SON DAKİKA
Hava Durumu

Bağımsız Filistin devletini destekliyoruz

ABD Başkanı Obama, ülkesinin bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini belirterek, "Ne kadar zor olursa olsun

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2013 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2013 12:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
ABD Başkanı Obama, ülkesinin bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini belirterek, "Ne kadar zor olursa olsun barıştan vazgeçemeyiz" dedi.


 
 

Ortadoğu turu çerçevesinde dün İsrail'e gelen ve ziyaretinin ikinci gününde Ramallah'a geçen ABD Başkanı Barack Obama, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

Obama ile Abbas, Filistin Devlet Başkanlığı Sarayı'nda iki saati aşkın süre görüştükten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Obama, burada yaptığı konuşmada, 5 yıl önce geldiği Ramallah'ı tekrar ziyaret etmekten mutluluk duyduğunu, ziyareti sırasında hem şehirdeki ilerlemeyi hem de zorlukları görme fırsatı yakaladığını söyledi.

Obama, ''Ramallah'a döndüm, çünkü ABD bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını destekliyor. Filistinliler, işgalin son bulmasını, özgürce ve güvende hissederek hareket ve seyahat etmeyi hak ediyor. Filistinliler, haklarına saygı duyulduğu, yarının bugünden daha iyi olacağı bir geleceği hak ediyor'' diye konuştu.

''Filistinliler, kendilerine ait bir devleti de hak ediyor'' diyen Obama, Mahmud Abbas ile Başbakan Selam Feyyad'ın Filistin'de kurumların inşa edilmesi sürecinde gösterdikleri çabaları övdü.

''Filistin'i yukarılara çıkarmak yerine, İsrail'i parçalara ayırmak'' niyetinde olanların bulunduğuna işaret eden Obama, ABD'nin Filistin'e desteğinin süreceğini, ek bir yardım sağlanmasını öngördüklerini belirtti.

Barıştan vazgeçemeyiz

Abbas'la görüşmesine ilişkin olarak Obama, ''Sayın Abbas'a, ABD'nin, Filistin ve İsrail halklarından oluşan iki devlet vizyonunu gerçekleştirme yönündeki bağılığını tekrarladım'' dedi. Obama, İsrail'in yanında Filistinlilerin evi olan bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devletini öngördüklerini söyledi.

Her iki tarafın da üzerinde uzlaşabileceği adımları tespit etmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Obama, ''Mevcut durum ne kadar zor da olsa, yönetimim çaba göstermeye devam edecek. Barış arayışından vazgeçemeyiz. Tehlikede olan çok şey var. Eğer başaracaksak, şimdiye kadar ilerleme getirmemiş bazı formül ve alışkanlıklardan kurtulmalıyız '' dedi.

Yerleşim yerleri katkı sağlamıyor

Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetinin süreçteki sorunlardan biri olduğunu ifade eden Obama, konuyu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de görüştüğünü belirterek, ''ABD'nin politikası şudur; devam eden yerleşim faaliyetlerinin barış sürecine katkı sağladığını, uygun olduğunu, süreci ileriye taşıdığını düşünmüyoruz'' dedi.

Sorunun hemen çözülemeyeceğine işaret eden Obama, ''Öte yandan, doğrudan müzakerelerin, ancak her konu çözüme kavuşturulduktan sonra başlatılması beklenirse, o zaman müzakerenin anlamı olmaz'' ifadesini kullandı.

Gençlere seslendi

Obama, Kudüs'te bir kongre merkezinde, çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan kalabalığa seslenirken de barışın adil olması gerektiğini vurguladı.

İsrail'in Filistinli grupların terör saldırılarına maruz kaldığını ve güvenliğin her türlü anlaşmanın merkezinde yer alması gerektiğini belirten ABD Başkanı, şöyle devam etti:

''Ancak, Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme ve adil davranılma hakları tanınmalı. Kendinizi onların yerine koyun, dünyaya onların gözünden bakın. Bir Filistinli çocuğun kendi devletinde büyüyememesi, ailesinin hareketlerinin her gün yabancı bir ordu tarafından kontrol edilmesi, bir yerleşimcinin Filistinlilere yönelik şiddetinin cezasız kalması adil değil.
Filistinlilerin tarım yapamaması, bir öğrencinin Batı Şeria'da hareket özgürlüğünün kısıtlanması ya da Filistinli ailelerin evlerinden olması doğru değil.
Ne işgal ne ihraç çözüm. Aynı İsraillilerin anavatanlarında bir devlet kurmaları gibi, Filistinlilerin de kendi topraklarında özgür olma hakları var.''

Bu sözleri salondan büyük alkış alan Obama, gençlere, ''Nasıl bir barış istediğinize ancak siz karar verirsiniz'' dedi.

Obama'ya liyakat madalyası

Obama'ya, Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından İsrail'in güvenliğine yaptığı katkılardan dolayı liyakat madalyası takıldı.

İsrail'in en yüksek nişanı olarak kabul edilen liyakat nişanı Obama'ya, akşam onuruna verilen yemek sırasında takdim edildi.

Yemekte Başbakan Netanyahu, kabine üyeleri, eski İsrail Cumhurbaşkanı İzak Navon, Nobel Ödülü sahibi Ada Yonath, Knesset sözcüsü, İsrail Merkez Bankası başkanlığından istifa eden Stanley Fisher, İsrail Genelkurmay Başkanı, MOSSAD Başkanının da arasında yer aldığı İsrail'in 120 önde gelen siması hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Peres yemekte yaptığı konuşmada, Obama'ya, ''Bugün terörü birlikte yeneceğimize ikna oldum. Buraya yapmış olduğunuz ziyaret tarihidir. Size ülkemizin en yüksek onur madalyasını sunmak benim için bir ayrıcalık. Bu ödül, sizin yorulmak bilmeden İsrail'i güçlü kılmak için çalışmalarınızı konuşmak içindir'' dedi.

''İran Kudüs semaları için tehdit''

Obama'nın başkanlığı süresince İsrail ve ABD arasında yakın bağların arttığını belirten Peres, ABD ve İsrail arasındaki askeri ve diplomatik ilişkilerin ''eşi benzeri görülmemiş'' bir düzeyde olduğunu ifade etti.

Başkan Obama'ya, ''Dünyanın ufkunu ve Kudüs'ün semalarını İran tehdidine karşı ne gerekirse yapacağınız konusunda ikna oldum. İran rejimi dünya barışı için büyük bir tehdittir'' diyen Peres daha sonra madalyasını taktı.

''Her zaman komşu olacağız''

ABD Başkanı Obama da böyle bir ödülü almaktan dolayı büyük onur duyduğunu söyledi.
İsrail'de bulunduğu süre içinde halktan çok sıcak tepkiler aldığını belirten ve Peres'e teşekkür eden Obama, İsrail Cumhurbaşkanı'nın başarılarla dolu bir hayatı olduğunu ifade ederek, yaklaşan 90. doğum gününü kutladı.

Komşuluğun yalnızca coğrafi bir kavram olmadığını vurgulayan Obama, ''Ülkelerimizi birbirinden ayıran koca bir okyanus olabilir ama maneviyat açısından biz her zaman komşu olacağız'' diye konuştu.

İsrail Cumhurbaşkanlığı, Obama'yı, eşitlik, demokrasi ve insan haklarına verdiği önem ve ABD-İsrail ilişkilerine yaptığı katkılardan ötürü liyakat madalyasına layık gördü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.