SON DAKİKA
Hava Durumu

Ateşkes için gözler Kahire'de

İsrail, 17 Temmuz'da Gazze'ye başlattığı kara saldırılarının ardından birliklerini çektiğini açıklarken, ateşkesin kalıcı hale getirilm

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2014 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2014 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Ateşkes için gözler Kahire'de
İsrail, 17 Temmuz'da Gazze'ye başlattığı kara saldırılarının ardından birliklerini çektiğini açıklarken, ateşkesin kalıcı hale getirilmesi ve saldırıların önünün alınması, Kahire'de Filistinli gruplar ile varacağı uzlaşmaya bağlı. 

 

İsrail, "Hamas'ın roket saldırılarını önleme" gerekçesiyle 7 Temmuz'da Gazze'ye "Koruma Hattı" adı altında başlattığı hava saldırılarının ardından 17 Temmuz'da kara operasyonuna başlayarak askeri birliklerini Gazze'ye sokmuş, askeri hedefini "Hamas tarafından kullanılan tünelleri imha etmek" şeklinde açıklamıştı.

Önceki gün İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, tünellerin geri kalan kısmının yok edilmesi için birkaç güne ihtiyaç duyulduğunu belirterek, çekilme işleminin sinyalini vermişti. Ancak Adraee, "Gazze'deki çeşitli silahlı Filistinli  grupların elinde farklı füze sistemlerin bulunduğu, bunları imha etmenin birincil hedefleri" olduğuna, tehdit algılamalarının sürdüğüne işaret etmişti. Savunma Bakanı Moşe Yalon da saldırıların tam anlamıyla bitmesinin "tam anlamıyla bir ateşkes sağlanmasına bağlı olduğunu" kaydetmişti.

Mısır'ın çağırısıyla dün akşam Filistinli gruplar ile İsrail arasında kabul edilen ateşkes bu sabah TSİ 08.00'de yürürlüğe girdi.

İsrail ordusu aynı dakikalarda Gazze'deki birliklerinin çekilme sürecini tamamladığını duyurdu.

Çekilen birlikler, Gazze sınıra paralel konuşlandırdı. Bu arada, İsrail ordusundan üst düzey askeri bir yetkili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tünellerin yok edilmesi hedefine ulaşıldığını ve bu nedenle geri çekilmemek için bir neden kalmadığını söyledi. Ancak aynı yetkili, "ateşkese Hamas'ın uymaması ve ihtiyaç doğması halinde" İsrail ordusunun yeniden Gazze'ye girmekten çekinmeyeceği ifadesini kullandı.

Son gelişmelerin ardından gözler Kahire'de başlayacak ateşkes görüşmelerine çevrildi.

Geçici ateşkesin kalıcı hale gelmemesi halinde, İsrail hava ve kara saldırılarını yeniden başlatma tehdidini masada tutuyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlayan saldırılarında aralarında birçoğu kadın ve çocuk bin 867 Filistinli hayatını kaybetti, 9 bin 470 kişi yaralandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.