SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa çöküyor mu ?

Mülteci krizi, İslamofobi ve ırkçılık dalgası derken, Avrupa Birliği can alıcı darbeyi içeriden yedi. ‘Brexit’ referandumunda İngilizlerin y

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2016 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2016 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Avrupa çöküyor mu ?
Mülteci krizi, İslamofobi ve ırkçılık dalgası derken, Avrupa Birliği can alıcı darbeyi içeriden yedi. ‘Brexit’ referandumunda İngilizlerin yüzde 52’si “AB’den ayrılalım” dedi. Sonuç deprem etkisi oluşturdu. Başbakan Cameron istifa etti; AB yanlısı İskoçya ile Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık’tan ayrılma sinyali verdi. Fransa ve Hollanda’da ise AB karşıtı kampanyalar hız kazandı.
 

 

 

 

 

 

28 ülkeli Avrupa Birliği, tarihinin en büyük kırılmasını yaşıyor. İngiltere'de seçmenin tercihi “AB'den ayrılalım" yönünde oldu. 'Brexit' (Britain Exit) oylamasına ilişkin referandumda sandığa giden 33 milyon seçmenin yüzde 52'si, AB'den ayrılmak istediğini belirtti. Başta AB ülkelerinin liderleri olmak üzere tüm dünyayı şoke eden gelişmenin artçıları günboyu sürdü. AB ile devam etme yanlısı İngiltere Başbakanı David Cameron, görevi bırakacağını açıkladı; AB'de kalmak isteyen İskoçya ile Kuzey İrlanda Birleşik Krallık'tan ayrılma sinyalleri verdi. İngilizlerin kararı domino etkisiyle diğer ülkelere de sıçrayabilir. Almanya haricindeki birçok AB ülkesinde aşırı sağcı partiler, “Ayrılmak için biz de referandum yapalım" çağrısında bulunmaya başladı bile.

17,4 MİLYON 'ÇIKALIM' DEDİ

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan 'Birleşik Krallık ile ülkenin denizaşırı toprağı Cebelitarık'ta toplam 46 milyon 499 bin 537 kayıtlı seçmen bulunuyor. 382 seçim bölgesinde bu seçmenlerden 33 milyonu sandık başına giderek belki de Avrupa'nın geleceğini oyladı. Yüzde 72 katılım oranına ulaşılan referandumda, 17 milyon 410 bin 742 kişi AB'den çıkılması yönünde oy verirken, 16 milyon 141 bin 241 seçmen de AB'de kalınması yönünde oy kullandı. Buna göre, “AB'den ayrılalım" diyenlerin oranı yüzde 52 olurken, “Kalalım" diyenler ise yüzde 48'de kaldı. Tarihi referandumda İngiltere ve Galler'de AB'den ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin tercihi öne çıktı.

EN AZ 2 YIL SÜRECEK

Ayrılma kararıyla 65 milyon nüfuslu Birleşik Krallık'ın 28 üyeli birlikten çıkması için 2 yıllık müzakere süreci başlayacak. Süreç boyunca İngilizler, AB kurallarına tabi olmaya devam edecek. AB'den çıkış prosedürünü hızla başlatması beklenen İngiltere Başbakanı David Cameron, referandum kararını resmi olarak AB Konseyi'ne bildirecek. Süreç bu bildirim yapıldığında başlayacak ve taraflar ayrılığı müzakere edip bir anlaşma sağlayacak. Böylece 43 yıl önce Muhafazakar Parti hükümeti döneminde Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) üye olan Birleşik Krallık, yine bir Muhafazakar Parti hükümeti döneminde birlikten ayrılmış olacak. İngiltere'nin başını çektiği Birleşik Krallık, AB ile ilişkilerini bundan sonra İzlanda ve Norveç modeli gibi ya da Türkiye'nin yaptığı şekliyle 'gümrük birliği' anlaşması kanalıyla yürütecek. İngiliz vatandaşlarına AB ülkelerince vize uygulanıp uygulanmayacağı da müzakereler sonrasında belli olacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

yenişafak
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.