SON DAKİKA
Hava Durumu

Diyabet riskini azaltmak mümkün

Yazının Giriş Tarihi: 07.10.2021 19:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.10.2021 19:37

Son yıllarda hazır yemek, hareketsiz yaşam, yenilen besinlerin türü ve işlenme biçimi de  etkili olarak diyabetin artmasına yol açtı. Bu alanda son yıllarda yapılan akademik araştırmalar ve tıbbi uygulamaları araştıran Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek, şu çarpıcı verileri aktardı: “Ülkemizde yapılan çalışmalara göre her 7 erişkinden biri diyabet hastası. Her iki diyabet hastasından biri de hastalığının farkında bile değil. Oysa diyabet sinsi bir hastalıktır ve kişiye hissettirmeden organ fonksiyonlarını geri dönüşümsüz olarak bozabilir. Diyabette hızlı artışın en önemli nedenleri sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam olduğundan bazı basit ama etkili önlemlerle riski azaltabilirsiniz.” diyor. 


Böylesi bir riskten korunmak için kişinin yaşam tarzını değiştirmesi oldukça başarılı bir etki gösteriyor. Yoğun iş hayatının getirdiği zorlukları azaltmak adına başvurulan hazır ve hızlı yemekler yerine sağlıklı besinler tüketmek, mücadelenin ilk koşulu. Sofraya gelmeden önce işlem görmüş ve katkı maddeleri olan bu gıdalardan fazla tüketilmesi genel sağlığa zarar verdiği kadar, diyabet riskini de artırıyor. Bu nedenle katkı maddeli ve işlenmiş gıdaların tüketiminden hem kendinizi hem de çocuklarınızı uzak tutmak gerekiyor. 


Hemen herkesin damak tadına uyan ve zevkle tükettiği atıştırmalıklar, Ceydilek’in uyarı listesinde ilk sırada yer alıyor… Örneğin; abur cubur tüketimden, lokmaları hızlı çiğnemekten, meyveyi posasıyla tüketmek yerine suyunu içmekten, gazlı ve şekerli içeceklerden, bulgur yerine beyaz pirinçle yapılmış pilavdan, tahıllı ya da tam buğday unu ve çavdar ekmeği yerine beyaz ekmek tüketmekten, aşırı tuz barındırdığı için salamura besinlerden, pasta, börek, poğaça gibi besinlere yüklenmekten kaçının. Düşük oranda lif içeren ve glisemik indeksi yüksek gıdalar da sık acıkmaya yol açacağından lifli ve şeker oranı düşük besinler tüketmeliyiz.
Tükettiğimiz ürünlerin sağlıklı üretilmesi kadar sağlıklı içeriği olması da önem taşıyor. Sanayi ürünü olan şofra şekeri, karbonhidrat ve yüksek yağ barındıran yiyeceklerden uzak durmalıyız. Şekerli ve hamurlu gıdaların içinde bulunduğu basit karbonhidratlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Tam taneli tahıllar, meyve ve sebze gruplarından karbonhidrat alımı sağlanmalı, hiç karbonhidrat içermeyen diyetlerden uzak durulmalıdır. Günlük beslenme yeterli protein, lif ve yağ içermelidir.
Diyabetten korunmak için sadece beslenme şeklini değiştirmek yeterli değil, hayatımızdaki hareket süresini de arttırmamız gerekiyor. Diyabet riskini azaltmak için düzenli egzersizi yaşam tarzı haline getirmek şart. En kolay uygulanabilecek olan belli bir tempoyu tutturarak yapılacak açık hava yürüyüşleridir. Kalorileri yakmanın en temel yolu fiziksel aktivite olduğu için bisiklete binmek, yüzmek, koşmak, dans etmek de faydalı. Tempolu yapılacak bu egzersizlerin yanına karın kaslarını çalıştıracak egzersizler de eklenmeli. Egzersiz süresinin bir haftada toplam 150 dakikanın altında kalmamasına dikkat edin. 
Bunların yanında önemli olan bir diğer konu ise, diyabet belirtilerini dikkate almak ve muhakkak bir alan uzmanı doktora görünmek. Diyabet sinsi ilerleyen bir hastalık olduğundan ve kişiye hissettirmeden organ fonksiyonlarını geri dönüşümsüz olarak bozabildiğinden, hastalığın belirtisi sayılabilecek sinyallere çok dikkat etmek, bu belirtileri kesinlikle göz ardı etmemek gerekiyor. Örneğin; çok su içme isteği, ağız kuruluğu hissetmek, gece idrara sık kalkmak, aşırı ve sık yemek, aşırı tatlı yeme isteği, el ve ayaklarda yanma, uyuşma, karıncalanma hissi, ani ve istemsiz kilo kaybı erken dönemde doktora başvurmayı gerektiren sinyaller. Çünkü bu şikayetleri önemseyerek doktora başvurmak, hastalığı prediyabet aşamasında tespit ederek ilerlemeyi durdurmak açısından büyük önem taşıyor. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.