SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir yanda ırkçılık diğer yanda 'insan hakları'

Son günlerde Avrupa ülkelerinde görülen ırkçı olayların bir yenisi de Avusturya’da yaşandı. Avusturya’da Müslümanları zora sokacak

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2018 18:35
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2018 19:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bir yanda ırkçılık diğer yanda 'insan hakları'
Son günlerde Avrupa ülkelerinde görülen ırkçı olayların bir yenisi de Avusturya’da yaşandı. Avusturya’da Müslümanları zora sokacak yasa tasarıları üzerinde çalışılırken, aynı günlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de Belçika yönetimini Müslümanlara karşı ırkçı tavrından dolayı tazminata mahkûm etti.
Avusturya’da, ortaokul öğrencileri ve öğretmenlere yönelik başörtüsü yasağı tartışmaları, Müslüman azınlığın özgürlüklerini kısıtlayacak yeni uygulamaların hayata geçirileceği kaygısına neden oluyor. Ülkede 2015’te çıkartılan İslam yasası ile diğer dini cemaatlere oranla ayrımcılığa maruz kalan Müslümanlar, özellikle “Siyasal İslam'la Mücadele" adı altında yürütülen politikalar nedeniyle çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Kamusal alanda yüzün tanınmayacak şekilde örtünmesini yasaklayan "burka yasağı"nın getirildiği ülkede, İslam yasasına dayanarak bazı camiler kapatılmış, bazı imamlar da sınır dışı edilmişti. Aşırı sağcı hükümet, şimdi de anaokul, ilkokul ve ortaokulda hem öğretmenler hem de öğrenciler için başörtüsünü yasaklamayı planlıyor. Akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve uzmanlar, aşırı sağcı hükümetin başörtüsü yasağıyla yetinmeyeceği, ileriye dönük dini özgürlükleri kısıtlayıcı yeni düzenlemeleri hayata geçireceği kaygısını taşıyor.
“HUKUKİ MÜCADELEDE KARARLIYIZ”
Avusturya’da Müslüman azınlığı temsil eden Avusturya İslam Cemaati Başkanı İbrahim Olgun, başörtüsünün yasaklanmasına yönelik tartışmaların başlamasıyla, asıl konunun "kız çocuklarının korunması ya da özgürlükler" bahanesiyle Müslümanların haklarını kısıtlayıcı uygulamaların hayata geçirilmesi olduğunu söyledi. Olgun, Avusturya Eğitim Bakanı Heinz Fassmann’ın açıklamasıyla, hükümetin hayatın birçok alanında başörtüsünü yasaklama amacının gün yüzüne çıktığına dikkati çekerek, " hukuki adım atmaya kararlı olduklarını dile getirdi. Aktivist David Albrich de başörtüsü yasağının kabul edilmez olduğunu vurgulayarak sağduyu sahibi herkesin Müslümanlara yönelik ırkçılık karşısında birleşmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
BELÇİKA TAZMİNATA MAHKÛM EDİLDİ
Avusturya’daki ırkçı durumun aksine Belçika’da başörtülü Hagar Lachiri’nin duruşma salonundan çıkarılmasıyla ilgili görülen davada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Belçika yönetimini haksız bularak Belçika'yı, Lachiri'ye bin avro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. AİHM Birinci Daire'de 1'e karşı 6 üyenin oyuyla kabul edilen kararda, Hagar Lachiri'nin başörtüsü nedeniyle duruşma salonundan çıkarılmasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) "düşünce, inanç ve din özgürlüğünü düzenleyen 9. maddesine aykırı olduğuna" hükmedildi. Yüksek Mahkeme, kararda Belçika Mahkemesinin kadını duruşma salonundan çıkararak "dini aidiyetini özgürce gösterme hakkını" kısıtladığı görüşünü paylaştı. Mahkeme, Lachiri'nin duruşma salonundan çıkarılma nedeni olarak gösterilen "mahkemeye saygısızlık ve duruşmanın sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilememe riski" gibi iddiaları da reddederek Belçika'yı, Lachiri'ye bin avro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Dava, 24 Aralık 2008'de AİHM'e taşınmıştı. (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.