SON DAKİKA
Hava Durumu

'Filistin sorunu en kötü dönemini yaşıyor'

Filistinli siyasi analist ve yazar Prof. Dr. Abdussettar Kasım, Balfour Deklarasyonu'nun 99. yılında Filistin sorununun "en kötü" dönemini yaşadığ

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2016 15:04
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2016 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Filistin sorunu en kötü dönemini yaşıyor'
Filistinli siyasi analist ve yazar Prof. Dr. Abdussettar Kasım, Balfour Deklarasyonu'nun 99. yılında Filistin sorununun "en kötü" dönemini yaşadığını dile getirdi.
 

Filistinli siyasi analist ve yazar Prof. Dr. Abdussettar Kasım, Balfour Deklarasyonu'nun 99. yılında Filistin sorununun "en kötü" dönemini yaşadığını dile getirdi.Kasım, "Balfour Deklarasyonu'nun 99. yılında Filistin sorunu 'en kötü' dönemini yaşıyor. Şu anda Filistin'in yaşadığı bu sıkıntılar, İsrail'e kutsal mekanlarda özgürce hareket etmesi için haksızca verilmiş sözün (Filistin toprakları üzerinde Yahudilere bir vatan) sonucudur." ifadelerini kullandı.Geçmiş uzun yıllardan sonra uluslararası toplumun, Filistinlilere karşı adaletle davranmadığı gibi onlara bir çözüm önerisi veya İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerini durduracak siyasi bir ufuk çizgisini de göstermediğini dile getiren Kasım şu ifadelere yer verdi: "Kudüs'ü Yahudileştirme çabası devam ediyor. Yerleşim alanlarına durmadan yenileri ekleniyor. Filistin'de günlük olarak işlenen tüm ihlaller Balfour Deklarasyonu'nun somutlaşmış halidir."


Gazze'deki El-Ümmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Adnan Ebu Amir, "Geçen yüzyılda Filistin'de olup biten her şey Balfour sözünün bir benzeri idi. İsrail bugün Filistinlilerin topraklarını sorgusuz sualsiz gasp ediyor. Ne yazık ki Arap aleminin zayıf durumu ve bölgedeki bu sıkıntılar İsrail'in Filistinlilere karşı olan ihlallerini sürdürmesine neden oluyor." dedi.


Uluslararası siyasi gücün İsrail'in Filistinlilerin haklarını inkar eden politikasına destek verdiğini ifade eden Amir, İsrail'in geçmiş yıllara göre Filistinlilere yönelik saldırılarını daha fazla yoğunlaştırdığını da kaydetti.Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Filistin toprakları üzerinde Yahudilere bir vatan vadeden 1917 Balfour Deklarasyonu kapsamında, İngiltere aleyhinde açılması düşünülen davanın zamanına ilişkin ise "Neden şimdi olmasın, neden yarın olsun? Filistin tarihine baktığımızda Balfour Deklarasyonu'ndan dolayı çok fazla zulme maruz kaldığımız görülüyor. Artık bu konuyu gündeme taşımanın zamanının geldiğini düşünüyoruz. Bugün bu konuyu, 'İngilizlere, ülkemizi başka insanlara vermekle suç işlediniz. Bu yetkiye sahip olamayan sizler, kimseden yetki ve sorumluluk da almadınız' demek için gündeme getiriyoruz." ifadelerine yer vermişti.


Balfour Deklerasyonu, İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur Balfour'un 1917'de Lord Rothschild'e gönderdiği ve "İngiliz Hükümeti, Filistin'de Yahudiler için bir milli yurt kurulmasını uygun karşılamaktadır ve bu hedefin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için elinden geleni yapacaktır." ifadesini kullandığı mektuba verilen isimdir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.