SON DAKİKA
Hava Durumu

Ambargo kaldırıldı ama...

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, ABD olarak, İran'ın başkenti Tahran'da

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2015 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2015 13:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ambargo kaldırıldı ama...
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, ABD olarak, İran'ın başkenti Tahran'da büyükelçilik açma niyetinde olmadıklarını bildirdi.


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında, İngiltere’nin Tahran Büyükelçiliğini açmasına yönelik soruları yanıtladı.

Diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine ilişkin devletlerin bağımsız karar aldıklarına vurgu yapan Kirby, "Bu noktada İngiltere, büyükelçiliğini yeniden açarak bunu yapmış oldu. Ancak ABD olarak, bunu (büyükelçilik açmak) yapmaya niyetimiz yok. Görmek istediğimiz İran’ın, yaptırımların kaldırılmasıyla tek bir kuruş almadan önce, anlaşmanın (kapsamlı nükleer anlaşma) sonuna ulaştıracak gerekli adımlara uymasıdır. Bizim şu andaki odak noktamız bu" dedi.

Tahran yönetiminin teröre destek vermesinin yanı sıra bölgedeki diğer eylemlerini de görmezlikten gelmediklerini belirten Kirby, ancak her ülkenin diplomatik ilişkilerin kurulması yönünde bağımsız karar alabileceğini dile getirdi. Kirby, "Diğer ülkelerin bu bağımsız kararlarına saygı duymalıyız" diye konuştu.

İngiltere, Tahran'daki büyükelçiliğini dört yıl aradan sonra önceki gün yeniden açmıştı.

"Türkiye katkı sağlamaya devam ediyor"

Kirby'ye, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın “Türkiye’nin DAEŞ’e karşı mücadelede daha fazlasını yapmasını istiyoruz” sözleri ile kendisinin, Ankara’nın çabalarından memnuniyet duyduğu yönündeki açıklamaları hatırlatıldı.

ABD’nin Savunma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında Türkiye’ye dönük farklı bir yaklaşım olup olmadığına yönelik soru üzerine Kirby, “Hayır, burada farklı bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum. Koalisyon bünyesindeki tüm uluslar, herkes, daha fazlasını yapmalı. Sınır konusunun sorun olduğu konusunda, Türkler gibi, farkındayız. Onlar (Türkiye) bu yönde adım atıyor. Katkı sağladılar ve sağlamaya devam ediyorlar” yanıtını verdi.

Türkiye'nin önemli güvenlik kaygıları bulunuduğuna işaret eden Kirby, şöyle konuştu:

"PKK da hafta sonu gördüğümüz gibi, onlara saldırılarına devam ediyor. Şimdi Türkiye hava üslerinin kullanılmasına müsaade etti. Onlar yakında koalisyonun hava görev emrinde, koalisyonun hava operasyonu planlama döngüsü içinde uçuyor olacak ve ama ben ‘Niçin daha fazlasını yapmıyorlar? Niçin yeteri kadar yardımda bulunmuyorlar?’ diye burada soru almaya devam ediyorum. Herkes daha iyisini yapabilir, buna ABD de dahil.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.