SON DAKİKA
Hava Durumu

İran'da sel felaketinin bilançosu ağır 

İran'da günlerce süren şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde 70 kişi hayatını kaybederken ülke genelindeki zarar 500 mil

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2019 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2019 18:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İran'da sel felaketinin bilançosu ağır 
İran'da günlerce süren şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde 70 kişi hayatını kaybederken ülke genelindeki zarar 500 milyon doları aştı.
İran'da günlerce süren ve halen bazı bölgelerde devam eden şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketinde 70 kişi hayatını kaybederken rekor düzeye ulaşan su miktarının tarım ve altyapıya verdiği zarar 500 milyon doları aştı. İranlı yetkililer tarafından "benzeri görülmemiş çapta" şeklinde nitelendirilen sel felaketinde yükselen su rekor düzeye ulaştı. Bin 900 ilçe, kasaba ve köy su ve çamur altında kaldı, yaklaşık 100 bin kişi devlet tarafından sağlanan barınaklara yerleştirildi. İran Acil Durum Merkezi, mart ayının son günlerinde başlayan şiddetli yağışın sele dönüşmesiyle şu ana kadar 70 kişinin hayatını kaybettiğini 791 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ülkede insani krize dönüşen felakette en büyük kayıp Fars eyaletinde yaşandı. Sel nedeniyle eyaletin yönetim merkezi Şiraz'da 23, Loristan'da 14, Gülistan'da 8, Mazenderan'da 5, Hemedan'da 5, Kuzey Horasan'da 3, Kohgiluye-Buyer Ahmed'de 3, Rezevi Horasan, Simnan, Huzistan, Kirmanşah, İlam, Kum, İsfahan, Kazvin ve Zincan eyaletlerinde de birer kişi olmak üzere toplam 70 kişi yaşamını yitirdi. İran resmi ajansı IRNA'ya konuşan Tarım Bakanlığı Kriz Yönetimi Başkanı Muhammed Musevi, son haftalarda ülkeyi etkisi altına alan şiddetli yağış sonucu meydana gelen selin 16 eyalette toplam 731 bin hektar tarım alanına zarar verdiğini belirtti. Tarım alanlarındaki zararın 47 trilyon riyali (yaklaşık 360 milyon dolar) aştığını anlatan Musevi, en büyük zararın 120 milyon dolarla ülkenin kuzeyindeki Gülistan eyaletinde meydana geldiğini söyledi.
İLK YARDIMA KOŞAN TÜRKİYE OLDU
Sel felaketi nedeniyle insani yardıma ihtiyaç duyan İran'a yardım için harekete geçen ilk ülke Türkiye oldu. Türk Kızılay, pazartesi İran Kızılayı ile ortak organizasyonla afet bölgesine insani yardım malzemeleriyle yüklü 5 tır gönderdi. Türk Kızılaya bağlı ekipler, İran Kızılayı ile ortak organizasyonda ülkenin kuzeydoğusundaki Gülistan eyaletine bağlı Akkale ilçesine 320 ailenin ihtiyacını karşılayacak çadır, battaniye, hijyen seti ve mutfak malzemelerinden oluşan insani yardımları ulaştırdı. Kızılay'ın yanı sıra Türkiye'den çeşitli insani yardım kuruluşları da bölgeye yardım göndermek için seferber oldu. Türkiye'nin ardından şu ana kadar Almanya, İsviçre ve Kuveyt ülkeye insani yardım malzemeleri ulaştırdı. Avrupa Birliği de selzedelere yardım için 1,2 milyon avro bağışta bulundu.


'ABD KIZILHAÇ'IN İRAN'A YARDIMINI ENGELLİYOR' 
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD'nin ülkedeki selzedelere yönelik insani yardımları engellediğini ve bu nedenle Kızılhaç'ın İran Kızılayına bir dolar dahi yardımda bulunamadığını söyledi. Laricani, Parlamentolararası Birliği (PAB) 140. Genel Kuruluna katılmak üzere Katar'ın başkenti Doha'ya hareketinden önce Tahran'daki Mehrabad Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığının uluslararası kamuoyunu yanıltıcı açıklamalar yaptığını ve Kızılhaç'ın İranlı selzedelere yönelik yardımlarını engellediğini belirten Laricani, "ABD, Kızılhaç'ın İran'a yardım ulaştırmasına mani oldu. Bu yüzden Kızılhaç, İran Kızılayına bir dolar dahi yardımda bulunamamıştır." ifadelerini kullandı. Kızılhaç'ın uluslararası bir organizasyon olduğunu ve sel ile savaş gibi durumlarda siyasi görüşleri dikkate almadan ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırdığını aktaran Laricani, bu kuruluşun ABD yaptırımları nedeniyle İran'a insani yardımları ulaştıramadığını söyledi. (AA)

 

 



 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.