denk geldiğimiz bir bulmacayı çözmek, bir makaleyi okurken kalemi elimize alıp önemli gördüğümüz yerlerin altını çizmek, belki eklemek istediğimiz yerleri bir kurşun kalemle yanına not almak öğrenmeyi kolaylaştırırken aynı zamanda bize yaptığımız somut bir eylemi gösterir. Ekranların dünyasında okuduklarımız, işaretlediklerimiz bize çok fazla dahil olma hakkı sunmazken, elimize aldığımız bir kalem ve bir kağıt bizi daha aktif hale getirip, bilgiyi işlememizi kolaylaştırabilir.

İnternetin bizlere sağladığı her kolaylıktan faydalanırken, elimize bir kitap alıp okumayı, bir kalem kullanarak en azından birkaç karalama yapmayı da aksatmamalıyız. Uzun bir aradan sonra elime bir kalem alıp bulmaca çözdüğümde, hissettiklerim bana telefondan ara sıra uzaklaşmamı ve elime bir kalem almam gerektiğini hatırlattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.