SON DAKİKA
Hava Durumu

Fransa kara harekatına hazırlanıyor

Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan El Kaide bağlantılı militanlara karşı kara operasyonu başlatmaya hazırlanan Fransa bölgeye çok sa

Haber Giriş Tarihi: 16.01.2013 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 16.01.2013 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Fransa kara harekatına hazırlanıyor
Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan El Kaide bağlantılı militanlara karşı kara operasyonu başlatmaya hazırlanan Fransa bölgeye çok sayıda asker gönderdi.


 
 

Görgü tanıkları, yüzlerce Mali ve Fransız askerinin zırhlı araçlarla başkent Bamako'nun 400 kilometre kuzeyindeki Diabaly'e gittiğini söyledi.

Yerel yetkililer, Fransız savaş uçaklarının Diabaly'i bombaladığını, ancak militanların direnişlerini sürdürdüğünü söyledi.

Fransa Savunma Bakanlığı yetkilileri, Mali'deki Fransız askeri birliklerinin sayısının 800'den 2 bin 500'e çıkartılacağını söylemiş, resmi bir ziyaret için Dubai'de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ise Fransız askerlerinin teröristler tamamen bertaraf edilip güvenlik sağlanana kadar Mali'de kalacaklarını açıklamıştı.

Bu arada Batı Afrika ülkeleri genelkurmay başkanları, Mali'nin başkenti Bamako'da bir araya gelerek Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen 3 bin 300 kişilik bölgesel müdahale gücü ile ilgili görüşmelerde bulundu. Bölgesel güce liderlik eden Nijerya, 900 asker göndereceğini açıkladı.

Nijerya Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Muhammed Yerima, çok uluslu müdahale gücünün ilk birliklerinin de bölgeye ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Benin, Gana, Nijer, Senegal, Burkina Faso ve Togo, müdahale gücüne destek veriyor.

BM, çatışmalar nedeniyle yaklaşık 145 bin kişinin Moritanya, Nijer, Burkina Faso ve Cezayir'e sığındığını açıkladı.

Avrupa ülkeleri de Fransa'ya destek verdi

Belçika, Fransa'ya destek vermek için bölgeye 2 C-130 kargo uçağı ile 2 helikopter gönderebileceğini açıkladı. İngiltere ile Kanada ise Fransa'ya asker desteği verecek.

Almanya, lojistik ve insani destek sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Avrupa Birliği dışişleri bakanları da Perşembe günü yapacakları toplantıda Mali askerlerinin eğitimi için ülkeye birlik gönderilmesi konusunu ele alacak.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ise Mali'ye asker göndermeyeceklerini, ancak Fransa'ya istihbarat toplanması ve nakliye konusunda yardımcı olacaklarını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.