SON DAKİKA
Hava Durumu

Esed rejiminin meşruiyeti kalmadı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Kendi halkına karşı şiddet uygulayan Esed rejiminin meşruiyeti kalmamıştır. Esed'in bundan sonra yapacağ

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2013 10:56
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2013 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Kendi halkına karşı şiddet uygulayan Esed rejiminin meşruiyeti kalmamıştır. Esed'in bundan sonra yapacağı seçimlerin de önemi yoktur."


 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde yaptıkları görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Kendi halkına karşı şiddet uygulayan Esed rejiminin meşruiyeti kalmamıştır. Esed'in bundan sonra yapacağı seçimlerin de önemi yoktur" dedi.

John Kerry, "Suriye'de barışçıl ve siyasi bir geçiş dönemi istiyoruz. Esed rejimi bir şekilde anlamalı ki, siviller üzerine Scud füzeleri atmalarına, Suriye sokaklarını bombalamasına izin verilmeyecek" diye konuştu.

Kerry, Başabakan Erdoğan'ın Viyana'da yaptığı açıklamalarla ilgili olarak da "Ben bu konuşmayı sayın Dışişleri Bakanıyla gayet dürüstçe gündeme getirdim, aynı şekilde Başbakan'a da ileteceğim. Bu konuda aynı fikirde değiliz. Türkiye ve İsrail, her ikisi de ABD'nin hayati müttefikleridir" dedi.

Barışçıl, siyasi geçiş dönemi istiyoruz

Bir basın mensubunun, şu ana kadar ABD'nin Suriye muhalefetinin beklediği desteği vermediğini belirterek, Roma'da dün yapılan ve Ankara'da gerçekleştirilen görüşmelerin ardından gerek Suriye'ye insani yardım koridorları gerekse Suriye muhalefetine verilecek destekle ilgili nasıl somut adımlar atılabileceği ve Türkiye ile ABD'nin bu konuda nasıl işbirliği yapabileceğinin sorusu üzerine de Kerry, Türkiye ile ABD'nin Suriye konusundaki paralel tutumlarına değinerek, ''ABD, bu süreçte başlangıçtan itibaren Türkiye ile benzer hedeflere sahipti. Sadece aynı hedeflere sahip olmakla kalmadık, farklı adımlar attık, bazıları bir arada, işbirliği halinde atıldı, bazıları ise bireysel olarak atıldı ve Suriye sorununu çözmeyi hedefledi'' diye konuştu.

Kerry, ''Bizim hedefimiz Suriye halkının hedefiyle aynı, barışçıl ve siyasi bir geçiş istiyoruz. Bu süreçte kararlıyız. Esed rejimi bir şekilde anlamalı ki, siviller üzerine Scud füzeleri atmalarına, Suriye sokaklarını bombalamasına izin verilmeyecek'' dedi.

Terörizmle savaşta desteğe hazırız

''Bu bölgede ve dünyada güvenliği sağlamak önümüzdeki en zor noktalardan biri'' diyen Kerry, Davutoğlu ile görüşmesinde birlikte çalışmayı gerektiren konuları ve zorlukları ele aldıklarını söyledi.
Kerry, ''ABD, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak yanındadır. Terörizmle olan savaşta her türden desteği vermeye hazırdır. El Kaide, PKK ve diğer konularda desteğini sürdürmektedir'' ifadesini kullandı.

Esed rejiminin meşruiyeti kalmadı

Görüşmelerde uluslararası camianın nasıl bir araya gelip Suriye halkını destekleyebileceğini de tartıştıklarına değinen Kerry, Suriye'de siyasi bir geçiş sürecini öngördüklerini ifade etti.
''Sayın Davutoğlu, ben ve diğer paydaşların düşüncesi şu; kendi halkına karşı şiddet uygulayan Esed rejiminin meşruiyeti kalmamıştır'' diyen Kerry, Esed rejiminin farklı seçimler yapmasını sağlamak gerektiğini vurguladı. Kerry, ''Türkiye'ye bu süreçteki liderliği ve kararlılığı için, akan kanı durdurma yönündeki destekleri için teşekkür ediyorum'' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.