SON DAKİKA
Hava Durumu

Almanya'da Uyum Yasası Hazırlığı

Almanya, sığınmacıların hızlı şekilde topluma entegre olabilmeleri ve iş bulabilmeleri için “uyum yasası” çıkarıyor.   &nbsp

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2016 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2016 16:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Almanya'da Uyum Yasası Hazırlığı
Almanya, sığınmacıların hızlı şekilde topluma entegre olabilmeleri ve iş bulabilmeleri için “uyum yasası” çıkarıyor.
 

 

Almanya, sığınmacıların hızlı şekilde topluma entegre olabilmeleri ve iş bulabilmeleri için “uyum yasası” çıkarıyor.Başbakan Angela Merkel ile koalisyon ortaklarının uzun müzakereler sonrasında 13 Nisan’da ana hatları üzerinde anlaştığı uyum yasası taslağına gelecek ay son şeklinin verilmesi ve Federal Meclis’e sunulması bekleniyor.Almanya tarihinin ilk uyum yasasındaki düzenlemeler, sığınmacılara birçok yeni haklar getirirken, sığınmacıların karşılaması gereken yükümlülükleri de sıralıyor. Uyum için çaba göstermeyen, dil kurslarına katılmayan sığınmacılara bazı sosyal yardımların kesilmesi öngörülüyor.Uyumu teşvik ederken aynı zamanda yükümlülükler getirecek yasanın ana hatları, koalisyon ortaklarının anlaşmaya vardığı 6 sayfalık belgede, 15 ana madde altında sıralandı.Yasa tasarısının en önemli başlığını, sığınmacıların istihdam piyasasına girişini kolaylaştırmak amacıyla 100 bin ek iş imkanı yaratılması, bunun için de federal düzeyde mali kaynakların harekete geçirilmesi oluşturuyor. Bu iş imkanlarından yalnızca Suriyeliler gibi uluslararası korumaya muhtaç sığınmacılar yararlanabilecek, güvenli ülke statüsündeki devletlerden gelen göçmenler dışarıda bırakılacak.


İşverenlerin, işe alımlarda sığınmacılara öncelik vermesi teşvik edilecek. Üç yıl süreyle, işe alımlarda Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına öncelik verilmesi uygulamasından sığınmacılar istisna tutulacak. Yasanın yürürlüğe girmesi halinde uyum kurslarına, Almanca dil derslerine katılmak yükümlülük haline getirilecek.Uyum kurslarında “değerlerin aktarımına” ağırlık verilmesi hedefleniyor. Bu kurslara ciddi bir neden olmaksızın katılmayan sığınmacılar, kendilerine sağlanan sosyal yardımların kısıtlanması gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecek. Yeni yasal düzenlemeler ile sığınmacılar için mesleki eğitim imkanları geliştirilecek. Gerekli koşulları yerine getiren yabancıların, gelişim amaçlı eğitim programlarına katılmaları kolaylaştırılacak.



Muhalefet eleştiriyor

Federal hükümetin açıkladığı uyum yasa tasarısının ana hatları muhalefet partileri tarafından yeterli bulunmadı. Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Simone Peter yaptığı açıklamada, hükümeti mültecilere “havuç ve sopa yöntemi” ile yaklaşmakla eleştirdi.Peter, sığınmacıların yaptırımlar yoluyla topluma entegrasyonunun sağlanmaya çalışılmasının yanlış olduğunu vurguladı.Muhalefetteki Sol Parti’nin Eş Başkanı Katja Kipping de sığınmacılar üzerinde baskı kuracağını belirtiği yasayı bir “utanç yasası” olarak nitelendirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.