SON DAKİKA
Hava Durumu

Belçika mahkemesine göre PKK'nın faaliyetleri terör eylemi değil

Belçika Mahkemesi, Avrupa Birliği'nin (AB) terör örgütleri listesinde olan PKK'nın faaliyetlerinin "silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağına" hükmetti. Brüksel Mahkemesi, terör örgütünün Avrupa'daki üst düzey yöneticilerinden Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar'ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin yargılandığı davada karar açıkladı. ( Mevlüt Eren - Anadolu Ajansı )

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2016 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2016 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Belçika mahkemesine göre PKK'nın faaliyetleri terör eylemi değil
Belçika Mahkemesi, Avrupa Birliği'nin (AB) terör örgütleri listesinde olan PKK'nın faaliyetlerinin "silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturamayacağına" hükmetti.

Brüksel Mahkemesi, terör örgütünün Avrupa'daki üst düzey yöneticilerinden Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar'ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin yargılandığı davada karar açıkladı.

Mahkeme, terör faaliyetlerinde yer almanın yanı sıra çocuk yaştakilerin kaçırılması, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve ölüm tehdidinde bulunmakla yargılanan PKK üye ve yöneticilerinin yaptıklarının "terör eylemi" olmadığına hükmetti. Kararın gerekçesinde, "silahlı mücadele, terör suçlaması kapsamında değerlendirilemez" denildi. Federal Savcılığın karara itiraz etme hakkı bulunuyor.

2006'da başlayan soruşturmanın ardından Ekim 2015'te dava açılmıştı. Davada PKK üyeleri, Belçika ve diğer Batı Avrupa ülkelerinden genç ve çocuk yaştakileri ailelerinden koparttıktan sonra Belçika'nın yanı sıra Yunanistan ve Irak'taki kamplarda eğitim vermekle suçlanıyordu. Sanıklara yönelik suçlamalar arasında sahte evrak düzenlemek ve haraç toplamak da yer alıyordu.

PKK, AB'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Liste Belçika'yı da bağlıyor.



Belçika mahkemesinin PKK kararı





Dışişleri Bakanlığı, Belçika'da terör örgütü PKK'ya yönelik soruşturma kapsamında 36 kişinin yargılandığı davada verilen kararı kınadı.

Bakanlıktan Belçika'da süren PKK davası hakkında yapılan yazılı açıklamada, "Belçika’da yerleşik PKK terör örgütü ile iltisaklı 36 özel ve tüzel kişiye karşı Belçika Federal Savcılığı tarafından başlatılan ve 2010 yılından bu yana süren soruşturmada yetkili Soruşturma Dairesinin, Federal Savcılığın davanın Ceza Mahkemesine sevkine yönelik talebini reddettiği öğrenilmiştir" ifadesine yer verildi.

Bu kararın, terörle mücadelede ilkesiz bir tutumun ve PKK terör örgütünün bugüne kadar Belçika'da rahatça faaliyet gösterebilmesine imkan sağlayan zihniyetin açık ve yeni bir göstergesi olarak değerlendirildiği belirtilen açıklamada, karar kınandı.

Açıklamada, Belçika yargısının, 2010'dan bu yana hukuk ilkelerine uymayan bir şekilde sürüncemede bırakılan söz konusu davaya ilişkin bugün yaşanan vahim yanlışı düzeltecek adımların gecikmeksizin atılmasının beklendiği bildirildi.

- Federal savcılığın itiraz hakkı bulunuyor

Davada PKK üyeleri, Belçika ve diğer Batı Avrupa ülkelerinden genç ve çocuk yaştakileri ailelerinden koparttıktan sonra Belçika'nın yanı sıra Yunanistan ve Irak'taki kamplarda eğitim vermek, sahte evrak düzenlemek ve haraç toplamakla suçlanıyordu.

Belçika Mahkemesi, bugünkü duruşmada, terör faaliyetlerinde yer almanın yanı sıra çocuk yaştakilerin kaçırılması, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve ölüm tehdidinde bulunmakla yargılanan PKK üye ve yöneticilerinin yaptıklarının "terör eylemi" olmadığına hükmetmiş, kararın gerekçesinde, "silahlı mücadele, terör suçlaması kapsamında değerlendirilemez" iddiasına yer vermişti.

PKK, AB'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor. Liste Belçika'yı da bağlıyor. Belçika Federal Savcılığın karara itiraz etme hakkı bulunuyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.