SON DAKİKA
Hava Durumu

Aborijinlerin 'Avustralya Günü'nü protestosu

Avustralya yerlileri Aborijinler, Avrupalıların kıtaya gelmesinin kutlandığı Avustralya Günü'nü "İstila Günü" ilan ederek, ülke genelinde prote

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2016 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2016 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Aborijinlerin 'Avustralya Günü'nü protestosu
Avustralya yerlileri Aborijinler, Avrupalıların kıtaya gelmesinin kutlandığı Avustralya Günü'nü "İstila Günü" ilan ederek, ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi.
 

 

Her yıl 26 Ocak'ta resmi törenlerle kutlanan Avustralya Günü bu sene de renkli görüntülere sahne oldu. Melbourne'de düzenlenen resmi geçit törenine vatandaşlar, Avustralya ve etnik kökenlerini yansıtan ülkelerin bayraklarıyla katıldı. Melbourne'deki törene Türkleri temsilen katılan Karadeniz Kültür Derneği'nden Selin Baş, "Avustralya ülkedeki farklı etnik ve kültürler arasında birliği sağlamasıyla tanınıyor. Türkiye'yi temsil etmek çok onur verici bir şey. Aynı çatı altında tüm kültürlerle beraber yaşayabilmek, anlaşabilmek çok önemli" dedi. Avrupalı yerleşimcilerin 26 Ocak 1778'de kıtaya ayak bastıktan hemen sonra yerli halka soykırım yaptıklarını belirten Aborijinler ise tüm eyaletlerin başkentlerinde resmi törenlere karşı protesto gösterileri düzenledi. Gösterilere yerel kıyafetleriyle katılan binlerce Aborijin, Aborijin Viktorya Eyalet Parlamentosu önünde bir araya geldi. Burada "Her zaman Aborijin ülkesiydi, hep böyle kalacak", "Soykırım ile gurur duyulmaz" şeklinde sloganlar atıldı.




"ABORJİNLERİ YOK ETMEYE ÇALIŞTILAR"

Melbourne'deki protestoyu organize eden Aborijin Direnişi Savaşçıları grubundan Meriki Onus, "Avustralya, 228 yıl önce İngilizler tarafından sömürgeleştirildi. Onlar Aborijinleri yok etmeye çalıştılar, ama başaramadılar. Hala buradayız. Bizi saklamaya çalıştılar. İngilizler tarafından saldırıya uğradık ve bunu asla unutmayız" dedi. İngilizlerin kıtaya çiçek hastalığını kasten getirdiğini söyleyen Meriki Onus, "Çiçek hastalığını çok sayıda Aborijini öldürmek için bilerek getirdiler. Çoğu insanımızı yok ettiler. Irkçı politikalarıyla ve insanlarımıza sağlanan yaşam koşullarıyla hala bunun için uğraşıyorlar" ifadesini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.