SON DAKİKA
Hava Durumu

HÖH'ün Türk karşıtı adaylarına Dost Partisi'nden tepki

DOST Partisi Genel Başkanı Mestan, HÖH Partisi'nin, Türk karşıtı eski milletvekillerini aday göstermesine tepki gösterdi.  

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2017 17:25
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2017 19:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
HÖH'ün Türk karşıtı adaylarına Dost Partisi'nden tepki
DOST Partisi Genel Başkanı Mestan, HÖH Partisi'nin, Türk karşıtı eski milletvekillerini aday göstermesine tepki gösterdi.

 

Bulgaristan'da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) Partisi Genel Başkanı Lütvi Mestan, ırkçı ATAKA (Atak) Partisi eski milletvekilleri Slavi Binev ile Kamen Petkov'un, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi'nden (HÖH) aday gösterilmesini sert dille eleştirdi.


Lütvi Mestan, HÖH Partisi'nin Türk karşıtı eski milletvekilleri Binev ve Petkov'u aday göstermesine ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "HÖH, rezalet olarak tanımlanacak son derece utanç verici bir hamle yapmış oldu. Bu adım yüz binlerce Bulgaristan Türkü ve Müslümanın onur ve gururuyla alay etme girişimi sayılır." dedi.


Binev'in, daha önce ATAKA Partisinden Avrupa Parlamentosu milletvekili olduğunu hatırlatan Mestan, son mecliste de aşırı sağ eğilimli Vatansever Cephe grubunun milletvekilliğini yaptığını kaydetti.


Mestan, "Eski ATAKA milletvekili Slavi Binev ve Kamen Petkov'u aday gösteren HÖH, Bulgaristan’daki Türk ve Müslümanların hak ve özgürlüklerini savunamayacak bir parti olarak gerçek yüzünü ortaya koydu." ifadesini kullandı.


Sofya'daki Banya Başı Camisi'ne ATAKA partisi mensuplarının vandal saldırıda bulunduğunu ve bu iki milletvekilinin de bu partiye mensup olduğunu hatırlatan Mestan, "Bulgaristan'da hiçbir etnik Türk veya Müslümanın, bizim kutsal bildiğimiz, kimliğimizin bir parçası olarak gördüğümüz ve özümüze karşı yapılan bu hareketlere kayıtsız kalabileceğine inanmıyorum." ifadelerini kullandı.


Mestan, "Binev ve Petkov'u aday göstermesinin ardından seçmenin HÖH Partisi'ne oy vermesi, Bulgaristan'da açık olarak Türklerden nefret eden aşırı milliyetçi, nefret dilini kullanan ATAKA ve Vatansever Cephe'yi destekleyeceği anlamına gelir." diye konuştu.


HÖH Partisi'nin seçmeninden koptuğunu ifade eden Mestan, vatandaşların oylarını DOST Partisinden yana kullanacakları yönündeki inancını dile getirdi. Mestan, HÖH'ün kararının "açık bir siyasi aşağılama eylemi" olduğunu ifade ederek, "HÖH, bu tutumuyla seçmenine 'İstediğimi yaparım, gösterdiğim adayı da sizlere seçtiririm' demek istiyor." değerlendirmesinde bulundu.



Türk karşıtlarının aday gösterilmesi

Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak erken parlamento seçimleri için geri sayım sürerken, ülkede Türk kökenli seçmenler ve Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının kullanacağı oylar, kendilerini temsil edecek partinin belirlenmesinde oldukça önem taşıyor.


Ülkede HÖH Partisi'nin, Türk karşıtı söylemleriyle gündeme gelen Binev ile Petkov'u başkent Sofya'dan aday göstermesi ülkede yaşayan Türk seçmenin tepkisini çekiyor.


Binev ile Petkov, azınlıklara yönelik nefret söylemi ve Bulgaristan'da camilere yapılan saldırılara ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelmişti.


Irkçı ATAKA Partisi eski milletvekilleri Binev ile Petkov, daha önce "Türkleri Türkiye'ye göndereceğiz" açıklamalarında bulunmuştu.


Bulgar televizyonunda yayınlanan 10 dakikalık Türkçe yayının kaldırılması için partisinin verdiği teklifi şiddetle savunmasıyla da tanınan Binev, feshedilen parlamentonun Kültür Komisyonu Başkanı olarak görev yaptığı dönemdeki bazı uygulamaları nedeniyle de sanat camiası tarafından protesto edilmişti.



Bulgaristan Türkleri için yeni bir siyasi hareket

Türkiye'nin 24 Kasım 2015'te hava sahası ihlali yapan Rus savaş uçağını düşürmesi, Bulgaristan'daki HÖH partisinde görüş ayrılığına neden olmuştu. Türkiye'nin tutumunu destekleyen Genel Başkan Lütvi Mestan, Onursal Başkan Ahmet Doğan'nın baskılarına maruz kalarak partiden ihraç edilmişti.


Mestan ve bir grup milletvekili 10 Nisan 2016'da DOST partisini kurarak, Bulgaristan'daki Türk siyasi hareketinde yeni bir sayfa açmıştı. Kısa sürede örgütlenen DOST partisi, 26 Mart 2017 erken genel seçimlerine Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ittifak yaparak DOST Birliği altında katılıyor.


DOST Birliği, Rusçuk ili Vetova Belediyesine bağlı Locva (Glodjevo) muhtarlığı için yapılan ara seçimin önceki gün ilk turunu kazanarak, ilk seçim zaferini elde etmişti. (AA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.