SON DAKİKA
Hava Durumu

Gazze'de sağlık zor durumda

İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nin doğu sınırında açtığı ateş sonucu Filistinli Mohammed Alaa Abu Sherbin (20) şehit oldu. Sherbin'in naaşı, Deir al Balah kentindeki Şuheda el-Aksa Hastanesi'nin morguna kaldırıldı. Sherbin'in yakınları üzüntü yaşadı. ( Ali Jadallah - Anadolu Ajansı )

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2018 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2018 18:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gazze'de sağlık zor durumda
Sınır Tanımayan Doktorlar, Gazze’de sağlık merkezlerinde tedavi gören hastaların sayısındaki artışın mevcut sağlık sistemini zorladığı gerekçesiyle dünya ülkelerine Gazze için kaynak oluşturma ve yaralılara hastanelerde yer açma çağrısında bulundu.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’deki sağlık imkanları hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. İsrail ordusu tarafından vurulan ve gösteriler sırasında yaralanan hastaların ihtiyaçları katlanarak artarken, bölgede acil tıbbi ihtiyaçlarının ortaya çıktığını söyleyen Sınır Tanımayan Doktorlar, dünya ülkelerini Gazze için kaynak oluşturmaya ve yaralılar için hastanelerde yer açmaya çağırdı. MSF ekipleri, ağır kurşun yaraları nedeniyle sağlık merkezlerinde tedavi gören hastaların sayısındaki artışın Gazze’deki sağlık sistemini zorladığını söyleyerek, binlerce insanın enfeksiyon ve engelli kalma riskiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

GERÇEK MÜHİMMATLA 5 BİN KİŞİ YARALANDI
Gazze’deki 4 hastanede ve 5 operasyon sonrası bakım kliniğinde pansuman, fizyoterapi, plastik ve ortopedik cerrahi hizmetleri veren MSF ekipleri, mevcut tıbbi destek kapasitesiyle hızla artan ihtiyaçlar arasında uçurum oluştuğunu söyledi. Sağlık Bakanlığının verilerine göre gerçek mühimmatla yaralanan toplam 5 bin 866 kişiden 3 bin 117’sini MSF ekipleri tedavi ettiklerini açıkladı.

BÖLGE 10 YILDIR ABLUKA ALTINDA
Gazze’deki MSF hastalarını kapsayacak şekilde yapılan ilk incelemelere göre, toplam yaralı sayısının en az yüzde 60’ına tekabül eden 3 bin 520 kişinin, ek ameliyatlara, ek fizyoterapi ve rehabilitasyon seanslarına ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. 10 yıldan daha uzun bir süredir abluka altında olan bölgede sağlık sistemi zayıflayarak mevcut yükü kaldıramayacak duruma geldi. Yaralı sayısında meydana gelen artış ile beraber sağlık hizmetlerinin düzenli olarak verilmesi güçleşti.

"HASTALAR ÖMÜR BOYU ENGELLİ KALABİLİR”
Sınır Tanımayan Doktorlar, yaralarının düzgün bir şekilde iyileşmesi için onarım cerrahisine (rekonstrüktif cerrahi) ihtiyaç duyan hastalarda oluşan enfeksiyonların bu cerrahi işlemin önünü kestiğini söyledi. Ekipler, "Bu yaraların çoğu, özellikle tedavi edilmedikleri takdirde, hastaların çoğunu ömür boyu engelli kalma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Tıbbi müdahale yapılmayan enfeksiyonlar ise uzvun cerrahi olarak kesilmesiyle (ampütasyon) veya ölümle sonuçlanabiliyor" diyerek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

HASTA SAYISI HER GEÇEN ARTIYOR
Konuyla ilgili açıklama yapan Filistin Program Direktörü Marie-Elisabeth Ingres, "MSF olarak şimdiden kapasitemizin üç katına çıktık. Cerrahi müdahale, kontrollü antibiyotik tedavisi, yoğun bakım, uzun süreli fizyoterapi ve rehabilitasyon ihtiyacı olan hastaların sayısındaki artış inanılmaz boyutta. Dünyanın en iyi hastanelerini bile zorlayabilecek raddeye gelmiş olan sağlık ihtiyaçları, Gazze’de tam bir yıkıma neden oluyor" dedi.

İSRAİL’E SAĞLIK DESTEĞİ ÇAĞRISI
Marie-Elisabeth Ingres, yaptığı açıklamada bölgedeki komşuların ve dünya çapındaki diğer ülkelerin destek amacıyla maddi kaynak oluşturmaları ve ileri seviye cerrahi müdahale imkanı olan hastanelerde Filistinli yaralılara yer açmaları çağrısında bulundu. Ingres, "Şu anda İsrail ve Filistin makamlarından, gelişmiş tıbbi destek ve bakım sunabilecek sağlık kuruluşlarının bölgeye girişlerini ve sahada çalışmalarını ve yine Filistin ve İsrail makamlarından, bu kişilerin yurt dışındaki hastanelere transfer ve sevk işlemlerinin kolaylaştırılmasını talep ediyoruz" sözleriyle mevcut ihtiyaçların altını çizdi. Ingres, "Diğer ülkelerde uygun tedavi imkanları varken insanları ağır yaralarıyla ve ömür boyu engellilik riskiyle baş başa bırakmak vicdana aykırı ve insafsız bir tutum olacaktır" diyerek ortaya çıkan ihtiyaçlarla ilgili diğer ülkeleri sorumluluk almaya çağırdı.

İLAÇ STOKLARI TÜKENMEK ÜZERE
Önceki günlerde Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze’de ilaç stoklarının gittikçe azalması sebebiyle binlerce kronik hastanın hayatının risk altında olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığı ilk yardım genel müdürü Mahir Şami temel ilaçların azaldığını, 143 sağlık merkezinin 100’ünde ilk yardım ilaçlarının bulunmadığını, gelecek üç ay içinde 16 sağlık merkezindeki ilaçların da biteceğini söyledi. Şami, hastaların hükumetten ve sağlık merkezlerinden mahalli piyasadan ilaç temin etmesinin çok zor olduğunu söyledi. Şami, buna ilaveten çocukların tedavi sütlerinde de ciddi kıtlık bulunduğunu belirterek, durumun kaygı verici olduğunu, krizin çözülmemesi halinde komplikasyonların beklendiğini söyledi. (İHA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.