SON DAKİKA
Hava Durumu

Cezayir'de Buteflika'nın ardından kimse Cumhurbaşkanı adayı omladı

Cezayir'de, 4 Temmuz'da yapılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçimleri için kimse adaylık dosyasını teslim etmedi. Cezayi

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2019 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2019 16:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Cezayir'de Buteflika'nın ardından kimse Cumhurbaşkanı adayı omladı
Cezayir'de, 4 Temmuz'da yapılmasına karar verilen cumhurbaşkanı seçimleri için kimse adaylık dosyasını teslim etmedi.
Cezayir'de 4 Temmuz'da yapılması kararlaştırılan cumhurbaşkanı seçimlerine adaylık için verilen süre sona ererken, Anayasa Konseyine hiç kimse adaylık dosyasını teslim etmedi. Konuyla ilgili farklı kaynaklardan alınan bilgiye göre, Anayasa Konseyinin adaylık evraklarının teslimi için belirlediği süre dün akşam sonra ererken, herhangi bir aday adayından başvuru dosyası gelmedi. Cumhurbaşkanı aday adaylarından Lahdar Bin Zahiye, dün yaptığı açıklamada, geri çekildiğini belirterek, "Diğer aday adaylarının geri çekilmesinden sonra Anayasa Konseyinde tek başıma kaldım. Bu nedenle adaylığım tam şartlara uymasına rağmen dosyamı sunmamayı tercih ettim." ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanlığının son verilerine göre de 74'ü tanınmayan isimlerden oluşan bağımsız aday adayları ile 3 siyasi parti aday adayı, adaylık başvuru formlarının işleme konulmamasını talep etti. Cezayir seçimlerinde siyasi arenada ağırlığa sahip olmayan ya da bilinmeyen kişilerin aday olması olağan bir durumken, söz konusu kişiler adaylık başvurusunda gerekli şartlar arasındaki 60 bin imzayı elde edemediğinden eleniyor.
Seçimlerin ertelenmesi ihtimali
Cezayir yasalarında seçimlerin boykot edilmesi konusunda yasal açık bir hüküm bulunmazken, seçimlerin ertelenmesi halinde geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih'in görev süresi anayasaya göre bir cumhurbaşkanı seçilemeden 9 Temmuz'da dolacak. Bu durumda krizin aşılması için hem kanuni hem de siyasi yollara başvurulması gerekiyor. Eski bakanlardan Abdulmecid Munasara, yaptığı açıklamada, "herhangi bir aday ortaya çıkmadan yasal sürenin sonra ermesinin seçimlerin otomatik olarak iptal edilmesi anlamına geldiğini" belirtti.
Cezayir'de seçim süreci
Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kitlesel halk protestoları karşısında istifa etmesinin ardından ülkedeki geçiş dönemi sancılı şekilde devam ediyor. Anayasaya göre göreve gelen, geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihini 4 Temmuz olarak açıklamıştı. Buna karşın, Cezayir sivil toplumu ve muhalefeti, başta Bin Salih olmak üzere Buteflika rejimi temsilcilerinin devletin zirvesinde olduğu bir yönetimle seçimlere gidilmesini reddetmişti. Cezayir sokağı, "şeffaf ve demokratik" sonuçlar getirmeyeceği gerekçesiyle sandığı boykot çağrısı yapmıştı. Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, Cezayir sokağı ve muhalefetten boykot çağrılarının yükseldiği cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda 20 Mayıs'ta yapığı açıklamada, ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizden çıkması ve anayasal bir boşluktan kurtarılması için seçimleri hızlandırmanın en iyi çözüm olduğunu belirtmişti. Seçimler için açıklanan ancak sokağın ve muhalefetin karşı çıktığı 4 Temmuz tarihini konuşmasında zikretmeyen Salih, "Öncelikli adımımız, seçimleri düzenleyecek, sandıkta seçmenin sesini gözetecek ve oylamaya meşruiyetini sağlayacak bağımsız bir komitenin kurulmasını hızlandırmaktır." ifadelerini kullanmıştı. (AA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.