SON DAKİKA
Hava Durumu

Hem 'soruşturun' dedi hem çalıştırmadı

Muhaliflerin kimyasal silah kullandığı iddiasıyla BM'ye başvuran Suriye hükümeti, BM'nin araştırma heyetine tüm bölgelerde inceleme yapm

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2013 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2013 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Muhaliflerin kimyasal silah kullandığı iddiasıyla BM'ye başvuran Suriye hükümeti, BM'nin araştırma heyetine tüm bölgelerde inceleme yapma izni vermediği için çalışma başlatılamadı.


 
 

Ülkede muhalifler tarafından kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla BM'ye başvuran Suriye hükümeti, BMtarafından oluşturulan araştırma heyetine kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen tüm bölgelerde inceleme yapma izni vermek istemediği için çalışmalar başlamadı.

Suriye rejimi, geçen ayBM Genel Sekreterliği'ne mektupla başvurarak Han El Assal bölgesinde muhaliflerin kimyasal silah kullandığını iddia etmiş ve BM'den bu olayı soruşturmasını istemişti. BMGenel Sekreteri Ban Ki-mun da bu talep üzerine İsveçli Profesör Ake Sellström başkanlığında bir ekibi iddiaları araştırmakla görevlendirmişti.

Suriye rejiminin iddiasının ardından muhalifler de rejimin iki ayrı bölgedekimyasal silah kullandığını iddia ettiler. Muhaliflerin iddiasını İngiltere ve Fransa BM'ye taşıdı.

Genel Sekreter Ban, görevlendirdiği heyetin öncelikle Han El Assal'da Suriye hükümetinin iddialarını araştırmakla sorumlu olduğunu, ancak diğer iddiaların da farkında olduklarını belirtmişti.

Suriye rejimi, soruşturmanın genişlemesini istemiyor

Ban Ki-mun'un görevlendirmesinin ardından Sellström başkanlığındaki heyet, hazırlıklarını tamamlayarak Kıbrıs'a gitti. Heyetin çalışmaya başlamak için Suriye Hükümeti'nin iznini beklediği belirtiliyor.

Ban, Hollanda'da düzenlediği basın toplantısında bütün iddiaların ''geciktirilmeden, ön şart koşulmadan ve istisnasız'' araştırılmasını istediğini söyledi.

İnceleme heyetinin hazır şekilde Kıbrıs'ta Suriye'nin iznini beklediğini belirten Ban, Suriye'nin izin vermesi halinde ekibin 24 saat içinde çalışmaya başlayabileceğini kaydetti.

Halen Suriye ile müzakere ettikleri teknik ve hukuki detaylar bulunduğunu vurgulayan Ban, inceleme ne kadar gecikirse doğru bulguları elde etmenin de o kadar zorlaşacağının altını çizdi.

Ban, Suriye Hükümeti ile henüz anlaşmaya varılamayan detaylar hakkında bilgi vermezken, diplomatik kaynaklar rejimin sadece Han El Assal bölgesinde inceleme yapılmasına izin vermek istediği, BMheyetinin ise iddia edilen bütün bölgelerde araştırma yürütmek istemesi nedeniyle çalışmaların başlayamadığını belirtiyor.

''Egemenlik ihlali''

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise BM heyetinin incelemesinin genişletilmesinin Suriye'nin egemenlik haklarını ihlal edeceği ileri sürüldü.

Öte yandan Rusya, ''dengeli'' bir inceleme heyetinin olabilmesi için ekipte Rus ve Çinli uzmanların da yer almasını istemiş ancak bu istek kabul edilmemişti.

Sellström başkanlığındaki heyet, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü'nün teknik desteğiyle iddia edilen bölgelerde kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştıracak.

Ekibin, eğer kullanıldıysa hangi tarafın bundan sorumlu olduğunu belirleme sorumluluğu bulunmuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.