SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'den tampon bölge önerisine farklı mesajlar

  Türkiye'nin dile getirdiği Suriye’de tampon bölge oluşturulması önerisine başlarda olumlu bakmayan ABD makamları

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2014 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2014 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
ABD'den tampon bölge önerisine farklı mesajlar


 

Türkiye'nin dile getirdiği Suriye’de tampon bölge oluşturulması önerisine başlarda olumlu bakmayan ABD makamlarından farklı mesajlar gelmeye başladı. Fransa'nın konuya sıcak yaklaşması ve ABD Dışişleri Bakanlığında bir araya gelen Dışişleri Bakanı John Kerry ile İngiliz mevkidaşı Philip Hammond’a tampon bölge önerisiyle ilgili soruya Kerry, öncekilere göre daha farklı bir yanıt verdi. Tampon bölge oluşturulması önerisi için “Araştırmaya ve yakından incelemeye değer” ifadesini kullanan Kerry, “Ancak aynı zamanda (bu alanın) güvenliği sağlanmalı, hükümetin (Esed rejimi) saldırısının olmaması garantilenmeli, diğer birçok şey de yapılmalı. Dolayısıyla bu konunun incelenmesi lazım. Hepimiz bu konuyu yakından ele alma taraftarıyız” diye konuştu.

Konuk Bakan Hammond da bu seçeneği göz ardı etmediklerini ama konuyu ortakları ve müttefikleriyle incelemeleri gerektiğini söyledi. Ancak Kerry-Hammond ortak basın açıklamasından sonra ABD yönetim kademelerinin günlük basın toplantılarında Kerry’nin yaklaşımından daha farklı açıklamalar geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “bu konuyu şu anda değerlendirmediklerini” söylerken, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, tampon bölge konusunun “değerlendirdikleri bir askeri seçenek olarak şu anda masada bulunmadığını” bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de “Şu anda bunun (tampon bölge) uygulanmasını düşünmesek de bu, diğer ülkelerin getirdikleri bir fikir ve önerileri tartışmaya devam etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hiçbir zaman (tampon bölge fikrini) göz ardı etmedik. Şu anda sadece bunu hayata geçirmeyi düşünmüyoruz” ifadesini kullandı. Psaki, Kerry’nin tampon bölge için “araştırmaya ve yakından incelemeye değer” sözleriyle ilgili de “Biz konuyu tartışmaya açığız, partner ve müttefiklerimizi dinlemeye açığız. ABD’nin baş diplomatı olarak bu Kerry’nin görevi. Ancak bu, ABD’nin bu konudaki politikasının değiştiği anlamına gelmiyor” değerlendirmesinde bulundu. ABD yönetiminden gelen farklı açıklamalar, ABD’nin tampon bölge uygulamasını müttefikleriyle tartışmaya hazır olduğunu ancak uygulama konusunun masada bulunmadığını gösteriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.