SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'nin Suriye'den çekilmesi dünyada korku oluşturdu

ABD’nın Suriye’den çekilme kararı alması dünyada büyük yankı uyandırdı. Alınan karardan sonra terörden çıkar sağlayan ülkeler, A

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2018 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2018 18:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
ABD'nin Suriye'den çekilmesi dünyada korku oluşturdu
ABD’nın Suriye’den çekilme kararı alması dünyada büyük yankı uyandırdı. Alınan karardan sonra terörden çıkar sağlayan ülkeler, ABD’nin yanlış bir adım attığını savundu. Irak, Almanya ve Fransa’dan yapılar açıklamalarda durumun endişe verici olduğu söylendi.
Uzun yıllardır Suriye’de bulunan Amerikan ordusu, Beyaz Saray tarafından alınan kararla bölgeyi boşaltmaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump’un ‘eve dönem vakti geldi’ açıklaması dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Özellikle bölgesel anlamda kendi anlamda çıkar sahibi olan ülkelerden peş peşe konuyla ilgili açıklamalar geldi. Fransa ve Almanya, ABD’nin bölgede olması gerektiğini söylerken, eski Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi sebebi ile endişe duyduğunu söyledi. Son olayların, şiddeti teşvik etmesi ve savaşın uzamasına sebep olabileceğini vurgulayan Barzani, terör örgütü DEAŞ’ın saldırıları altında kalarak göç etmek zorunda kalan Suriyelilerin çok zor günler geçirdiğini belirterek, teröre karşı yürütülen savaşın henüz bitmediğini kaydetti.
ALMANYA ÇEKİLME KARARINI ELEŞTİRDİ
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD’nin Suriye’den çekilme kararını, “ABD'nin çekilmesi DEAŞ ile mücadeleye zarar verir” şeklinde yorumladı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD’nin askerlerini Suriye’den çekme kararını eleştirdi. Maas, "Bu kararın beraberinde getireceği sonuçların DEAŞ ile mücadeleye zarar verecek ve şu ana kadar elde edilmiş olan başarıları tehlikeye atacak tehdidi sahiptir” ifadelerini kullandı. Terör örgütü DEAŞ ile mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirten Maas, “DEAŞ püskürtülmüş durumda ancak tehdit henüz geçmiş değil. DEAŞ'la hem askeri hem de sivil araçlarla mücadele yürütülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Maas, Almanya’nın ortaklarıyla birlikte siyasi bir çözüm süreci için çaba sarf ettiğini belirterek Birleşmiş Milletler’in (BM) daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini kaydetti.
FRANSA KARARIN YANLIŞ OLDUĞUNU SAVUNDU
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye'den çekme kararının son derece yanlış olduğunu söyledi. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Amerikan askerlerinin Suriye'den çekmesini “son derece yanlış” olarak değerlendirdi. Parly yaptığı açıklamada, “DEAŞ’ın bölgedeki gücü bitti düşüncesine katılmıyoruz” dedi. Parly, ABD Savunma Bakanı James Mattis’i, “Tüm olaylarda büyük bir asker ve bir ortak” diyerek övgüde bulundu. ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye’deki kuvvetlerini geri çekeceğini ve ABD’deki kuvvetlerin Suriye’deki DEAŞ örgütünü yendiğini açıkladı.
AŞİRETLERDEN BİRLİK MESAJI
Suriye’de bulunan aşiretler Azez’de düzenledikleri kongrede bir araya gelerek Fırat’ın doğusuna düzenlenecek operasyon öncesi birlik mesajı verdi. Suriye’de bulunan farklı etnik kökenli aşiretler Azez’de toplantıda bir araya geldi. Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan kongreye Sicco Aşireti Temsilcisi, SMDK Başkanı Abdurrahman Mustafa, Astana Heyeti Başkanı Ahmed Touma, ÖSO'lar adına Heysem Afeysi, Türkmen Aşiretler Temsilcisi, Kürt Aşiretleri Temsilcisi, Süryani Aşiretleri Temsilcisi ve çok sayıda kanaat önderi katıldı. Kongrede konuşmacılar birlik ve beraberliğe vurgu yaparken Türkiye’nin yanlarında olmasının önemini vurguladı. Kongreye katılan ÖSO Komutanı Heysem Afeysi, DAEŞ, PKK ve PYD terör örgütlerinin işgal ettikleri toprakları Türkiye ordusunun desteğiyle geri alacaklarını belirterek "ÖSO birlikleri ve Suriye halkı adına Türk kardeşlerimize her türlü desteği verdikleri için teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. Konuşmacılar, Suriye halkına desteğini aksatmayan Türk hükümeti ve ordusuna övgüde bulunarak, "Esad’a karşı mücadelemize devam edeceğiz. Fırat'ın doğusunda gelişimizi bekleyen kardeşlerimize Türk ordusunun desteği ile PKK ve PYD terör örgütlerine karşı savaşacağız" dedi. (İHA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.