SON DAKİKA
Hava Durumu

Irak'ta yeni hükümet arayışları devam ediyor

KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, "Irak’ta kurulacak yeni hükümette, ortaklık, ittifak ve denge gibi üç şartımız var." diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2018 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2018 16:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Irak'ta yeni hükümet arayışları devam ediyor
KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, "Irak’ta kurulacak yeni hükümette, ortaklık, ittifak ve denge gibi üç şartımız var." diye konuştu.

Mesud Barzani’nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sözcüsü Mahmud Muhammed, Irak’ta yeni hükümet müzakerelerindeki şartlarının ortaklık, ittifak ve taraflar arasındaki dengenin sağlanması olduğunu belirtti. Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak’ın genelindeki oy pusulalarının elle sayım işleminin resmi olarak ilan edilmesinin ardından müzakerelerin hız kazanabileceğini ifade etti. KDP olarak hükümet müzakerelerinde üç şartları olduğunu dile getiren Muhammed, "Irak’ta kurulacak yeni hükümette, ortaklık, ittifak ve denge gibi üç şartımız var. Gerçek bir ittifak kurularak tüm tarafların katılımının sağlanmasını istiyoruz." dedi. Muhammed, Irak'ın çok farklı etnik ve mezhebi yapıya sahip olduğunu hatırlatarak, "Geçmişte olduğu gibi şimdi de Irak'ın tek bir siyasi, mezhebi ve etnik yapı tarafından yönetilemediği anlaşılıyor. Onun için geçmişteki krizlerin yeniden tekrarlanmamasını istiyoruz. Tüm tarafların katılımını sağlamak için çaba göstereceğiz." ifadelerini kullandı.



Çoğunluk azınlığı göz ardı etmemeli

Irak’ta çoğunluğun azınlığı göz ardı etmemesi gerektiğini vurgulayan Muhammed, kararların tüm tarafların ortak anlayışıyla alınmasının dengeyi sağlayacağını kaydetti. Muhammed, Irak anayasasının tartışmalı bölgelerin ortak bir şekilde yönetilmesini öngördüğünü belirterek, "Anayasanın 140. maddesi, çözülmesi gerekli bir konu. Geçmişte bu temel sorunlardan biriydi. Tartışmalı bölgeler sorununu çözmek, Irak’taki yönetimin modern bir şekilde normalleşmesinin bir nevi yolunu açacaktır." diye konuştu. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliğinin açıkladığı kesin seçim sonuçlarına göre, 329 sandalyeli mecliste Şii lider Mukteda es-Sadr'ın desteklediği koalisyon 54 sandalye ile birinci, Haşdi Şabi komutanlarından Hadi Amiri liderliğindeki Fetih koalisyonu 47 sandalye ile ikinci, Başbakan Haydar el-İbadi başkanlığındaki Nasır koalisyonu da 42 sandalye ile üçüncü olmuştu. KDP ise 25 sandalye kazanmıştı. (AA)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.