SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazze, şehidini uğurladı

Gazze’nin doğu sınırında düzenlenen gösterilerde katil İsrail askerlerince şehit edilen 15 yaşındaki Yusuf Said Hüseyin ed Daye, dualar

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2019 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2019 21:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gazze, şehidini uğurladı
Gazze’nin doğu sınırında düzenlenen gösterilerde katil İsrail askerlerince şehit edilen 15 yaşındaki Yusuf Said Hüseyin ed Daye, dualarla son yolculuğuna uğurlandı. Savaş suçlarında çocukları da hedef haline getiren İsrail, son bir yılda gözaltına aldığı 908 Filistinli çocuktan 270’ini zindanlarda tutuyor.
Katil İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da Filistinli çocuklara uyguladığı zulme, önceki gün de devam etti. Gazze'nin doğu sınırında düzenlenen gösteriler sırasında 15 yaşındaki Yusuf Said Hüseyin ed Daye İsrail askerleri tarafından göğsünden vurularak şehit edildi. Daye’nin cenazesi dün dualarla toprağa verildi. Filistinliler, 30 Mart 2018'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterileri düzenlemeye devam ediyor.

YÜRÜYÜŞÜN SON ŞEHİDİ 15 YAŞINDA
İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze'nin doğu sınırında düzenlenen "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerine müdahalesi sonucu şehit edilen Filistinli çocuk Yusuf Said Hüseyin ed-Daye (15) için Gazze'de cenaze töreni düzenledi. Daye'nin yakınları, cenaze töreninde üzüntü yaşadı.

“OĞLUM SİLAH NEDİR BİLMEZ”
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin Gazze'nin doğu sınırında düzenlenen gösteriler sırasında göğsünden yaraladığı Yusuf Said Hüseyin ed-Daye'nin (15) şehit olduğunu belirtti. Daye'nin naaşı, Gazze'nin orta kesimindeki Hazreti Ömer Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından şehitliğe defnedildi. Daye'nin annesi Emel, yaptığı açıklamada, "Oğlum henüz çocuk, silah nedir bilmez. Barışçıl gösterilere katılmak için gitti. O da diğer insanlar gibi savunmasız, oğlumu neden öldürdüler?" dedi. Daye'nin ablası Esma da "Dünyadan ve tüm görevlilerden, kardeşimin hakkını almalarını ve kanının boşa gitmesine izin vermemelerini istiyorum. Ne suç işledi de onu öldürdüler? Barışçıl olarak toprağını savunmak için gitti." diye konuştu.

BİNE YAKIN FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI
İsrail güçleri, bu yıl işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da 18 yaş altı 908 Filistinli çocuğu gözaltına aldı. Filistinli Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ocak 2018’den bu yana gözaltına alınan 908 Filistinli çocuktan 270’i İsrail hapishanelerinde tutuluyor. İsrail güçlerinin Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da 18 yaş altı Filistinli çocukları genellikle aileleriyle kaldıkları evlerden gece yarısı düzenlenen baskınlar sırasında gözaltına alındığı ifade edildi. Gözaltına alınan çocukların İsrail güçlerince hazırlanan itirafnameleri zorla imzalamaları için işkenceye maruz kaldığı dile getirilen açıklamada, söz konusu çocuklardan bazılarının eğitim haklarından mahrum bırakıldığı, bazılarının ise aileleriyle dahi görüşmesine izin verilmediği vurgulandı.
16 YIL ARADAN SONRA İLK NAMAZ
Yüzlerce Filistinli İsrail polisi tarafından 16 yıldır kapalı tutulan Mescid-i Aksa’nın Rahmet Kapsı’nı açarak burada Cuma namazı kıldı. Mescid-i Aksa'daki son gerginlik, İsrail güçlerinin pazar günü 2003'ten bu yana giriş ve çıkışlara kapalı tuttuğu doğu surlarındaki Rahmet Kapısı'na inen merdivenlerin başındaki kapıyı zincirlemesiyle patlak vermişti. Bunun üzerine pazartesi günü Mescid-i Aksa'da toplanan bir grup Filistinli genç, söz konusu kapıyı kırmış, İsrail polisi de gençlerden bazılarını gözaltına alırken Harem-i Şerif'in kapılarını bir süreliğine kapatmıştı. İsrail polisi salı akşamı da Rahmet Kapısı'nda nöbet tutan Filistinli cemaate saldırmış, çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaralanmış, bazıları da gözaltına alınmıştı.
Kudüs İslami Vakıflar İdaresi’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail polisi tarafından 2003’te kapatılan Mescid-i Aksa’nın Rahmet Kapsı’nın açıldığı ve yüzlerce Filistinlinin Cuma namazını burada eda ettiği belirtildi. Açıklamada, İsrail'in onayı olmadan Rahmet Kapısı’nın Kudüs Yüksek İslami Vakıflar Konseyi Başkanı Şeyh Abdülazim Selheb tarafından açıldığı kaydedildi. Alanda kılınan cuma namazı sonrası, toplanan Müslümanlar, Filistin Bayrağı açarak, İsrail aleyhine sloganlar attı. Rahmet Kapısı’nın Filistinliler tarafından açılmasına ilişkin İsrail'den henüz bir açıklama yapılmadı. Öte yandan Mescid-i Aksa'da okunan cuma hutbesinde, her gün İsrail güçlerinin ihlallerine maruz kalan mescidin tehlikede olduğu belirtilerek, "Aksa'nın bölünmez bütünlüğüne" vurgu yapıldı.

İSLAM DÜNYASINDAN DESTEK
Fas ve Lübnan’ın çeşitli kentlerinde Mescid-i Aksa'ya destek için gösteriler düzenlendi. Fas Ümmet Sorunlarına Destek Komitesinin çağrısıyla Kazablanka ve Tatvan kentlerinin yanı sıra ülkenin çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilere binlerce kişi katıldı. Filistinlilerin kutsal değerlerini hedef alan Yahudileştirme siyasetine ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallere tepki gösterilen eylemlerde, İsrail ihlallerine karşı direnen Kudüs halkıyla dayanışma mesajı verildi. Lübnan'da yaşayan Filistinliler, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto etti. Ülkenin güneyindeki Sayda kentinde Filistinlilerin yaşadığı Ayn el-Hulve Mülteci Kampı'nda düzenlenen gösteride, İsrail ihlallerine karşı direnen Kudüs halkıyla dayanışma mesajı verildi. Hamas'ın Sayda'daki sorumlusu Eymen Şenaa, burada yaptığı konuşmada, Mescid-i Aksa'yı korumak için direnen Kudüs halkına destek için protestoların daha geniş alanlara yayılması çağrısında bulundu. (AA)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.