SON DAKİKA
Hava Durumu

Diz ağrısı dinlenince geçmiyorsa, dikkat edin!

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2022 22:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2022 22:00

Pandemi ile birlikte eve kapandığımız günlerin sonrasında hareketli zamanlara dönünce başlayan bedensel ağrıların bir kısmı yerleşik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Bunun için de gözlem yapmak, uzman hekimlerin uyarılarını dikkate almak gerekiyor. 


Özellikle 50 yaş üzerinde ve kadınlarda daha sık görülen, eklemlerde ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olan diz kireçlenmesi, kişinin yaşam konforunu azalmasına yol açıyor. Eklem kireçlenmesinde çağımızın vebası obezite önemli bir rol oynuyor. Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Prof. Dr. Ali Turgay Çavuşoğlu, diz kireçlenmesi ve tedavi yöntemlerine dair bilgilendirici açıklamalarda bulundu ve şunları söyledi: “Kireçlenme, eklem kıkırdaklarının çeşitli sebeplerle kalıcı olarak zarar görmesidir. İlerleyici bir hastalık olan kireçlenme, eklemlerde ciddi ağrı ve hareket zorluğu yaşanmasına sebep olmaktadır. Genellikle 50 yaş ve üzeri yaş grubunda yani 4. ve 5. dekat denilen zamanlarda görülen kireçlenme daha az olarak genç yaş grubunda da izlenebilmektedir. Kilo fazlalığı ve obezitenin hastalığın oluşmasında ve hızlı bir şekilde ilerlemesinde önemli bir rolü bulunurken, hastalarda özellikle ilerleyen dönemlerde belirgin bir şekilde yürüme güçlüğü ve bacaklarda çarpılmalar görülmektedir. Ailesel yatkınlığın kireçlenme oluşmasında rolü bulunmaktadır. Ancak günümüz dünyasında çağın vebası olarak nitelendirilen obezite sorunu kireçlenmenin en önemli faktörlerinden birini oluşturmaktadır. Geçirilmiş kazalar, hatalı ameliyatlar, aşırı mesleki ve sportif aktiviteler ve romatizmal hastalıklar bu hastalığın ana nedenlerini oluşturur.”


Ağrı hissettiğimiz zaman kendimizi yormak ve zorlamaktan kaçınmamız en doğrusudur, kendimizi istirahate alır ve bir süre dinleniriz. Ancak bazı zamanlar dinlenmek çözüm olmak ve ağrılar geçmez; “Kireçlenme rahatsızlığında en önemli belirtiyi dizlerde ortaya çıkan ağrı oluşturur. Hastalığın erken dönemlerinde bu ağrı katlanabilir, hafif ve ara ara olmakta; istirahat ile kolayca geçmekte iken hastalık ilerledikçe ağrının miktarı ve süresi uzamaktadır. Ayrıca dinlenmeye de daha az olumlu yanıt vermektedir. Bir diğer semptom ise dizin önden bakıldığında içe veya dışa doğru eğilmesidir (çarpılma). Bu bulgu hastalığın ciddi olarak ilerlediğini ortaya koymaktadır. Özellikle gece uykudan uyandıran ağrı bu hastalığın en ileri evreye ulaştığı konusunda kişiyi uyarır. Dizlerde şişlik hali giderek artarken, yürüme mesafesinin azalması, dizlerden krepitasyon denilen çıtırtı seslerinin gelmesi ve basit hareketlerde dizlerde su toplanarak ödem oluşması da diğer bulgular arasında yer alır. 50 yaş üstü kadın hastalarda oransal olarak daha fazla görülen kireçlenme, obez toplumlarda daha yaygındır. Bölgesel olarak ülkemizde daha az görülmesi ile birlikte özellikle Akdeniz coğrafyasında eklem kıkırdaklarında kireçlenme izlenme sıklığı artmaktadır. Obezite, genetik geçiş, bedensel aşırı aktivite, geçirilmiş kazalar ve ameliyatlar bu hastalığın risk faktörlerini oluşturmaktadır.”


Eğer bu belirtileri taşıyor ve özellikle de risk grubunda yer alıyorsanız uzman bir doktora görünmekte, kendinize en uygun tedavi yöntemini uygulamakta acele etmelisiniz.

 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.