SON DAKİKA
Hava Durumu

Filistin için nefesler tutuldu...

BM Genel Kurulu, Filistin`in "gözlemci devlet" statüsü başvurusunu oylayacak.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2012 23:38
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2012 00:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
BM Genel Kurulu, Filistin`in "gözlemci devlet" statüsü başvurusunu oylayacak.

Filistin`in BM`de ``gözlemci devlet`` statüsünü kazanmak için yaptığı başvuru, bugün akşam Türkiye saatiyle 22.00`de BM Genel Kurulu`nda (BMGK) düzenlenecek oturumda oylamaya sunulacak. Filistin`e "Gözlemci devlet" statüsü için Genel Kurul`daki 193 üyeden, 97`sinin desteği yeterli olacak. Türkiye tüm gücüyle Filistin`e destek veriyor. Dışişleri Bakanı Davutoğlu da bu çerçevede Newyork`ta temaslarda bulunuyor.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, BMGK toplantısında bir konuşma yapacak. Filistin Haber Ajansı`nın (WAFA) haberine göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da toplantıda yapacağı konuşmada Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu açıklayacak.

132 "Evet" Bekleniyor

Filistinli yetkililer, Filistin`in BM üyesi 132 devlet tarafından tanınması nedeniyle oylamanın Filistin`in lehine olacağını belirtiyor.

Filistin`in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur daha önce yaptığı basın toplantısında, Avrupalı ülkelere güvence verip Filistinlilerin Uluslararası Ceza Mahkemesi`ne (UCM) üye olmak için acele etmeyeceklerini belirtmiş, bu başvuruyla `iki devletli çözüm` girişimine son bir fırsat vermeyi, İsrail işgalini sonlandırabilecek uygun şartları oluşturmayı ve 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurmayı amaçladıklarını söylemişti.

Karşı Oy Kullanacak Ülkeler ve Çekimserler

Karar taslağına karşı oy kullanacak 6 ülke arasında İsrail, Amerika, Kanada, Mikronezya, Nauru ve son dönemde ret oyu kullanacağını açıklayan Almanya yer alıyor. İngiltere ve Litvanya ise çekimser oy kullanacaklarını açıklamışlardı.

Destek Sunanlar

Bu akşamki toplantıda Filistin`in başvurusundan yana oy kullanacaklarını açıklayan ülkeler arasında ise Fransa, Danimarka, Avusturya, İspanya, Norveç, İsviçre ve Yunanistan gibi ülkeler yer alıyor.

Ne Getiriyor?

Filistin`in başvurusu, BMGK`nın Filistin ve İsrail devletinin kurulmasıyla ilgili 1947`de çıkardığı karara dayanıyor. Filistin`in ``gözlemci devlet`` olarak kabul edilmesi, BM`de hukuki, siyasi ve diplomatik yetkilere sahip bir devlet olmasına imkan sağlamakla birlikte, `üye devlet` olma başvurusunda bulunmasının yolunu da açıyor.

Filistin bu yeni statü ile BM ile ilişkili birçok kuruluşa başvuru hakkı kazanacak. Bunlardan biri de Uluslararası Ceza Mahkemesi(UCM). İsrail, Filistin`in yeni statüyü almasının ardından UCM`ye gitmesinden endişe ediyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.