SON DAKİKA
Hava Durumu

Fareler mayın temizliği yapıyor

Kara mayınlarının temizlenmesi için fareler iş başında. Tanzanya'da özel olarak eğitilen fareler dört ayrı ülkede kullanılıyor. Bir kişin

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2013 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2013 13:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Fareler mayın temizliği yapıyor
Kara mayınlarının temizlenmesi için fareler iş başında. Tanzanya'da özel olarak eğitilen fareler dört ayrı ülkede kullanılıyor. Bir kişinin dedektörle 2 haftada taradığı alanı bir fare 24 saatte bitiriyor.


Dünyada her yıl binlerce insanın ölmesine yol açan kara mayınlarının temizlenmesi için fareler iş başında. Tanzanya'da özel olarak eğitilen fareler dört ayrı ülkede kullanılıyor.

Çok güçlü koku alma yetenekleri olan fareler insanlığın hizmetinde. Tanzanya'da daha yavruyken dinamit koklatılarak eğitilmeye başlanan fare ve sıçanlar, mayınlı alanların temizlenmesinde başarıyla kullanılıyor. Köpeklerden farklı olarak, mayına bastıklarında patlatmayan farelerin eğitim masrafları her bir tanesi için 6 bin doları buluyor. 2006'da Mozambik'te göreve başlayan bu fareler, Angola, Tayland ve Kamboçya'da da kullanılıyor. İlk önce patlayıcı mekanizması sökülmüş mayınlarla eğitime başlayan fareler, ancak testleri geçerlerse göreve kabul ediliyorlar. Mayın köpekleri tek bir eğiticiye bağımlı çalışırken, fareler için yanlarında kimin olduğu fark etmiyor.

2 BİN MAYIN TEMİZLEDİLER

Fareler mayının kokusunu aldıkları anda toprağı kazamaya başlıyorlar. Gözlemciler, mayının bulunduğu yere işaret koyarak, çıkartılması sürecini başlatıyor. Fareler şimdiye kadar Mozambik'te 6,5 milyon metrekare alan temizlemiş. 2 bin kara mayını ve bin civarında çeşitli mühimmat bulan farelerden 54 tane mevcut.

Mayın avcısı bir farenin bir günde tarayabildiği 400 metrekarelik bir alanı, metal dedektörü kullanan bir insan ancak iki haftada tarayabiliyor.

haber7

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.