SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünyada gündem 'Kudüs'

Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Birleşmiş Milletler (BM)

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2017 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2017 19:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Dünyada gündem 'Kudüs'
Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesi, dünya basınında geniş yankı buldu.

ÇEşitli bonus ve kampanya özellikleriyle bahiste iddaa deneyimi anlık yaşanmaya hazır.Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının 9’a karşı 128 oyla kabul edilmesi, dünya basınında geniş yer buldu. BM’in kararı İşgal altıdaki Kudüs’te de büyük sevinçle karşılandı.  Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da Cuma Hatibi Şeyh Muhammed Selim tarafından okunan cuma hutbesinde, "Kudüs, Hazreti Muhammed'in sahabesine, sahabenin de ümmete mirasıdır. Bugün bu hakikati görmezden gelerek bu topraklarda hak iddia edenler tarih karşısında mahkum olacaklardır. Bu vesileyle önceki gün BM Genel Kurulu'nda haktan yana tavır sergileyen dünya ülkelerine teşekkür ederiz." İfadelerine yer verildi.

ABBAS: “ABD'NİN HİÇBİR BARIŞ PLANINI KABUL ETMEYECEĞİZ”

BM'de düzenlenen oylama hakkında konuşan Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu, ABD yönetiminin tarafsızlığını kaybettiğini belirti. Dünyaya güç ile şekil verilemeyeceğini, paranın gücünü kullanarak ülkelerin satın alınamayacağını da belirten Abbas. "İstediğiniz siyasi pozisyonu kabul etmeleri için ülkeleri parayla satın alamazsınız. Diplomatik çabalarımız devam edecektir ve Filistin Devleti ve bağımsızlığını destekleyen ülkelerle ilişkileri geliştirecektir.” dedi.  ABD'nin aldığı karar ve oylama sonrası yalnızlaştığını ve güvenilir müzakereci rolünü kaybettiğini de belirten Abbas, "Siyaset yolundan ve barış kültüründen ayrılmayacağız ve bize destek veren ülkelerle yolumuza devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

İSRAİL: “TRUMP'IN YÜZÜNE İNDİRİLEN ŞİDDETLİ BİR TOKATTI”

İsrail basını da karar tasarısının BM Genel Kurulunda kabul edilmesini okuyucularına son dakika gelişmesi olarak duyurdu. İsrail'in sol eğilimli gazetesi Haaretz, kararı "BM, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını reddederek Trump ve Netanyahu'ya darbe indirdi" başlığıyla verdi. Aynı gazetede kararla ilgili yayınlanan bir analizde de "BM'deki oylama İsrail'e atılan yumuşak bir azardı ancak Trump'ın yüzüne indirilen şiddetli bir tokattı" yorumunda bulunuldu.

RUSYA, TRUMP'IN TEHDİTLERİNE İŞARET ETTİ

Rus medyası, Trump’ın oylamadan önce mali yardımlara yönelik kullandığı tehditlere işaret etti. RBK gazetesine konuşan Rus uzmanlar, "ABD, tehditlerine rağmen kararı destekleyen müttefiklerine yardımı kesmeyecek. Rusya ve İran’ın artan etkisi nedeniyle Ortadoğu’daki etki alanından uzaklaşmak istemeyecek. ABD’nin bu konuda hedef alabileceği ve en çok risk altında bulunan ülkeler ise Mısır ve Ürdün." ifadelerini kullandı. Bazı gazeteler İsrail’in eski Moskova Büyükelçisi Zvi Magen’nin görüşlerine yer verdi. Magen, BM tarafından alınan kararın “beklendik” olduğunu ancak bunun İsrail’in Kudüs’e yönelik bakış açısında bir değişiklik yaratmayacağını savundu.

ARABİSTAN: “TEHDİT RET EDİLDİ”

Suudi Arabistan'ın Şarkulevsat gazetesi ise haberi, "BM Genel Kurulu, Trump'ın kararını ve tehdidini reddediyor" başlığıyla duyurdu. Gazetede, "ABD'nin, aleyhinde oy kullananları cezalandırmakla tehdit etmesine rağmen ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının BM'de reddedildiği" kaydedildi.

BİR FİLİSTİNLİ ŞEHİT OLDU

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Gazze sınırında yüzlerce Filistinli genç, ABD’nin Kudüs’ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını protesto etti. İsrail askerleri, göstericilere gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, eylemciler taş ile karşılık verdi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'nin kuzey kesimindeki Cibaliya beldesinde düzenlenen gösterilerde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu göğsünden yaralanan Zekeriya el-Kefarine'nin (24) şehit olduğunu belirtti. Kudra, ayrıca Han Yunus kentinde düzenlenen gösterilerde İsrail askerlerinin 2 Filistinliyi yaraladığını ifade etti.

KUDÜS'TE TÜRK BAYRAKLI PROTESTO

Cuma namazı sonrası Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etme kararına karşı Filistin topraklarında protesto gösterileri ve yürüyüşler yapıldı. Filistinli gençler giydikleri Türk bayraklı tişörtlerle gösterilere katıldı.  İsrail’in sıkı güvenlik tedbirlerine rağmen Mescid-i Aksa’da cuma namazı kılan 45 bin Filistinli namazdan sonra toplanarak ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını protesto etti. ABD ve İsrail'i protesto eden Filistinli gençlerin Türk bayraklı tişörtler giydiği görüldü. Beytullahim’in kuzey girişinde Filistinli göstericiler ile İsrail işgal kuvvetleri arasında çıkan yoğun çatışmada, çok sayıda Filistinli yaralandı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.