SON DAKİKA
Hava Durumu

Bulgaristan'da hedef Türk ve Müslümanlar değil

Karlova’daki Kurşunlu Cami’nin kemerine yazılan küfre karşı bir tepki de Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonundan geldi. A

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2016 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2016 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bulgaristan'da hedef Türk ve Müslümanlar değil
Karlova’daki Kurşunlu Cami’nin kemerine yazılan küfre karşı bir tepki de Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonundan geldi. Açıklamada, saldırıların sadece Türk Müslüman nüfusa zarar vermediği, Türk- Bulgar dostluğunu da hedef aldığı belirtildi.
Burak TOK

 
Bulgaristan’da aşırı milliyetçi grupların son dönemde gerçekleştirdiği cami saldırılarına eklenen bir yenisi de Karlova’daki Kurşunlu Cami olmuştu. Caminin kemerli giriş kapısına yazılan küfür, bölgede yaşayan Müslüman halkın tepkisine yol açtı.  Eylemlerin birkaç ayda bir tekrar edile gelmesi ve son iki yılda da bu tür çirkin saldırıların sayısının 250 ulaşmış olmasına karışı DOST Partisi Yürütme Kurulu, yapılan saldırıyı kınayan açıklamalarda bulunmuştu. Yapılan çirkin saldırılara Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (B.G.F.) de tepkisini gösterdi.

SEÇMENLERE KATILIM ÇAĞRISI

Bulgaristan’da ve Türkiye’de oy kullanacak olan seçmenlere seçime yoğun bir şekilde katılmaları çağrısında bulunan Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (B.G.F.) tarafından yapılan açıklamada, “Bulgaristan’da aşırı milliyetçi grupların son dönemde ivme kazanan provokatif eylemlerinin camiamızda yarattığı rahatsızlık Bulgaristan’da söz konusu grupların geçtiğimiz ay içerisinde Sofya’daki Banyabaşı Cami önünde toplanarak ülkedeki Türk ve Müslümanları hedef alan gösteri yapmışlar ve “Türklere Ölüm” sloganlarıyla nefret söyleminde bulunmuşlardı. Birkaç gün önce de Karlova şehrindeki Kurşunlu Camii’nin kapısında “Allah’a küfür edilen” bir yazının yer aldığı görülmüştü.”denildi.

TÜRK-BULGAR DOSTLUĞU ZARAR GÖRÜYOR


Ülkedeki etnik ve dini barışı tehdit eden bu ve böylesi eylemlerin sadece Türk ve Müslümanları ötekileştirmediği, aynı zamanda Türk-Bulgar dostluğuna zarar vermek suretiyle Bulgaristan’ı karanlık bir yola yönlendirdiği dile getirilen açıklamada, “Üzülerek müşahede edilmektedir ki, münferit gibi gözüken bu eylemlerin birkaç ayda bir tekrar edile gelmesi ve son iki yılda da bu tür çirkin saldırıların sayısının 250 ulaşmış olması sistematik bir durumu işaret etmektedir. Bu bağlamda, Bulgaristan’daki yetkili idari ve adli makamların konuya hassasiyetle eğilmeleri ve faillerin cezalandırılması konusunda gerekli cesaretli adımları atmalarını beklemek Bulgaristan’a vatandaşlık bağı ile bağlı olunan soydaş ve Müslüman grupların en doğal hakkıdır.” ifadeleri dikkat çekti.

TÜRK VE MÜSLÜMAN KARŞITLIĞI

Cumhurbaşkanlığı seçiminde demokrat kimliğiyle ön plana çıkan Tsaçeva’ya teşekkürlerini sunan Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu, “Bulgaristan halkının 6 Kasım’da Cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gideceği dikkate alındığında, ülkedeki etnik ve dini tansiyonun neden artırılmak istendiği rahatlıkla anlaşılmaktadır. Türk ve Müslüman karşıtlığı üzerinden prim yapmak isteyen popülist siyasilerin ülkeyi büyük bir etnik krize doğru sürüklemektedirler. Yaşanan bu elim hadiselere karşın, hukukçu kimliği ve demokratik değerlere bağlılığıyla ön plana çıkan Tsetska Tsaçeva dışında hiçbir adayın kınamada bulunmaması çok gariptir.”şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

Bulgaristan Türkleri sandık sayısından dertli    

 

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Çolakoğlu, "Bizim Türkiye'deki oy kullanma haklarımızın ciddi anlamda kısıtlandığını görüyoruz" dedi.

 

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Bulgaristan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkiye'de kurulan 35 sandığın az olduğunu belirterek, "Bizim Türkiye'deki oy kullanma haklarımızın ciddi anlamda kısıtlandığını görüyoruz." dedi. Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 Kasım Pazar günü Bulgaristan'da cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleştirileceğini belirtti.

OSMANLI DÜŞMANLIĞI SÜRÜYOR

Çolakoğlu, Bulgaristan'nın bir dönem hariç, demokratik hayata geçilmesinin ardından hep koalisyon hükümetleriyle yönetildiğini vurguladı. Koalisyon hükümetlerinin genelde ırkçı partilerden oluştuğunu ifade eden Çolakoğlu, "Maalesef Bulgaristan'da milliyetçilik demek ırkçılık anlamına geliyor ve tek argümanları Türk düşmanlığı, tarihe döndüklerinde Osmanlı düşmanlığı ve Türkiye aleyhtarı propaganda ve söylemlerden oluşuyor. Buradan kaynaklı sandıklarda ciddi bir düşüş var. Biz buradaki sandıkların yeterli olmadığını göstermek için orada da bir demokratik baskı yapmak istiyoruz. 2 seçim üst üste oy kullanmayanın ismi seçim listesinden düşüyor." ifadesini kullandı.

DESTEĞİMİZ DOST’TAN YANADIR

Çolakoğlu, Rumeli Balkan Türkleri Konfederasyonu ve ona bağlı tüm federasyon ve derneklerin Bulgaristan siyasetine yeni giren Türklerin hakları konusunda mücadele eden, etnik ayrım yapmaksızın vatandaş odaklı siyaset yapan DOST Partisini destekleme kararı aldığını bildirdi. Çolakoğlu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de bu partinin desteklediği 17 nolu aday Tzetzka Tzaçeva'ya oy vermeyi kararlaştırdıklarını sözlerine ekledi. (AA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.