SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşmiş Milletler; 'Kadına şiddet 'dünya'nın sorunu'

Dünya genelinde kadınların yüzde 35'i hayatlarının bir döneminde fiziksel ve cinsel şiddet ya da tecavüze maruz kalıyor. He

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2019 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2019 19:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Birleşmiş Milletler; 'Kadına şiddet 'dünya'nın sorunu'
Dünya genelinde kadınların yüzde 35'i hayatlarının bir döneminde fiziksel ve cinsel şiddet ya da tecavüze maruz kalıyor.
Hemen hemen her ülkede kadınlar sokakta yürürken, iş yerinde, toplu taşıma araçlarında bazen de evlerinde gerek sözlü gerek fiziksel ve cinsel tacizin kurbanı oluyor. Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık her 10 kadından 4'ü fiziksel ya da cinsel şiddet mağduru. Veriler, yaklaşık 650 milyon kadın ve kız çocuğunun 18 yaşından önce evlendiği ya da evlenmeye zorlandığını, çocuk yaşta evliliklerin ise aile içi şiddeti artırdığını gösteriyor. 120 milyon kız çocuğunun da zorla cinsel ilişkiye sürüklendiği belirtiliyor. Dünya genelinde kadınların yüzde 35'i hayatlarının bir döneminde fiziksel ya da cinsel şiddet ve tecavüze maruz kalıyor. Taciz ya da tecavüz vakalarının minimum düzeyde rapor edildiği göz önünde bulundurulduğunda ise bu rakamların çok daha yüksek olduğu gerçeği tüyler ürpertiyor. BM Kadın Birimine göre cinsel istismar, taciz ya da tecavüz verilerinin bulunduğu ülkelerin çoğunda ise mağdurların yüzde 40'ından azı yardım ya da destek istiyor. Mağdur kadınların çoğu aile ve arkadaşlarına yönelirken, yüzde 10'dan daha az bir kesim, polis gibi resmi kurum ya da mekanizmalara başvuruyor.

CİNSEL İSTİSMAR VE TACİZ HER YERDE VAR
Hollywood'da peş peşe gelen taciz ve cinsel istismar suçlamalarının ardından ABD'de başlayan ve sosyal medyada çığ gibi büyüyen, kadınların günlük yaşamda maruz kaldığı cinsel tacize dikkati çekmeye çalışan #MeToo (Ben de) kampanyası cinsel istismar ve tacizin dünyanın her yerinde var olduğunu açıkça gösteriyor. ABD'de cinsel taciz karşıtı en büyük sivil toplum örgütü RAINN'in verilerine göre, ülke genelinde her 92 saniyede bir kişi cinsel istismar ya da tacize maruz kalıyor. Veriler, her 6 kadından birine tecavüz edildiğini ya da tecavüz girişiminde bulunulduğunu ve her 10 tecavüz mağdurundan 9'unun kadın olduğunu ortaya koyuyor. Cinsiyet eşitsizliğinin çok belirgin olduğu Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi Asya ve özellikle Güney Asya ülkelerinde de cinsel taciz vakalarının oldukça yüksek olduğu görülüyor. Sivil toplum örgütleri ve düşünce kuruluşlarınca yapılan çalışmalar ve anketlere göre, sık sık toplu tecavüz ve vahşi cinayetlerle gündeme gelen Hindistan dünyada en fazla cinsel saldırının gerçekleştiği ülkelerden biri. Actionaid uluslararası sivil toplum örgütünün verilerine göre, Hindistan'da kadınların yüzde 79'u, Vietnam'da yüzde 87, Kamboçya'da yüzde 77 ve Bangladeş'te ise yüzde 57'si bir tür cinsel tacize maruz kaldı. (AA)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.